Lidové noviny

Buďme dospělí

- ZBYNĚK PETRÁČEK

s největším židovským svátkem Jom kipur (Den smíření).

Německá média později s odvoláním na policejní zdroje uvedla, že útočníkem byl zřejmě 27letý neonacista a antisemita Stephan B. Svůj čin si nahrával, komentoval ho a následně uložil záznam na internet.

Po střelbě pachatel z místa činu ujel autem. Vzhledem k tomu, že policie po něm vyhlásila pátrání a nevěděla, kde se nachází, vyzývala během celého odpoledne obyvatele čtvrtmilio­nového města, aby z bezpečnost­ních důvodů nevycházel­i ze svých obydlí.

Ve městě se kvůli tomu skoro zastavil život. Státní dráhy přerušily provoz na zdejším nádraží, výrazně omezena byla i hromadná doprava. Policie nakonec domnělého pachatele dostihla na výpadovce z města poté, co způsobil dopravní nehodu a těžce se při ní zranil.

Původně policie pracovala s teorií, že útočníků bylo víc, což se ale zřejmě nepotvrdil­o.

Kvůli střelbě byla v Německu zvýšena ostraha strategick­ých míst, především letišť nebo nádraží. Opatření se dotklo i hlavních silničních tahů do Česka nebo Polska. Policejní těžkooděnc­i byli rozmístěni i před synagogami a jinými židovskými institucem­i. V pohotovost­i byla i česká policie.

Znáte výraz chůvovský stát? Označuje poměry, kdy nás stát nuceně obšťastňuj­e. Neblahé jevy odstraňuje pomocí zákazů (zákaz plastů) a ty dobré posiluje pomocí příkazů (idea příkazu bezmasých dnů v restaurací­ch). Nálepku „strany zákazů“takto získali němečtí Zelení. Problém je v tom, že čím širší spektrum zákazy postihují a čím větších bizarností se týkají (například nynější idea zákazu nafukovací­ch balonků), tím větší odpor budí i tam, kde z hlediska společnost­i, přírody i uchování světa a civilizace působí sebezáchov­ně.

Buďme rádi, že v tvrdém chůvovském státu nežijeme. Že místo zákazu plastových tašek stačí k jejich redukci jen zpoplatněn­í. Spotřebuje-li se ve světě pět bilionů igelitek ročně, znamená to tisíc na jednoho dospělého člověka. To není bizár, ale téměř nerozložit­elná hrozba pro tvář krajiny i pro život v oceánech.

Chceme-li se vyhnout chůvovském­u státu, má to důležitou podmínku – osobní odpovědnos­t. Nelze si dělat legraci z bizarních zákazů a zároveň kolem sebe trousit plastový odpad.

 ?? FOTO REUTERS ?? Střelba v přímém přenosu.
Vystoupil z auta a začal pálit, po každém výstřelu zbraň znovu dobíjel. Maskovanéh­o útočníka v přilbě, který včera vraždil na ulici v německém Halle, natočili očití svědci hrůzné události. Výsledkem byly dvě oběti – muž a žena. Vzhledem k tomu, že si čin sám zaznamenáv­al na kameru, vyšlo později najevo, že pachatelem byl německý antisemita Stephan B. Terčem jeho útoku měly být židovská synagoga a rychlé občerstven­í s kebabem.
ROBERT SCHUSTER
FOTO REUTERS Střelba v přímém přenosu. Vystoupil z auta a začal pálit, po každém výstřelu zbraň znovu dobíjel. Maskovanéh­o útočníka v přilbě, který včera vraždil na ulici v německém Halle, natočili očití svědci hrůzné události. Výsledkem byly dvě oběti – muž a žena. Vzhledem k tomu, že si čin sám zaznamenáv­al na kameru, vyšlo později najevo, že pachatelem byl německý antisemita Stephan B. Terčem jeho útoku měly být židovská synagoga a rychlé občerstven­í s kebabem. ROBERT SCHUSTER
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia