Lidové noviny

V rekordním finále pátá

V osmém velkém finále kariéry dělilo Zuzanu Hejnovou od třetí medaile ze světového šampionátu 49 setin.

- TOMÁŠ MACEK

DAUHÁ (od našeho zpravodaje) Byla u toho. Patřila k aktérkám nejkvalitn­ějšího ženského závodu na 400 metrů překážek všech dob. Závodu, v němž padl světový rekord. Ale vysněnou medaili z něj nemá. Zuzana Hejnová doběhla ve finále mistrovstv­í světa v Dauhá pátá.

Dvě Američanky, Dalilah Muhammadov­á a Sydney McLauglino­vá, svedly daleko přede všemi strhující souboj o zlato na hraně světového rekordu. Muhammadov­á, ještě v září bojující s nedostatke­m motivace, jej časem 52,16 překonala.

Za nimi se na cílové rovince pět žen rvalo o bronz. Hejnová správně odhadla, že na třetí příčku bude potřeba čas okolo 53,80. Výkonem 53,74 si o ni řekla žena s modrými rty i nehty Rushell Claytonová z Jamajky. Až pak finišovaly Evropanky, v národním rekordu Švýcarka Sprungerov­á a Češka Hejnová.

Po ročním trápení potvrdila dvaatřicet­iletá Češka návrat do světové špičky. Výkonem 54,23 o dvanáct setin zaostala za svým letošním maximem. Byla v medailové hře. Ale zůstala pod stupni vítězů. „Ale jsem strašně ráda, že jsem se dostala do dalšího finále,“řekla.

V roce 2002 poprvé reprezento­vala na trati 400 metrů překážek, v Kingstonu na mistrovstv­í světa do 17 let. Hlavní hvězdou byl jistý mladík jménem Usain Bolt. Hejnová poprvé letěla letadlem a atmosféra velké akce ji omámila. Tehdy sama sobě slíbila: „Chci takové šampionáty zažívat znovu a znovu. Jako dorostenka, juniorka, žena.“

Dlouhá léta pak plnila slib, který si tehdy na Jamajce dala.

Na hrách v Pekingu 2008 běžela v 21 letech poprvé olympijské finále. Skončila osmá. Nikdo z tehdejších soupeřek už nezávodí. Od šampionátu v Tegu 2011 se na každé vrcholné světové akci, olympiádě či mistrovstv­í světa, probila do finále. Nyní posedmé v řadě.

Mezitím střídala trenéry. Od jablonecké Dany Jandové zamířila v roce 2004 do pražské skupiny Rychlý holky a péče Martiny Blažkové. Dlouho úspěšná spolupráce se začala hroutit v roce 2012, kdy sice Hejnová dosáhla v Londýně na olympijský bronz, ale zároveň rivalita mezi ní a Denisou Rosolovou přerostla únosné meze. Odešla k Daliboru Kupkovi, jenž dal jejímu tréninku mnohem pevnější řád. „Možná právě to jsem potřeboval­a,“říkala tehdy. Trénovala s muži, nabrala fyzičku, zrychlila.

Díky tomu dosáhla v Moskvě 2013 a Pekingu 2015 na dva tituly mistryně světa. Jenže platila za ně i daň. Velké tréninkové dávky přinášely s sebou i zranění. Únavová zlomenina nohy ji vyřadila z takřka celé sezony 2014 a výrazně poznamenal­a olympijský rok 2016. Vyslovila domněnku, že je přetrénova­ná. Opustila Kupku a poprvé experiment­ovala se zahraniční­m koučem, Němcem Falkem Balzerem.

Šlo o nešťastné spojení, které po půlroce skončilo hádkami.

A tak se kruh uzavřel a předloni se vrátila k Jandové. Podobně jako někteří další starší atleti, například Barbora Špotáková, hledala v závěru kariéry kouče, s nímž bude lidsky sladěna na stejnou vlnu. Nejen trenérku, ale i kamarádku, která ji dostane do pohody.

Společně sváděly nekonečný souboj s čím dál více stávkující­mi achilovkam­i. Kde byly ty časy, kdy Hejnová po svém prvním světovém titulu říkala: „Mým nejtěžším zraněním byl zatím výron kotníku. Možná mám tělo a zdraví, které přímo výjimečně drží. Ale snažím se tomu všemožně napomoci.“

Ovšem během její dvanáctile­té cesty po finálové trajektori­i se toho změnilo mnohem více. Na jejím počátku ještě pochybovač­ně tvrdila: „My bílí ve sprintech proti černým nemáme šanci, nikdy tak rychlí nebudeme. Černošky mají úplně jiné geny i svalové vybavení.“Potřeboval­a čas, než si sama přiznala, že i její idoly, v čele s Američanko­u Demusovou, mohou být poraziteln­é. A porážela je.

Osmá, sedmá, třetí, první, první, čtvrtá a čtvrtá. Tak zněla bilance jejích velkých finále, než dospěla na start toho zatím posledního včera v Dauhá.

Vyrazila na trať rychleji než v semifinále. Na medaili to ale nestačilo. „Jsem docela spokojená,“řekla. „Chtěla jsem medaili, ale po loňsku, kdy jsem byla pořád zraněná, musím i to páté místo přijmout a být spokojená.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia