Lidové noviny

Zpěvákovy paměti? Zatím v nedohlednu

-

PRAHA Zatím není zřejmé, kdy a v jaké podobě by mohly vyjít paměti Karla Gotta, na nichž zpěvák pracoval u příležitos­ti letošních 80. narozenin. Není ani jasné, v jakém stadiu rozpracová­ní rukopis je. Největší z tuzemských nakladatel­ů, Slovart, Grada, Moda, XYZ, které je součástí Albatros Media, či Euromedia Group, zatím vydání v plánu nemají.

Bude třeba hlavně jednat s držitelem autorských práv. Rodina zpěváka, který zemřel počátkem týdne, v nejbližší době taková jednání nepovede.

Zástupci oslovených nakladatel­ství uvedli, že žádnou knihu vztahující se ke Gottovi nyní neplánují. „Euromedia Group o tom, že pan Gott paměti připravuje, věděla z médií, ale žádná jednání ohledně možnosti vydání této knihy u nás neproběhla. Nemáme ani informace o tom, v jakém stadiu práce na knize jsou. Samozřejmě z hlediska čtenářů bude dobře, pokud se kniha dokončí a budou si ji moci přečíst,“sdělil ředitel nakladatel­ství Antonín Kočí.

Deník Blesk včera inzeroval vydání knihy, která se má objevit v pondělí na stáncích. Má se jmenovat Navždy božský a list slibuje, že bude obsahovat nejintimně­jší příběh zlatého slavíka.

Knihy zkompilova­né z dřívějších publikací či zmínek v médiích se objevují po skonu slavných a populárníc­h osobností velmi záhy. „Dáváme přednost autorizova­ným biografiím. Nepovažuje­me za slušné, když se někteří autoři přiživují na slávě známých osobností tím, že zkompilují jejich již publikovan­á vyjádření pro různá média a vydávají je za exkluzivní zpověď. Zde jde také o otázku autorských práv, která by měla být s danou osobností či s jeho dědici vyjasněna, než se autor rozhodne knihu napsat,“podotkl Kočí.

O autobiogra­fické Gottově knize ve vzpomínkác­h na zpěváka hovořil hudebník a organizáto­r festivalu Benátská! Petr Pečený. „S Karlem jsme se naposledy setkali, když jsme za ním byli s Lou Fanánkem Hagenem na Bertramce ohledně knížky vzpomínek, kterou psal. Od nás chtěl, abychom si vzpomněli na kapitolu, kdy jsme rozjeli akci Gott na Hrad. Celou dobu vyprávěl vtipy a strašně jsme se nasmáli,“vzpomínal Pečený.

Gottovi už byla věnována řada knih. Například před deseti lety mělo křest české i německé vydání knihy Zlatý hlas z Prahy autorů Michaely Remešové a Dalibora Máchy s předmluvou prezidenta Václava Klause. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia