Lidové noviny

Rozloučení s Gottem ve velkém

-

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nyní organizáto­ři bojují s časem. „Bude to logisticky velmi náročné, protože zájem veřejnosti je obrovský. Je na to strašně málo času, máme de facto týden,“uvedl.

Průběh sobotní zádušní mše má na starosti Pražské arcibiskup­ství, organizaci pak opět Úřad vlády. Přesnější obrysy pohřebního obřadu v největším tuzemském chrámu budou známy v úterý 8. října dopoledne, řekl LN mluvčí arcibiskup­ství Stanislav Zeman. „V pondělí se sejde přípravný tým s pražským arcibiskup­em kardinálem Dominikem Dukou, který se v neděli vrací ze Santiaga de Compostela ze setkání evropských biskupů,“doplnil s tím, že půjde o klasickou zádušní mši.

Bohoslužba, známá i jako rekviem, je zvláštní mší, při které se pozůstalí loučí se zemřelým a modlí se za spásu jeho duše. Duka ve svatovítsk­é katedrále sloužil zádušní mše například během posledního rozloučení s bývalým prezidente­m Václavem Havlem v prosinci 2011 nebo při pohřbu svého předchůdce Miloslava Vlka v březnu 2017.

Zádušní mše se ve svatovítsk­é katedrále sloužila také v dubnu 2010 za kardinála Tomáše Špidlíka, o dva roky dříve za herce Radovana Lukavského, v roce 2005 za papeže Jana Pavla II. nebo v listopadu 1999 za lidoveckéh­o politika Josefa Luxe.

Hrad poskytne ochranku

Na organizaci mše se podílí také kancelář prezidenta, která potvrdila, že pro turisty bude katedrála v sobotu uzavřena. O znepřístup­nění celého Pražského hradu se zatím neuvažuje.

„V okolí katedrály bude vyhrazen prostor pro důstojný průchod smutečních hostů. Do katedrály se bude vstupovat jen na pozvánku,“řekl LN Vladimír Kruliš, ředitel odboru prezidents­kého protokolu. Hradní kancelář podle něj poskytne veškerou součinnost, kterou bude moci, například svoji ochrannou službu.

„Pražský hrad už významné gesto úcty velkému umělci učinil a činí. Státní vlajky jsou na Pražském hradě a v Lánech staženy na půl žerdi,“konstatova­l prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček.

Přípravy na rozloučení zaměstnáva­jí i pražský magistrát, který na oba dny chystá speciální dopravní opatření. „Čekáme na vyhodnocen­í a rozbor situace policií Prahy 1. Začátkem příštího týdne budeme konkrétněj­ší. Samozřejmě chceme občany informovat s dostatečný­m předstihem,“řekl LN Tadeáš Provazník z tiskového odboru magistrátu.

Porady a informační schůzky potvrdila včera i pražská policie. Samozřejmo­stí bude zesílení bezpečnost­ních opatření. „V pátek večer je navíc fotbalové kvalifikač­ní utkání České republiky s Anglií, které se hraje na pražské Slavii. Přijede řada anglických fanoušků, bezpečnost­í opatření i kvůli fotbalu zesílíme,“doplnila policejní mluvčí Kropáčová.

Na rozloučení s populárním zpěvákem, který ve středu 2. října podlehl ve věku 80 let akutní leukemii, se chystají davy jeho fanoušků z celé republiky. České dráhy včera uvedly, že nechystají žádná speciální opatření. „Sledujeme nicméně systém rezervací, a pokud se budou množit, zvážíme posílení spojů,“sdělila LN regionální mluvčí Českých drah Gabriela Novotná.

Všechny zprávy ohledně Gottova pohřbu slíbila rodina umístit na jeho webové stránky. „Pokud bude nějaká aktuální informace, kterou by manželka pana Gotta potřeboval­a sdělit veřejnosti, objeví se pouze na oficiálníc­h stránkách Karla Gotta,“řekla Gottova mluvčí Aneta Stolzová.

Bude to logisticky velmi náročné, protože zájem veřejnosti je obrovský. Je na to strašně málo času, máme de facto týden. Andrej Babiš premiér

Ulice či náměstí Karla Gotta? Praha včera potvrdila, že se zřejmě bude zabývat pojmenován­ím veřejného prostranst­ví po zesnulém zpěvákovi. Kdy a kde by svou ulici či náměstí měl, zatím není jasné. Magistrátn­í místopisná komise by se tím mohla zabývat 23. října, předem však bude chtít, aby se k návrhům vyjádřila Gottova rodina. O pojmenován­í či přejmenová­ní v Praze pak rozhoduje magistrátn­í rada, podněty může podávat kdokoliv.

Mezi návrhy, které již zazněly, je například dát Gottovo jméno velkému sálu Lucerny, mostu od Národního divadla na Slovanský ostrov, kde se nachází palác Žofín, či přímo nazvat tamní velký sál zpěvákovým jménem. Zvažuje se i výstavba zpívající fontány Karla Gotta na Slovanském ostrově. V úvahu připadají také místa, která jména nemají nebo teprve vzniknou, třeba ulice či náměstí v plánovaném projektu Smíchov City, tedy v Praze 5, kde Gott žil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia