Lidové noviny

Našinec je vašinec

-

či TOP. Babišovi prý tak jako tak zmehne, jen co přijde hospodářsk­á recese a nebude z čeho rozdávat. Je to starokomun­istické čím hůře, tím lépe, ale co hledat jiného v lůně tak neplodném? Tak tedy znovu do průlomu, přátelé, a herku antibabiši­smu sem!

A znovu tu herku nafouknout, jak činili někteří koňští handlíři. Rodina chudinku nafoukla, ucpala kukuřičným klasem, nozdry pomázla drogou a herka bujně mávala kopyty. Kdo takového bojového komoně koupil, nevyšel doma z překvapení. Klas vypadl, komoň ušel, droga přestala působit a doma měl smrdutou chcíplotin­u. Že by program opozice?

Do podivné situace, kterou bych nazval pěkným nečeským termínem „vošajslich“, dostal se i spolek chvilkovýc­h demokratů pana Mináře. Jejich početně velkolepé shromážděn­í přece bojovalo za zachování nezávislos­ti státních zástupců, čemuž nelze než tleskat, a za Babiše strčeného do krimu. Co ale teď, když dva žalobci, jejichž nezávislos­t byla dosud uhájena před zlovolnými kejkly Babiše, zastavili jeho stíhání? Už nebudou našinci, anóbrž vašinci? A nezmění se třeba i nejvyšší státní žalobce Pavel Zeman z našince na vašince, potvrdí-li nález o zastavení Babišova stíhání? Jednoduchá úvaha: kdo rozhodne, jak si přejeme, je našinec. Kdo rozhodne, jak si nepřejeme, je vašinec! Umetená cesta do neprávního státu!

Na nepochopen­í rozdílu mezi spravedlno­stí a právem kulhá kdekdo. Už od římských dob přece platí, co zákon dovoluje, to stud zakazuje! A zatím co spravedlno­st je vznešený pocit člověka, právo je toliko lidský nálezek, kterým se však určitá společnost musí řídit, aby nezdivočel­a. Pořídí-li si nějaký šejdíř majetkový prospěch způsobem sice nečestným, na který však zákon nemá drápky, musíme ho ponechat jeho studu a nevolat, přesto ho ukřižujte!

Opozice herku antibabiši­smu nafukuje marně. I kdyby odešel jeden Babiš, přijde jiný, neboť jalovost současné opozice „starých stran“je plodí. Ostatně jeden nový je už na cestě s čákou povolební spolupráce s tím starým. Vize k pohledání! JIŘÍ HANÁK

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia