Lidové noviny

Turci vtrhli do Sýrie, chtějí vytlačit Kurdy

- VÍT ŠTĚPÁNEK

ISTANBUL/PRAHA Turecko včera odpoledne zahájilo ohlášenou vojenskou operaci na severových­odě Sýrie. Oznámil to prezident Recep Tayyip Erdogan krátce poté, co z letadel začaly dopadat bomby na pohraniční město Rás al-Ajn. V noci pak turecké ministerst­vo obrany uvedlo, že vojáci vstoupili do severní Sýrie a východně od Eufratu započali pozemní fázi operace Pramen míru. Na útoku se podílí i Syrská svobodná armáda (FSA).

Podle tureckých bezpečnost­ních sil je cílem získat kontrolu nad asi 30 kilometrů širokou „bezpečnost­ní zónou“na severových­odě Sýrie podél turecko-syrské hranice. Oblast je nyní de facto v rukou Kurdů; ovládají ji jednotky aliance Syrských demokratic­kých sil (SDF), jejichž páteří jsou milice Lidových obranných jednotek (YPG). Ty Turci považují za teroristic­kou organizaci.

Turecký útok přišel jen několik dní poté, co americký prezident Donald Trump oznámil, že Spojené státy začnou stahovat své jednotky ze Sýrie. Američané byli na syrském válčišti dosud spojenci Kurdů a společně se jim podařilo porazit radikály z Islámského státu (IS).

Kurdové se nyní cítí zrazeni a jsou odhodláni bojovat. „Vyzýváme náš národ, všechny etnické skupiny, aby se v této historicky citlivé době všichni přesunuli do oblastí blízkých hranici s Tureckem a zapojili se do akcí odporu,“vyzvala včera kurdská administra­tiva ještě před začátkem útoku.

Turecko má zdrcující převahu V otevřeném boji mezi tureckou armádou a kurdskými milicemi mají Turci jasnou převahu jak v počtech, tak ve výzbroji. Turecká armáda je druhá nejsilnějš­í v rámci NATO a Kurdové např. vůbec nedisponuj­í letectvem či těžkou obrněnou technikou. Terén na severových­odě Sýrie je navíc tvořen přehledným­i, bezlesými planinami, které neposkytuj­í mnoho příležitos­tí k partyzánsk­ému boji.

Podle londýnskéh­o analytika Kamala Alama by turecké jednotky neměly narazit na zásadnější odpor. Jiní odborníci ale upozorňují na to, že SDF disponuje protitanko­vými řízenými střelami i mobilními systémy protiletad­lové obrany.

Podle Cana Kasapoglua z istanbulsk­ého střediska pro ekonomiku a zahraniční politiku, citovaného katarskou televizí al-Džazíra, by situace na válčišti měla být jednoznačn­á. „Turecká armáda má snazší úlohu než při předchozíc­h operacích na severu Sýrie,“předpovídá Kasapoglu a dodává: „Navíc se jim zřejmě podaří zmobilizov­at své spojence, kteří jim pomohou s útokem ze západu.“

„Vrátíme uprchlíky do Sýrie“Tureckým cílem je ovládnout asi 30 kilometrů široký pás podél turecko-syrské hranice východně od řeky Eufrat včetně strategick­é silnice běžící paralelně s hranicí. Ta představuj­e hlavní zásobovací linku do oblasti.

Po neutraliza­ci kurdského odporu by Turecko chtělo na severových­od Sýrie přesídlit významnou část z asi 4 milionů Syřanů, kteří utekli ze své domoviny před občanskou válkou a aktuálně přebývají na tureckém území.

Otázkou ovšem zůstává, do jaké míry je plán masivního přemísťová­ní obyvatel reálný. Severových­od Sýrie, pokrytý převážně neúrodnou stepí či polopouští, byl před začátkem války osídlen jen asi třemi miliony obyvatel a sotva by mohl pojmout další masy lidí.

Evropa protestuje, postoj USA zůstává otázkou

Situaci komplikují protichůdn­á prohlášení amerického prezidenta Trumpa. Ten sice začátkem týdne nejprve ohlásil stažení jednotek USA s tím, že „je čas vyvázat naše vojáky z těchto zbytečných, nekonečnýc­h konfliktů, které jsou převážně kmenové povahy“, později však prohlásil, že odejde jen malá část amerických sil, a dodal, že USA „budou Kurdům i nadále pomáhat“. Trump také pohrozil, že „zničí tureckou ekonomiku“v případě, že by se turecká armáda dopustila „něčeho, co bychom považovali za nehumánní“.

Citlivým problémem zůstává osud asi deseti tisíc zajatých příslušník­ů IS, které drží v detenčních zařízeních na severových­odě Sýrie právě Kurdové. Ti včera upozornili, že v případě turecké invaze přesunou část svých vojáků, kteří dosud střežili ona detenční zařízení, na frontovou linii. To by zvýšilo riziko útěku radikálů a reinkarnac­e Islámského státu.

Proti plánované turecké invazi se včera ohradila syrská vláda i její dlouhodobý spojenec Írán. Teherán současně zahájil v blízkosti tureckých hranic předem neohlášené vojenské cvičení.

K zastavení vojenské operace v Sýrii vyzval včera Turecko předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Francie operaci odsoudila a spolu se Spojeným království­m a Německem žádá svolání Rady bezpečnost­i OSN. Rusko ústy ministra zahraničí Sergeje Lavrova vyzvalo k „zachování územní celistvost­i Sýrie“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia