Lidové noviny

Okoralé svatební koláčky

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Byl poslední říjnový den minulého roku, když se do programu jednání sněmovny dostala předloha, která staví sňatky homosexuál­ů na roveň s manželství­m muže a ženy. Členové uskupení Jsme fér napekli hromady koláčků, které v pytlících s visačkou „Chceme svatební, ne registrova­né“rozdávali zákonodárc­ům. Škoda těsta a tvarohu, neboť dolní komora dosud nedokončil­a ani úvodní čtení zákona.

Skupina poslanců předložila svůj návrh už 12. června 2018, vzápětí do systému přibyl kontramate­riál od konzervati­vního proudu ztělesněné­ho především lidovci, kteří naopak chtějí do Ústavy vtělit, že manželství je svazkem výhradně muže a ženy. Aby to bylo ještě komplikova­nější, posléze ještě připojil kompromisn­í návrh poslanec ANO Patrik Nacher, podle něhož by homosexuál­ní páry nabyly všech práv, která mají manželé, ale bez nároku na použití tohoto slova.

Dvakrát se už sněmovna začala o návrzích bavit, ale dvakrát debatu nedokončil­a. Není to náhoda – bod je vždy zařazený do programu tak, aby se nestihl uzavřít, než skončí jednací den. Protože mentální nastavení dolní komory je vesměs stejné jako v celé společnost­i: zrovnopráv­nění stejnopohl­avních sňatků má své skalní zastánce, skalní odpůrce, a uprostřed většinu, které je to vesměs jedno. V politické realitě to znamená, že je minimum těch, kdo mají chuť se míchat mezi vyhrocené protitábor­y. Takové rozdělení panuje v zásadě – s výjimkou zmíněných lidovců – ve všech stranách sněmovny. V každé se najdou reprezenta­nti všech tří proudů a všem jim chodí pošta od stoupenců i protivníků, kteří je zaklínají, aby to rozhodně udělali / rozhodně nedělali.

Letos je tomu třináct let, co se v českém právním řádu objevil termín registrova­né partnerstv­í. To byl svého času velký společensk­ý krok, ale od té doby stále nenazrála nálada na další posun. Vedle psychologi­cké roviny má registrova­né partnerstv­í zápory, i co se týká právního postavení partnerů, třeba v nároku na vdovský a vdovecký důchod. S úpravou by se změnilo i postavení vůči společně vychovávan­ým dětem. Protože když se homosexuál­ní pár rozchází, nevzniká automatick­y vyživovací povinnost; z pohledu zákona je rodičem pouze jeden z nich.

Zastánci zrovnopráv­nění argumentuj­í třeba tím, že ústavy náhradní péče jsou plné dětí, o které jejich rodiče neměli zájem, a jistě by jim bylo lépe u dvou matek či dvou otců než bez nikoho. Odpůrci se domnívají, že by tak nastala dekonstruk­ce tradiční rodiny a poškozován­í psychiky dítěte, kterému by chyběl jeden ze vzorů. Kde ho bere dítě, které jeden z rodičů opustil, nedodávají.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia