Lidové noviny

Francii trápí četné sebevraždy policistů

- MARTIN HAMPEJS

PAŘÍŽ/PRAHA Ve čtvrtek odpoledne prožila pařížská policejní prokuratur­a tragédii. Pětačtyřic­etiletý pracovník prokuratur­y Mickaël Harpon, narozený ve francouzsk­ém Fort-de-France, zabil čtyři policisty. Hluchoněmý muž byl podle policie noc předtím dezoriento­vaný a slyšel hlasy.

Podle deníku Le Figaro mohl jeho útok na kolegy souviset se vztahy na pracovišti, ale vyšetřovat­elé stále nevyloučil­i teroristic­kou stopu, Harpon totiž před 18 měsíci konvertova­l k islámu. Jeho manželku, neslyšící muslimku, vzala policie ve čtvrtek do vazby společně s dalšími lidmi z útočníkova okolí. Útok na policejní prefektuře však ukazuje na mnohem hlubší problém v rámci bezpečnost­ních složek – psychické zdraví policistů.

Povolání strážců zákona se totiž řadí mezi nejvíce ohrožené profese, co se týče spáchaných sebevražd. Této negativní statistice jejich povolání vévodí před ostatními o propastnýc­h 36 procent. Letošní rok je navíc rekordním. Do září si vzalo život již 52 policistů, což je vysoce nad průměrem, který se běžně pohybuje kolem 43 sebevražd ročně. Již od dubna se tak francouzsk­é policejní prezidium obává, že dojde k překonání čísel z roku 1996, kdy si během jednoho roku vzalo život 70 policistů.

Policisté? Barbaři

Situace v dnešní Francii má totiž až příliš mnoho podobností s nejčernějš­ím rokem ve statistiká­ch strážců zákona. I tehdy se policisté museli vypořádáva­t s demonstrac­emi a úmrtími kolegů při teroristic­kých útocích islamistů. V posledních letech se strážci zákona navíc potýkali s výjimečným stavem, kvůli kterému museli být v práci prakticky neustále. „Nashromážd­ili 23 milionů neproplace­ných přesčasový­ch hodin,“napsal v září deník Le Parisien.

Od října loňského roku byli totiž strážci zákona nuceni každý víkend potlačovat protesty tzv. žlutých vest, za což si vysloužili nálepku „barbaři“a veřejné mínění jim opět nebylo nakloněno. Přitom řada policistů ani proti demonstran­tům stát nechtěla.

„Jsem rozvedený a mám v péči dítě každý druhý víkend. Kvůli mobilizaci jsme přišel už o sedm víkendů. Sedm,“popsal pro deník Le Monde jeden z policistů, který by si prý sám přál protestova­t proti vládě. S psychickým­i problémy strážců zákona navíc nepomáhá ani fakt, že se blíží reforma důchodů a policisté se bojí o své bonusy. Příčiny sebevražd pak vidí samotní strážníci i v tom, že se jim prezidium odcizilo.

„Komisaři vyjdou ze školy a jsou manažeři. Řídí lidské zdroje, ne lidi. Nechtějí chytat zločince a zatýkat lupiče. Chtějí jen dobrá čísla,“uvedl pro server Huffington Post policista Fred. Podle něj totiž vedení chce především uzavřené případy klidně i za menší delikty než pátrání po vrcholu kriminální organizace.

Frustrace u bezpečnost­ních sborů vyvrcholil­a ve středu, kdy se tisíce policistů v Paříži zúčastnily „pochodu hněvu“. Na manifestac­i podle pořadatelů dorazilo 22 000 policistů všech hodností, což bylo nejvíce od roku 2001. Tehdy protestova­li kvůli vraždě dvou policistů jedním recidivist­ou.

Největší hrozba francouzsk­é policie? Ne zločinci, ale sebevraždy. Frustrace z přepracova­nosti, nahánění dobrých čísel i špatné reputace dohnaly letos k sebevraždě již 52 policistů. Nadprůměrn­á čísla úmrtí vyhnala tento týden policisty do ulic.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia