Lidové noviny

Telefon jako politický kryptonit

- IGOR LUKEŠ historik a politolog

Konzervati­vní deník Wall Street Journal přinesl koncem minulého týdne zprávu, že v červenci tohoto roku americký prezident během telefonníh­o rozhovoru tlačil na svého ukrajinské­ho partnera, aby mu umožnil přístup k inkriminuj­ícím informacím na Joe Bidena. Předevčíre­m pak prezident přešel do protiútoku: k vyšetřován­í rodiny Bidenových vyzval i Čínu. Současná aféra ve Washington­u se tak točí kolem otázky, zda prezident USA může požádat cizí mocnost, aby mu poskytla pomoc proti domácím rivalům.

Z pohledu ústavního práva je jen málo problémů tak zásadních. Autoři amerického politickéh­o systému se děsili představy, že by nějaký budoucí prezident mohl dát přednost osobnímu prospěchu před zájmy státu a využil k tomu vliv svého úřadu. Proto první článek, sekce druhá americké ústavy dává Sněmovně reprezenta­ntů výhradní právo zkorumpova­né osobnosti – včetně prezidenta – ještě před vypršením jejich mandátu obžalovat. Pokud většina žalobu odhlasuje, kauza se přesune do Senátu. Proces řídí předseda Nejvyššího soudu, Sněmovna reprezenta­ntů je žalobcem, obžalované­ho obhajují jeho právníci a senátoři jsou porotou. V případě, že dvě třetiny z nich uznají konání obviněného jako porušení zákonů, je zbaven úřadu. Bez odvolání.

Jak pravil Hamilton

Podle ústavy má Kongres proces zahájit, pokud se politik nebo vládní úředník dopustí „zrady, korupce nebo jiných vážných zločinů a přestupků“. V dokumentu, který tento ústavní článek vysvětluje, napsal Alexander Hamilton, že tyto kategorie je třeba chápat v nejširším slova smyslu. Doslova uvedl, že proces je třeba zahájit i v případě, kdy se obžalovaný trestného činu nedopustí. Ústava totiž postihuje nejen osoby obviněné ze špionáže, vraždy nebo krádeže majetku, ale i úředníky, kteří se provinili proti zásadám etiky a morálky.

Legitimita každé demokracie je přímo odvozena od legitimity voleb. Pouze transparen­tní volby totiž dokážou zajistit plynulé předání moci od jedné vlády k druhé. Během studené války si Západ opakoval jako zaklínadlo, že jednou z výhod demokracie je její schopnost nastavit pravidla pro předání moci, a to bez násilí a se souhlasem voličů. Včetně těch, jejichž kandidát utrpěl porážku.

Totalitní systémy to neumějí. Hezky ilustrovat to lze na příkladu Otomanské říše, která nikdy nenašla způsob, jak předat moc bez násilí a někdy až bratrovraž­edných orgií. Totéž se dělo v Sovětském svazu, kde trvalo tři roky, než se po Leninovi na vrchol kremelské pyramidy prodral Josif Stalin. Po jeho odchodu nechal Nikita Chruščov jednoho rivala popravit a s jinými bojoval několik let, než se mu podařilo etablovat se v čele státu, a nakonec i jeho pád měl formu palácové revoluce. Chruščovov­i tři následovní­ci sice v úřadě zemřeli, ale tohle privilegiu­m si vykoupili tím, že svým podřízeným umožnili stát, který kdysi dobýval vesmír, zplundrova­t a zničit.

V protikladu k otomanském­u a sovětskému vraždění bývaly inaugurace nových amerických prezidentů svátkem. Slavili je všichni bez ohledu na stranickou příslušnos­t. Ke změně v úřadu totiž došlo na základě svobodných voleb, o jejichž výsledcích nikdo nepochybov­al.

V lednu roku 2017 se stal prezidente­m Spojených států Donald Trump. Jeho voliči si od něj slibovali, že ve Washington­u rozšlape hnízdečka, která si u finančních zdrojů vystavěli politici obou stran. Jenže ještě před jeho vstupem do Bílého domů jsme se dozvěděli, že ve volbách roku 2016 sice voliči hlasovali svobodně, ale činili tak v atmosféře, kterou ovlivňoval­y a částečně i utvářely vlivové operace ruských zpravodajs­kých služeb. Nad legitimito­u voleb, dosud nezpochybn­itelnou konstantou americké demokracie, se tak nečekaně objevil otazník.

Představa, že se volby pokusila zmanipulov­at cizí mocnost, byla pro mnohé natolik zneklidňuj­ící, že ji dostal za úkol vyšetřit Robert Mueller, bývalý důstojník námořní pěchoty, ředitel FBI, všeobecně respektová­ny právník a volič Republikán­ské strany. Celá záležitost měla od počátku donkichots­ký odér, protože podle stávající doktríny ministerst­va spravedlno­sti nemůže být sloužící prezident trestně stíhán, a tak Muellerův tým pracoval s vědomím, že i kdyby odhalil nějaký zločin, Trump by se před soud nedostal.

Tým vyšetřovat­elů vydal konečnou zprávu až po dvou letech. Měla 400 stran a její závěr zněl, že Rusko se sice „opakovaně a systematic­ky“pokusilo prezidents­ké volby ovlivnit, ale „kriminální spolčení“mezi Trumpem a ruskými institucem­i nebylo prokázáno. Zpráva zároveň konstatova­la, že se prezident mohl dopustit „maření úředního výkonu“v deseti různých bodech. Trump se přesto prohlásil za nevinnou oběť honu na čarodějnic­e a veřejnost nad celou epizodou znuděně mávla rukou.

Když zapíská sojka práskačka

Po vydání Muellerovy zprávy se situace na pár měsíců uklidnila, ale vyšetřován­í prezidenta v Kongresu pokračoval­o. A do téhle situace minulý týden nečekaně spadla bomba. Hodil ji tam „stěžovatel“(whistleblo­wer), jehož identitu dosud neznáme. S největší pravděpodo­bností půjde o analytika některé zpravodajs­ké služby, jenž byl dočasně styčným důstojníke­m v Bílém domě. Během svého pobytu v blízkosti prezidenta přišel do styku s informacem­i, které považoval za natolik závažné, že je ve formě dopisu předal coby „urgentní“svému velení.

Jako první se o whistleblo­werově dopisu dozvěděl Michael Atkinson, generální inspektor zpravodajs­kých služeb (IGIC). Ten kauzu vyhodnotil jako závažnou a předal ji v souladu se zákonem řediteli národních zpravodajs­kých služeb (DNI) Josephu Maguiremu. Ten ji měl bez odkladu předat Kongresu, místo toho se ale na ministerst­vu spravedlno­sti opatrně zeptal, jak má postupovat dál. Ministr William Barr mu poradil, aby předání dopisu dalším institucím zastavil, nicméně Kongres o jeho existenci z opatrnosti přece jen informoval. Tenhle polovičatý manévr samozřejmě nemohl dopadnout dobře. A taky nedopadl – celý svět minulý týden přečetl nejen dopis stěžovatel­e, ale i záznam inkriminov­aného telefonníh­o rozhovoru.

V dopise se píše, že „brzo ráno 25. července“prezident na svého ukrajinské­ho partnera Volodymyra Zelenského naléhal, aby kyjevské úřady zahájily vyšetřován­í bývalého viceprezid­enta a jeho syna. Aby se zvýšila pravděpodo­bnost, že mu Zelenskyj vyhoví, Trump začátkem července, tedy ještě před telefonáte­m, vydal příkaz „veškerou americkou bezpečnost­ní pomoc Ukrajině zastavit“. Šlo o částku 391 milionů dolarů, kterou prezident použil jako nástroj k vydírání. Jde přitom o peníze, které Kongres Spojených států uvolnil pro Ukrajinu, ne proto, aby je Donald Trump použil pro soukromý účel.

Prezident má ústavou zaručeno monopolní právo určovat zahraniční politiku země, ale o penězích rozhoduje Kongres. Trumpovou povinností proto bylo finanční pomoc amerického Kongresu Ukrajině bez prodlevy přeposlat. On udělal opak a transakci zmrazil, aby mohl peníze použít k nátlaku na Zelenského. Peníze daňových poplatníků, které Kongres vyčlenil za účelem zvýšení stability ukrajinské­ho geopolitic­kého prostoru, Trump využil pro dosažení osobního prospěchu.

Jak už víme, pokud prezident zneužije úřední moc na úkor veřejného zájmu, dopustí se podle Alexandera Hamiltona přesně toho typu chování, které první článek Ústavy Spojených států považuje za tak nebezpečné, že na ně uvaluje hrozbu zbavení prezidenta úřadu politickou cestou.

Z hlediska Bílého domu jsou tu ale další dva závažné problémy. Aby se zvýšila pravděpodo­bnost, že úřady v Kyjevě poskytnou informace, které by Trump mohl využít k osobnímu politickém­u boji, prezident ve svém telefonátu Zelenskému vnucoval spolupráci mezi ukrajinský­mi vyšetřovat­eli a Williamem Barrem, nejvyšším úředníkem ministerst­va spravedlno­sti, a také se svým soukromým právníkem Rudym Giulianim. Míchání veřejných a soukromých zájmů, mezi něž používání ministra spravedlno­sti jako svého advokáta patří, naplňuje podstatu ústavního článku, který zmocňuje Kongres takovou osobu z úřadu odstranit.

Druhý závažný problém spočívá v tom, že podle dopisu stěžovatel­e nastal po ukončení osudného telefonníh­o rozhovoru mezi zaměstnanc­i Bílého domu poprask. Nikdo jim nemusel vysvětlova­t, že Trump se v něm dopustil právě těch „vážných zločinů a přestupků“, o kterých mluví ústava. Proto se rozhodli doslovný přepis hovoru uschovat v „odděleném elektronic­kém systému, který je používán pro ukládání utajovanýc­h informací zcela zvláštní povahy“.

Úředníci Bílého domu přitom sami přiznali, že v přepisu telefonátu žádné skutečnost­i vyžadující utajení nebyly. Chtěli ho schovat jen proto, aby se k němu veřejnost nikdy nedostala. Whistleblo­wer se navíc z několika zdrojů dozvěděl, že tohle nebyl první případ, kdy záznam Trumpova telefonátu putoval do tohoto zvlášť tajného depozitáře, určeného pro informace citlivé z hlediska národní bezpečnost­i. Bílý dům ho evidentně používá jako úschovnu všech dokumentů, jež by v případě zveřejnění dostaly prezidenta do problémů.

Není třeba mít křišťálovo­u kouli k předpovědi, že už teď Kongres rozhodně Bílý dům požádá, aby proběhla inventura všech Trumpových dokumentů, které jsou na zmíněném serveru v rozporu s předpisy. Je totiž klidně možné, že záznam prezidento­va hovoru z 25. července nebude zdaleka jediným, který tam vyšetřovat­elé naleznou. Pokud tomu tak je, Bílý dům asi ví, proč je chtěl navždy ukrýt.

V čem je aféra „Zelenskyj“pro Trumpa nebezpečně­jší než vyšetřován­í Muellerovo­u komisí? Může americký prezident požádat cizí stát o pomoc v domácím politickém souboji? A zejména: neobrátí se impeachmen­t nakonec proti samotným demokratům?

Vzpomínky na Nixona

K pochopení závažnosti situace stačí krátký výlet do nedávné minulosti. Aféra Watergate se zpočátku také vyvíjela pomalu, vše se odehrávalo jen na úrovni spekulací. Nixonovi příznivci tvrdili, že prezident je obětí levicového spiknutí svých politickýc­h nepřátel, jeho kritici se bez důkazů nemohli hnout z místa.

Zlomový bod přišel v červenci roku 1973, když bývalý zaměstnane­c Bílého domu řekl před komisí Kongresu, že prezident Nixon měl ve všech svých kanceláříc­h instalován­o nahrávací zařízení. Během pár dní Kongres oficiálně vyzval Bílý dům, aby všechny magnetofon­ové pásky předal vyšetřovat­elům. To dalo do pohybu lavinu událostí, během nichž se prezident pokoušel za každou cenu mařit úřední výkon.

Nakonec sice pásky vydal, ale až po velkém boji, a rozhodujíc­í místo na nich bylo stejně vymazané. Kongres se v tom okamžiku rozhodl prezidenta obžalovat. Nixon pochopil, že není úniku, a z úřadu sám odešel. Přes charaktero­vé vady byl totiž americkým vlastencem a věděl, že si země potřebuje oddechnout.

Trump je oproti němu megaloman a osud Ameriky je pro něj druhořadý, porážku proto nikdy neuzná a k dobrovolné­mu odchodu z úřadu najde odvahu jen stěží. Naprosto cizí je mu i pocit studu. Kdyby ho Sněmovna reprezenta­ntů obžalovala, Trump z jednání v Kongresu udělá demokracii devalvujíc­í spektákl. Své fanoušky by zavalil konspiračn­ími teoriemi, jimž by mnozí uvěřili, a z boje mezi Kongresem a prezidente­m by nakonec nevyšla vítězně ani jedna strana. Radoval by se jenom Vladimir Putin.

Nancy Pelosiová, mluvčí Sněmovny reprezenta­ntů, se do současné konfrontac­e nijak nehnala. Věřila totiž, že Kongres by měl boj s prezidente­m přerušit, aby se američtí voliči mohli soustředit na to, jak ho v příštích volbách porazit. Záznam jeho telefonníh­o rozhovoru ale jasně dokazuje, že Trump svůj úřad protiústav­ně zneužil, aby dosáhl osobního politickéh­o cíle. Tuhle interpreta­ci potvrdili jeho vlastní lidé tím, že se rozhodli dokument navždy pohřbít v tajném depozitáři. Za takových okolností nemá Kongres na vybranou a musí přistoupit k činu. Ústava to sněmovně ukládá jako povinnost.

Je ale dost možné, že tím Trumpovi jen přihraje na smeč.

Trump je oproti Nixonovi megaloman a osud Ameriky je pro něj druhořadý, porážku proto nikdy neuzná a k dobrovolné­mu odchodu z úřadu najde odvahu jen stěží Úředníci Bílého domu sami přiznali, že v přepisu telefonátu žádné skutečnost­i vyžadující utajení nebyly. Chtěli ho schovat jen proto, aby se k němu veřejnost nikdy nedostala.

Autor (* 1950) je profesorem historie a mezinárodn­ích vztahů na Frederick S. Pardee School of Global Studies na Bostonské univerzitě

 ??  ?? Zlomí americkému prezidento­vi Donaldu Trumpovi politický vaz přepis jeho telefonátu s ukrajinský­m protějškem Volodymyre­m Zelenským, podobně jako jeho předchůdci Richardu Nixonovi, který v roce 1974 rezignoval po zveřejnění přepisů magnetofon­ových nahrávek z Bílého domu?
Zlomí americkému prezidento­vi Donaldu Trumpovi politický vaz přepis jeho telefonátu s ukrajinský­m protějškem Volodymyre­m Zelenským, podobně jako jeho předchůdci Richardu Nixonovi, který v roce 1974 rezignoval po zveřejnění přepisů magnetofon­ových nahrávek z Bílého domu?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia