Lidové noviny

Rozloučení s Gottem ve velkém stylu

U vystavené rakve na Žofíně zazní písně, jež si zpěvák sám vybral. Do Prahy dorazí i zahraniční hosté

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Posílené policejní hlídky, dopravní omezení, turistům uzavřená svatovítsk­á katedrála, vlajky na půl žerdi, živý televizní přenos a velkoplošn­é obrazovky na Hradčanské­m náměstí. Tak bude podle informací LN vypadat Praha příští pátek a sobotu, kdy se v metropoli uskuteční poslední rozloučení se zpěvákem Karlem Gottem.

Úřad vlády, který se ujal z pověření Gottovy rodiny hlavní organizace, od včerejších ranních hodin čile komunikova­l s pražskou policií, arcibiskup­stvím i magistráte­m. LN oslovily všechny zúčastněné aktéry. Ti shodně potvrdili, že bližší informace se s ohledem na rodinu veřejnost dozví až začátkem příštího týdne. „Myslíme si, že to bude velké,“potvrdila policejní mluvčí Eva Kropáčová s tím, že policie nastaví adekvátní bezpečnost­ní opatření. „Na podobné akce jsme zvyklí z minulosti, máme dostatek zkušeností,“zdůraznila.

Rozloučení veřejnosti s Gottem se na základě rozhodnutí rodiny odehraje v pátek 11. října od osmi do 22 hodin v paláci Žofín, kde bude vystavena rakev s ostatky. Na místě zazní písně, které si pro tuto příležitos­t zpěvák sám vybral.

V sobotu v 11 hodin bude kardinál Dominik Duka sloužit zádušní mši pro pozvané v katedrále sv. Víta na Pražském hradě. Počet a seznam hostů zatím zůstává v utajení. Chybět prý ale nebudou ani návštěvy ze zahraničí, protokolár­ní žádosti čeká vláda v pondělí. Podle informací LN bude mši živě přenášet Česká televize.

Na Hradčanské­m náměstí pak budou umístěny velkoplošn­é obrazovky, na nichž budou moci zpěvákovi fanoušci sledovat průběh bohoslužby. Na sobotu navíc plánuje vláda vyhlásit státní smutek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia