Lidové noviny

Raketa, která má zamířit na Mars

- JOSEF TUČEK redaktor LN

Nynější plány se zatím ještě drží při Zemi – během jednoho až dvou měsíců by loď měla, zatím ještě bez posádky, vzlétnou do výšky téměř dvaceti kilometrů a pak bezpečně přistát. První stupeň lodi, vysoký 68 metrů, je nazvaný Super Heavy a je vlastně raketový. Má být schopen vynést loď Starship až na oběžnou dráhu a pak sám zase bezpečně přistát. Vlastní loď je vysoká padesát metrů a dá se rovněž používat opakovaně. Svým výkonem je srovnateln­á s raketou Saturn 5, která před půlstoletí­m vynášela do vesmíru kosmické lodě Apollo.

Loď má být schopna vzít na svou palubu asi stovku lidí, takže neponese jenom pár výzkumníků, ale dostatek osob na vybudování velké mimozemské základny. Tu Elon Musk chápe jako „zálohu“pro přežití lidstva, pokud by Zemi zasáhla nějaká velká katastrofa. měnil design lodi, zmenšoval její velikost a měnil tepelný štít.

V tuto chvíli není zcela jasné, jak bude loď financován­a a zda se své mateřské společnost­i SpaceX ekonomicky vyplatí. Jednou z možností je, že se z lodi budou vypouštět komunikačn­í satelity sítě Starlink, kterou SpaceX buduje a jichž má být celkem až 1200. Během jednoho letu by jich Starship mohl vynést až čtyři stovky. Jinou zvažovanou možností je, že loď by mohla sloužit i k dopravě na Zemi, protože by měla přenést pasažéry z New Yorku do Tokia za půl hodiny.

Známý je už i první platící vesmírný cestující – japonský miliardář Yusaku Maezawa, který by na palubě lodi měl v roce 2023 během šesti dnů obletět Měsíc. Vezme prý s sebou šest až osm umělců, kteří zážitek umělecky zpracují.

Dalším potenciáln­ím odběratele­m by mohla být americká vesmírná agentura, která zatím pracuje na vlastním projektu plavidla pro Měsíc.

Její administrá­tor Jim Bridenstin­e se však zatím nechal slyšet, že spíše než Starship by teď uvítal dokončení jiného projektu, který si NASA u SpaceX objednala: dopravu amerických astronautů

inzerce na Mezinárodn­í vesmírnou stanici (ISS) prostředni­ctvím lodě Crew Dragon.

Ta však při pozemním testu bez posádku v dubnu explodoval­a a nezdá se, že by SpaceX dokázala dotáhnout vývoj tak, aby ještě letos mohla vynést lidi do vesmíru. Američtí astronauti jsou už od roku 2011, kdy přestaly létat raketoplán­y, závislí na dopravě ruskými loďmi Sojuz.

Zatímco techničtí fanoušci jsou lodí Starship nadšeni, společnost SpaceX ztratila na popularitě u svých vlastních sousedů. Závod na vývoj, testy i pozdější výrobu své kosmické lodi postavila u malé vesnice Boca Chica v Texasu, pár kilometrů od mexických hranic. „Nestává se moc často, že někdo staví rakety tak blízko vás, že vám mohou spadnout na hlavu,“shrnul názory místních lidí Andrew Goetsch pro New York Times.

V závodě probíhají hlučné testy a vypouštějí odsud do výšky několika set metrů zkušební prototypy raket.

SpaceX tedy nyní nabídla okolním obyvatelům, že od nich jejich majetek vykoupí za trojnásobe­k nynější tržní ceny. Ale rozmyslet se prý mají rychle.

Americký multimilia­rdář a technologi­cký vizionář Elon Musk představil maketu kosmického plavidla Starship (Hvězdná loď), která by během několika let měla být schopna dopravovat lidi na Měsíc a na Mars. Jestli se to ale opravdu podaří, je pořád doslova ve hvězdách.

Elon Musk

Loď může vzít na svou palubu asi stovku lidí; dost na vybudování velké mimozemské základny. Ta by byla „zálohou“pro přežití lidstva, pokud by Zemi zasáhla katastrofa.

 ??  ?? (* 28. června 1971) Jihoafrick­ý podnikatel, vynálezce, inženýr a filantrop spoluvlast­nil internetov­ý platební systém PayPal, založil kosmickou společnost SpaceX, je výkonným ředitelem automobilk­y Tesla Inc. a předsedou společnost­i SolarCity.
(* 28. června 1971) Jihoafrick­ý podnikatel, vynálezce, inženýr a filantrop spoluvlast­nil internetov­ý platební systém PayPal, založil kosmickou společnost SpaceX, je výkonným ředitelem automobilk­y Tesla Inc. a předsedou společnost­i SolarCity.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia