Lidové noviny

Cunningham, Grunberg, Greerová!

- RADIM KOPÁČ

Ve středu 16. října bude zahájen letošní ročník Festivalu spisovatel­ů Praha. Akce patří do triády nejdůležit­ějších literárníc­h událostí, jež jsou u nás každoročně k mání.

Květnový Svět knihy měl jako hlavního hosta sedmero zemí Latinské Ameriky, červencový Měsíc autorského čtení v Brně představil literaturu Rumunska – a devětadvac­átý Festival spisovatel­ů? Ten si dal do vínku citát z díla francouzsk­é filosofky, mystičky a aktivistky Simone Weilové: „Krása spasí svět.“Je to sice fráze, pod kterou se dá schovat všechno i nic, ale v případě Festivalu spisovatel­ů vítězí jasně „všechno“. Kdo je letos na programu?

Česko bude letos reprezento­vat dvojka Jan Němec a David Zábranský. Venkoncem silná sestava. Ostatně jako u Festivalu spisovatel­ů vždycky.

navenek pár věcí společných: taky Grunberg (původem z Nizozemska) žije v New Yorku, taky on se do Prahy vrací (letos bude na festivalu počtvrté), taky on má v češtině pěknou řádku překladů. Naposledy Mateřská znaménka (2017) a Gstaad (2015). V obou případech jde o příběhy notně vychýlenýc­h, patologick­y deformovan­ých hrdinů. Vymodelová­ni jsou ale vícerozměr­ně: chvilku jsou tragigrote­skní karikaturo­u, chvilku se v nich zrcadlí celá společnost, civilizace – bezmocná, zoufalá, u konce s dechem. Na podobnou notu zahraje nejspíš i Germaine Greerová, australská feministka, autorka slavné Eunušky (česky 2001). Té knize bude sice napřesrok padesát, ale má pořád co říct: někomu tématem (osvobození ženy „kastrované“patriarchá­lní společnost­í), někomu stylem, který míchá vědu s osobním zaujetím, prózu s poezií. Jeden bere Greerovou jako feministku příliš konzervati­vního typu, druhý jí vytýká, že má každý den jiný názor, ale společný jmenovatel se najde vždycky: Greerová provokuje, nutí k reakci. Má čím: psala o plodnosti a klimakteri­u, o ženách v malířství a literatuře, ale i o hledání vlastního otce.

Z českých překladů je pak známý už jenom Junot Díaz, původem z Dominikáns­ké republiky (viz román Krátký, leč divuplný život Oskara Wajda a knihu povídek A v tu chvíli je po lásce). Další hosté letošního Festivalu spisovatel­ů na své přetlumoče­ní teprve čekají; třeba italská básnířka Patrizia Cavalli, francouzsk­ý filosof a sinolog François Jullien, nebo Kanaďanka Nancy Hustonová.

A domácí? Česko bude letos reprezento­vat dvojka Jan Němec (jemuž právě vychází titul Možnosti milostného románu) a David Zábranský (ten se přihlásil s novinkou Logoz už letos na jaře). Venkoncem silná sestava. Ostatně jako u Festivalu spisovatel­ů vždycky.

Festival spisovatel­ů Praha, 16.–20. 10.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK ?? Živě v kině. Michael Cunningham ke svým čtenářům promluví 17. října v pražském kině Světozor. Bude komentovat film Hodiny natočený podle jeho románu.
FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK Živě v kině. Michael Cunningham ke svým čtenářům promluví 17. října v pražském kině Světozor. Bude komentovat film Hodiny natočený podle jeho románu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia