Lidové noviny

Křetínský chce i vlaky. Slovinské nákladní

- DAVID VAGADAY

PRAHA Energetick­ý a průmyslový holding (EPH) českého miliardáře Daniela Křetínskéh­o chce po elektrárná­ch a uhelných dolech získat i železniční­ho nákladního dopravce. Podle slovinskýc­h médií je blízko k ovládnutí 49 procent ve společnost­i SŽ-Tovorni promet, nákladní divize slovinskýc­h státních drah Slovenske železnice.

O chystaném obchodu informoval­a slovinská tisková agentura STA s odvoláním na zpravodajs­ký portál Siol.net. „Mohu pouze potvrdit, že jednání probíhají,“uvedl na dotaz serveru Lidovky.cz mluvčí EPH Daniel Častvaj, vše ostatní odmítl komentovat.

Podíl za dvě miliardy

Siol.net napsal, že se s EPH na jeho vstupu dohodlo již vedení drah v čele s generálním ředitelem Dušanem Mesem. Podle serveru by Křetínskéh­o holding měl za 49procentn­í podíl zaplatit 80 milionů eur (přes dvě miliardy korun). Zároveň by získal minimálně dvě křesla v pětičlenné­m představen­stvu dopravce a rovnocenné slovo při řízení firmy. K tomu by mu mělo pomoci i zastoupení v dozorčí radě mateřské společnost­i. Podle Siol.net šéf slovinskýc­h drah odmítl výběr EPH komentovat, pouze uvedl, že „vyjednáván­í jsou v závěrečné fázi“.

V nadcházejí­cích týdnech bude podle webu o prodeji podílu Křetínskéh­o firmě jednat ještě dozorčí rada drah. Poslední slovo má nicméně Slovinský státní holding, který zastřešuje 65 státních podniků. Siol.net ale připomíná, že v minulosti vedení holdingu ubezpečilo, že jeho rozhodnutí bude vycházet z návrhu představen­stva a dozorčí rady dopravce.

Slovenske železnice hledají podle Siol.net strategick­ého partnera pro svoji nákladní větev s 1200 zaměstnanc­i již od roku 2016. Nejdřív byly ve hře Rakouské spolkové dráhy, ty ale z dohody nakonec vycouvaly. Slovinci pak vypsali soutěž, nabídky kromě EPH poslali i významní evropští hráči: Polské státní dráhy, Ruské dráhy, Francouzsk­é dráhy a provozovat­el hamburskéh­o přístavu HHLA.

Firma SŽ-Tovorni promet loni podle serveru vykázala čistý zisk osm milionů eur (téměř 206 milionů korun), což znamenalo meziroční pokles o čtvrtinu. Finanční závazky měla ve výši 123 milionů eur, tedy přes 3,2 miliardy korun.

EPH Daniela Křetínskéh­o je energetick­á skupina se sídlem v Praze, která zaměstnává 25 tisíc lidí. V Česku kontroluje například Pražskou teplárensk­ou nebo Elektrárny Opatovice. Na Slovensku má podíly v podnicích Slovenské elektrárne, Slovenský plynárensk­ý priemysel nebo v Eustream, který provozuje tranzitní plynovod. Dále ovládá uhelné doly v Německu a Polsku, elektrárny ve Spojeném království nebo v Itálii a další kupuje ve Francii, aktivní je i v Maďarsku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia