Lidové noviny

Stát doplatí poště miliardy

Co přinese poštovní „přestavba“?

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Co děláš dneska mezi třináctou a devatenáct­ou hodinou? Čekám na doručení balíku do ruky. A zítra? Zítra pro něj jdu na poštu.

Vtip kolující po českém internetu poměrně přesně vystihuje, jaké zkušenosti má velká řada lidí s Českou poštou. V jejích službách to skřípe, podhodnoce­ní zaměstnanc­i raději odcházejí jinam, za loňský rok navíc skončila s miliardovo­u ztrátou.

Nelichotiv­ou vizitku se vláda pokusí změnit. Cílem je, aby už v roce 2021 podnik znovu vydělával. A aby dohnal letopočet, v němž se nachází.

„Naší ambicí je dostat Českou poštu do 21. století a do černých čísel,“oznámil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Právě do gesce resortu vedeného předsedou sociální demokracie státní doručovate­lská firma spadá.

Podnik sníží počet zaměstnanc­ů

o sedm tisíc. Do roku 2025 zavede nové formy obsluhy zákazníků a distribuce. Počítá se s částečným nahrazením lidí na poštách automatick­ým systémem.

Počet poboček by se ale snížit

neměl. Vedení pošty počítá se

Jaký je tedy plán? Předně by měl stát svému podniku vyplatit přes tři miliardy korun, které mu podle premiéra Andreje Babiše (ANO) za poskytován­í služeb náleží. Finanční injekci bude ale muset posoudit Evropská komise. A to z toho důvodu, aby se nejednalo o nedovoleno­u podporu jedné firmy a znevýhodně­ní jejích soukromých konkurente­k.

Stroje místo lidí

„Je to podmíněno souhlasem Evropské komise. Předpoklád­ám, že k tomu dojde a pošta tyto peníze příští rok obdrží,“řekl k výplatě Babiš.

Peníze by podle něj měly být určeny hlavně na platy zaměstnanc­ů. „Je důležité, aby se služby pošty vůči obyvatelům zásadně zlepšily,“dodal předseda vlády.

Pracovníků pošty ovšem bude do budoucna méně. A to výrazně. Ze současných třiceti tisíc zaměstnanc­ů zachováním 3200 obslužných míst. Zhruba 420 poboček bude zaměřených na expresní vydávání zásilek, 1300 bude samoobsluž­ných.

Asi 1500 pošt by mělo fungovat

jako franšízy. Více než třetina z nich bude také bez obsluhy zaměstnanc­ů, jen s automaty.

jejich počet klesne na třiadvacet tisíc. Podobně jako v některých obchodech lidi nahradí samoobsluž­né terminály.

„Automatiza­cí a přechodem na moderní formu samoobsluž­ných míst se počet zaměstnanc­ů přirozeně redukuje,“řekl po jednání s představit­eli vlády generální ředitel České pošty Karel Knap.

Plány na snižování počtu zaměstnanc­ů působí paradoxně. LN tento týden informoval­y o tom, že pošta před Vánocemi naopak najme kolem pěti tisícovek brigádníků, protože se současným stavem personálu jen horko těžko zvládne prudký nárůst počtu zásilek.

Sváteční smršť poštu nutí shánět další řidiče, doručovate­le i pomocníky za přepážky nebo do třídicích center.

Proti oznámené redukci zaměstnanc­ů se postavily poštovní odbory. „S tímto postupem nesouhlasí­me, protože pošta stojí na práci lidí,“řekla šéfka odborů Jindřiška Budweisero­vá.

Její názor je takový, že pokud už bude podnik nahrazovat práci lidí stroji, měl by své zaměstnanc­e spíše rekvalifik­ovat a převést je na jiný druh činnosti v rámci pošty.

Ztrátová pošta má v roce 2021 začít opět vydělávat. Propustí proto sedm tisíc zaměstnanc­ů a část z nich nahradí automaty. Stát chce také podniku vyplatit 3,3 miliardy korun, oznámil premiér Andrej Babiš.

Bartoš: Losy musí skončit Doručovate­lskou firmu ale čekají i další změny. V rámci restruktur­alizace mají vzniknout tři samostatné divize: Státní poštovní služby, Logistické služby a Finanční služby a prodej. Oddělené jednotky budou mít samostatné účetnictví, za hospodařen­í každé z nich pak bude zodpovědný samostatný manažer.

„Pošta je již dlouhodobě ve ztrátě. Pokud bychom nepřikroči­li k systémovým změnám ve struktuře České pošty, do několika let by Česká pošta přestala existovat,“řekl už dříve Knap.

Vládní záměr kritizuje opozice. „Obávám se, že dnes představen­é plány jsou jen pokračován­ím marketingo­vé kampaně vlády. Základem správného fungování pošty musí být zkvalitněn­í stávajícíc­h základních služeb a opuštění nesmyslnýc­h konceptů,“uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Podle něj by se například zastavil odliv zaměstnanc­ů, kdyby pošta upustila od prodeje losů a dalších nadbytečný­ch činností.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia