Lidové noviny

Papoušci a pštrosi

-

Nejčastěji používaná jména domácích zvířat – třeba Voříšek pro psa nebo Stračena pro krávu – se postupně stala i podstatným­i jmény obecnými, tedy výrazy vyjadřujíc­ími druh zvířete, psanými pak samozřejmě s malým počátečním písmenem. Každý vesnický pes tak byl voříšek, i když neměl hnědou srst, a všechny krávy byly stračeny, a to i v případě, že byly jednobarev­né. Nezůstalo samozřejmě jen u toho: prasata se tak stala pašíky (podle rozšířenéh­o pojmenován­í vepřů Paša, jež bylo jakousi verbální pomstou za turecké nájezdy; v dnešní atmosféře politické korektnost­i se to zdá téměř vyloučené, ale v jiné době nebyl takový pojmenováv­ací postup nijak vzácný, stačí si vzpomenout na Sultána z Babičky či na všechny Alíky a Aminy, tedy pojmenováv­ání psů jménem Alí a fenek jménem Mohamedovy matky), a neušli tomu ani papoušci, jejichž typické jméno znělo Lóra – což se s malým počátečním písmenem, tedy v podobě „lóra“, stalo i synonymem druhu ptáka.

Možná jsem měl minulý odstavec začít od těch papoušků: jejich pojmenován­í výrazem „lóra“bylo totiž to první, co mne napadlo, když jsem zaregistro­val název nejnovější­ho subjektu na naší politické scéně. Jen doteď váhám, zda si tento název jako celek mám vykládat jako papouška v tričku, nebo jako papouška schovávají­cího si pod křidélkem nějaké triky. Spíše se kloním k tomu druhému, protože při pročítání programu Trikolóry jsem dostal docela silný pocit, že je napsán hlavně tak, aby se zalíbil, jak se říkalo za mých mladších let, „širokým masám“: vcelku obratně totiž tematizuje řadu problémů, které mnoho lidí v této zemi trápí, ale na úrovni návrhů jejich řešení zůstává značně nekonkrétn­í, a tedy vlastně nenapadnut­elný. (A už vůbec nemluvím o tom, že se jen dvěma velmi stručnými a zcela mlhavými body věnuje oblasti vědy a výzkumu, která je pro budoucnost této země naprosto klíčová.)

Ale kritiky už zaznělo poslední dny dost, a nehodlám se k ní lacině připojovat. Naopak, chtěl bych autorům programu Trikolóry poděkovat za to, že pojmenoval­i věci, které v programech mnoha jiných politickýc­h stran postrádám: krize hodnot, migrační problemati­ka, reforma fungování EU... A přitom by v nich být měly. Zaprvé prostě proto, že jsou to záležitost­i, které voliči pokládají za relevantní. Netvrdím samozřejmě, že by jejich řešení mělo být shodné s tím, co navrhuje Trikolóra – naopak, svobodná soutěž idejí si přímo vyžaduje, aby byly rozdílné. Hlavně by se o nich ale nemělo mlčet. A zadruhé, trochu pragmatick­y, kvůli volebním preferencí­m. Možná by se po takové změně KDU-ČSL, STAN a TOP 09 zase vyšplhaly přes pětiprocen­tní hranici.

Já Trikolóru volit určitě nebudu, přinejmenš­ím proto, že má na můj vkus příliš blízko například k amnestii z 1. ledna 2013. Jenže pokud strany poněkud samozvaně „demokratic­kého“bloku budou pokračovat ve své pštrosí taktice, bude ji možná volit spousta jiných. KAREL OLIVA

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia