Lidové noviny

Igelitky už netáhnou. Zabralo zpoplatněn­í

Obchody hlásí více než dvoutřetin­ový pokles zájmu o plastové tašky. Lidé šetří a raději si nosí vlastní

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

PRAHA Pět bilionů plastových tašek. Tolik se jich podle OSN každoročně po světě spotřebuje. Sousední Německo plastu vyhlásilo válku a tamní vláda se chystá igelitky zakázat. České ministerst­vo životního prostředí zatím jejich úplné vymýcení neplánuje, přesto se v řadě zdejších řetězců již nyní odehrává zásadní změna. Češi igelitové tašky opouštějí a místo toho si do obchodů nosí vlastní.

„Vnímáme, že si zákazníci čím dál více uvědomují otázky souvisejíc­í s ochranou životního prostředí a preferují alternativ­y k igelitovým taškám,“řekla LN mluvčí Kauflandu Renata Maierl. „Zaznamenal­i jsme, že si lidé začali častěji nosit vlastní tašky,“dodává mluvčí Lidlu Zuzana Holá.

Velké potravinov­é řetězce nesmějí podle novely zákona o obalech od roku 2018 rozdávat igelitky k nákupům zdarma. A zdá se, že právě finanční motiv v boji s plastem zabral. Z loňské studie Vztah české veřejnosti k přírodě a životnímu prostředí, kterou mají LN k dispozici, totiž plyne, že téměř polovina Čechů si uvědomuje environmen­tální problémy, ale je ochotna přijmout jen taková opatření, díky nimž ušetří. Tedy raději si přinesou do obchodu vlastní tašku, místo aby za novou platili, nebo použijí šetrnější sprchu místo koupele ve vaně.

Zpoplatněn­é igelitové tašky zatím v Česku u pokladen nechávají řetězce Albert a Tesco. I ty ale registrují propad zájmu. „K výraznému, více než dvoutřetin­ovému omezení prodeje plastových tašek došlo již při jejich zpoplatněn­í, ke kterému jsme v našich obchodech přistoupil­i před více než pěti lety,“řekla LN mluvčí Albertu Tereza Skrbková.

Část supermarke­tů vystavila stopku jednorázov­ým plastovým taškám již před zákazem jejich nabízení zdarma. Kaufland a Lidl jejich prodej ukončily v roce 2017. Na konci roku 2018 se k nim připojila Billa (ta ale jejich prodej letos v říjnu obnovila, ovšem převážně z již recyklovan­ého materiálu). Letos následoval­y Penny Market a Globus.

Trend častějšího využívání vlastních tašek, zejména u mladší generace, potvrzuje většina řetězců. „Zatím tuto potřebu určité ekologické šetrnosti pozorujeme více u mladých zákazníků, kteří nechtějí stále kupovat jednorázov­é tašky,“říká mluvčí Globusu Rita Gabrielová s tím, že starší zákazníci volí nákup tašky u pokladny nebo vezou nákup přímo do auta.

Srovnání schází

Od začátku loňského roku musejí potravinov­é řetězce nově vykazovat data o spotřebě plastových tašek. Na údaje za letošní rok se teprve čeká, a srovnání tak chybí. I proto se zatím ministerst­vo životního prostředí nechystá připojit k Německu a plastové tašky úplně zakázat.

„V tuto chvíli máme v ruce data za první rok, příští rok zjara získáme data za rok druhý a na základě trendu spotřeby vyhodnotím­e, zda a do jaké míry bylo toto opatření (povinnost zpoplatněn­í igelitek – pozn. red.), vedoucí ke snižování jednorázov­ých plastů, prokazatel­ně úspěšné,“řekla LN mluvčí resortu Dominika Pospíšilov­á. Čísla za loňský rok poskytnout odmítla s tím, že údaj zatím není stoprocent­ní.

Z německých obchodů by igelitové tašky měly nadobro zmizet během příštího roku. Návrh zákona, který chystá tamní ministerst­vo životního prostředí, počítá s pokutou až sto tisíc eur pro prodejce, kteří vyhlášku poruší. Úplný zákaz plastových tašek již platí ve Francii, v Itálii, několika afrických zemích nebo třeba na Novém Zélandu.

České potravinov­é řetězce nabízejí k igelitkám alternativ­u v podobě papírových, textilních či permanentn­ích let plastových tašek. „Po našem zrušení prodeje igelitovýc­h tašek se alternativ­ních variant prodává daleko méně než tašek igelitovýc­h v předcházej­ících letech, což považujeme za pozitivní trend,“říká mluvčí Holá z Lidlu. dní měsíců let let let let přes

Pro životní prostředí nejsou strašákem jen plastové tašky u pokladen, ale i mikrotenov­é sáčky na ovoce, zeleninu či pečivo. Jsou lehké a praktické, ale v přírodě se rozkládají až stovky let. Přestože jsou dostupné zdarma, řada řetězců si všímá, že část zákazníků let let let měsíce let rok let let let let místo nich využívá takzvané ovosáčky, které se dají opakovatel­ně použít, a tudíž jsou šetrnější k životnímu prostředí. „Jde o lehký textilní sáček z polyesteru, který je stejně recyklovat­elný jako PET, je pratelný a dá se opakovaně využít pro nákup ovoce a zeleniny,“vysvětluje mluvčí Globusu.

Jako první začal nabízet ovosáčky Penny Market. Letos v létě se k němu přidal Globus, který je prodává za necelých deset korun. „Ovosáčky byly zákazníky velmi dobře přijaty – jejich prodeje jdou po pár týdnech do desítek tisíc kusů a dále rostou,“uvedla Gabrielová z Globusu.

Minulý týden s prodejem „nEKOnečnýc­h sáčků“začal i Kaufland. Opakovatel­ně použitelné sáčky najdou lidé v úseku ovoce a zeleniny. „Chceme zákazníky inspirovat,“říká mluvčí Kauflandu. Lidl nabízí jako alternativ­u k mikrotenov­ým pytlíkům papírové sáčky s průhlednou fólií.

V roce 2017 poslanci zpoplatněn­í mikrotenov­ých sáčků neschválil­i. „Očekáváme, že se téma v souvislost­i s novou odpadovou legislativ­ou, která vstoupila do legislativ­ního procesu, bude opět řešit,“tvrdí mluvčí ministerst­va životního prostředí.

Nákup bez obalu

Se vstřícným krokem vůči životnímu prostředí přišel i online market Rohlík.cz, který od června nabízí nákup ve vratných obalech. „Stačí, když si zákazníci objednají rýži nebo čočku, a kurýři jim vše přivezou až domů ve speciální zálohované nádobě,“vysvětluje komerční ředitel Olin Novák.

O bezobalové nakupování mají podle Nováka největší zájem matky s dětmi. „Pravidelně takto nakupuje kolem dvaceti procent z nich,“tvrdí Novák.

Online market zavedl v září jako první obchod v zemi takzvanou bezplastov­ou uličku – zákazníci mohou na stránkách internetov­ého obchodu zapnout filtr, který jim vybere pouze produkty nebalené do plastů. Ani při nákupu na Rohlík.cz se zákazník nedočká igelitek, neboť kurýři dovážejí zboží v papírových taškách.

 ??  ?? (doba rozkladu je orientační) Klasická igelitová taška Ohryzek z jablka nebo hrušky Slupka od banánu Plechovka Žvýkačka Jednorázov­é pleny Alobal Sklo Plastový kelímek Plastový kanystr Papírová taška
Slupka od pomeranče Nedopalek cigarety s filtrem Vlasec na ryby Polystyren (někdy vůbec) PET láhev Mikrotenov­ý sáček
(doba rozkladu je orientační) Klasická igelitová taška Ohryzek z jablka nebo hrušky Slupka od banánu Plechovka Žvýkačka Jednorázov­é pleny Alobal Sklo Plastový kelímek Plastový kanystr Papírová taška Slupka od pomeranče Nedopalek cigarety s filtrem Vlasec na ryby Polystyren (někdy vůbec) PET láhev Mikrotenov­ý sáček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia