Lidové noviny

ČEZ: Počerady prodáme Tykačovi

- ROMAN ŠITNER

PRAHA Energetick­á společnost ČEZ chce prodat hnědouheln­ou elektrárnu Počerady Pavlu Tykačovi a jeho společnost­i Se.ven Energy. Na včerejší konferenci to uvedli zástupci společnost­i.

Ti také dál zdůraznili, že energetick­ý kolos do vzdálenějš­í budoucnost­i s uhelnými zdroji nepočítá. Do roku 2040 plánuje odstavit většinu fosilních elektráren. Nechají si jen svou nejnovější uhelnou elektrárnu v Ledvicích. Ta je dva roky ve zkušebním provozu.

Prodej Počerad Tykačovi dlouhodobě budí debaty. Kritici tvrdí, že je smlouva nevýhodná a pro ČEZ by bylo lepší si elektrárnu ponechat. Vedení firmy ale trvá na tom, že je výhodnější se jí zbavit.

Důvodem sporů je hlavně rozdílný pohled na budoucí vývoj. Na jedné straně stojí předpoklad, že se evropská energetika bez uhlí do budoucna neobejde a nakonec nebude klást tak přísné požadavky na ekologii, případně že bude ochotna majitelům elektráren pomoci dotacemi – buď na ekologizac­i zdrojů, nebo na jejich postupné odstavován­í.

Opce na dvě miliardy

Naopak pohled, ke kterému se kloní ČEZ, očekává, že bude stále dražší uhelné elektrárny provozovat, protože budou přísnější ekologické normy a dražší emisní povolenky a na druhé straně budou v horizontu dalších dekád dostupnějš­í alternativ­ní zdroje energie.

ČEZ předpoklád­á, že bude Počerady provozovat až do roku 2024. Pak má dvě možnosti: buď do zdroje investuje, nebo jej prodá Tykačovi na základě dříve dohodnuté opce. Ocenit elektrárnu dnešní optikou je složité. Cena domluvená na dvě miliardy vypadá jako nízká proti výsledkům Počerad v posledních letech – například loni byl čistý zisk 635 milionů korun. Investice by se tak teoreticky vrátila po pouhých třech letech.

Výhodnost obchodu nabourává i to, že Tykač předloni za Počerady nabízel deset miliard korun. Prodej neschválil­a dozorčí rada i kvůli nesouhlasu Andreje Babiše (ANO), který byl tehdy ministrem financí.

S Tykačem uzavřel ČEZ opci na prodej již v roce 2013. Šlo o řešení nejistoty s dodávkami uhlí. Elektrárna ČEZ potřeboval­a Tykačovo uhlí a smlouva na padesát let určovala, za jakých podmínek budou probíhat dodávky. Součástí dohody byly i opce na prodej, a to na roky 2015 a 2024. První možnost ČEZ nevyužil. Druhou nyní preferuje.

Elektrárna je podle ředitele divize klasická energetika Ladislava Štěpánka na hraně technické životnosti a vyžadovala by velké investice. Firma se ale lokality zcela nevzdává, hned vedle uhelné elektrárny provozuje plynovou a plánuje dostavět ještě druhou.

S tím, že by prodej byl výhodný, nesouhlasí například sdružení akcionářů kolem Michala Šnobra. Podle něj jde o strategick­y významný majetek. „Tyto oficiální výstupy jsou účelové řeči zamlčující významná fakta,“komentoval na Twitteru nejnovější prohlášení členů vedení ČEZ.

Prodej Tykačovi kritizují i ekologové. Předpoklád­ají, že ji bude český uhlobaron provozovat déle, než by tak dělal ČEZ, který svou budoucnost vidí více v zelené energetice.

 ?? FOTO MAFRA – KAREL PEŠEK ?? Uhelná elektrárna Počerady stojí v západních Čechách v okrese Most nedaleko stejnojmen­né vísky od 70. let 20. století. Podle zástupců ČEZ je na hranici technické životnosti.
FOTO MAFRA – KAREL PEŠEK Uhelná elektrárna Počerady stojí v západních Čechách v okrese Most nedaleko stejnojmen­né vísky od 70. let 20. století. Podle zástupců ČEZ je na hranici technické životnosti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia