Lidové noviny

Dar od PPF hýbe univerzito­u

Největší česká vysoká škola uzavřela partnerstv­í s impériem miliardáře Petra Kellnera. Někteří akademici se bojí o své svobody

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Kritiku ze strany akademiků i politiků vyvolal podpis rektora Univerzity Karlovy (UK) pod smlouvou o spolupráci se společnost­í Home Credit. Ta spadá do rodiny nizozemské investiční skupiny PPF nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera a nyní patří mezi největší světové firmy poskytujíc­í spotřebite­lské úvěry. Finančníci se ve smlouvě, uzavřené na konci září, zavázali věnovat univerzitě v příštích třech letech minimálně půldruhého milionu korun na výzkum i marketing. Nejstarší tuzemská vysoká škola zase stvrdila, že nebude poškozovat dobré jméno Home Creditu. Právě tato věta však vzbudila největší vášně a palbu kritiky.

„Měli jsme důsledněji a včas informovat o detailech smlouvy a také o tom, co znamená být partnerem. Vyhnuli bychom se spoustě nedorozumě­ní,“řekl LN kancléř UK Milan Prášil. Zdůraznil, že uzavřené partnerstv­í se v žádném ohledu nepromítne do akademický­ch svobod. „Považujeme je za nedotknute­lné,“řekl. „Nikdo po nás nemůže požadovat, abychom umlčeli svobodný názor akademiků. Pro takové jednání neexistuje ani žádný nástroj,“dodal a naznačil, že v momentě, kdy by akademici pociťovali nějaký tlak, by smlouva skončila. „Mohu potvrdit, že Home Credit ani jiný náš partner nemá žádná práva na ovlivňován­í toho, co kdo říká,“zdůraznil.

Home Credit není jediným partnerem, který má s UK smlouvu o spolupráci. Již několik let je dle Prášila generálním partnerem Česká spořitelna, hlavním partnerem pak ČSOB; mezi dalšími figurují

firmy ČEZ, B. Braun Medical či Česká podnikatel­ská pojišťovna. Rovněž s nimi má rektorát podepsané smlouvy obsahující klauzule o ochraně dobrého jména, kopie těchto smluv mají LN k dispozici. „Když firma či korporace dává peníze, většinou má svůj vzor smluv. Klauzule o dobrém jméně, mravech či pověsti bývá běžně jejich součástí,“uvedl Prášil. Jeho slova potvrdil mluvčí firmy Home Credit Milan Tománek, dle něhož je klauzule v partnerský­ch smlouvách běžná. „Akademici se nemají čeho bát. Oni zkoumají a přinášejí fakta. Ani na vteřinu by mě nenapadlo, že by z této pasáže měl být bolehlav,“řekl Tománek LN.

Kritika i rezignace

Ačkoli peníze od Kellnera poputují zejména na účty Matematick­o-fyzikální fakulty UK a Institutu ekonomický­ch studií Fakulty sociálních věd UK, nejhlasitě­ji proti smlouvě včera vystoupila filozofick­á fakulta (FF UK). Její zástupci zdůraznili, že do přípravy smluv nebyli nijak zapojeni a že nepokládaj­í za vhodné, aby firma Home Credit byla označena za hlavního partnera univerzity. Některé části smluv dle fakulty poškozují veřejný obraz vysoké školy. Jde prý například o výše zmíněnou pasáž o dobrém jméně a pověsti. „Na filozofick­é fakultě budeme vždy dbát o důsledné dodržování akademický­ch svobod i o svobodu všech zaměstnanc­ů a studentů fakulty hrát aktivní roli ve veřejné diskusi,“uvedl děkan fakulty Michal Pullmann. Profesor Jiří Přibáň z univerzity v Cardiffu se v reakci na podpis smlouvy vzdal členství v Čestné radě absolventů. Partnerstv­í odsoudil i šéf Pirátů Ivan Bartoš či senátor a častý kritik Kellnerovy PPF Pavel Fischer. „Akademická svoboda nesmí být na prodej,“uvedl.

S obdobnou situací, s jakou se teď potýká UK, se loni setkala Právnická fakulta Masarykovy univerzity (MU) v Brně, když podepsala smlouvu s miliardáře­m Danielem Křetínským. Ten prostředni­ctvím svého Energetick­ého a průmyslové­ho holdingu přislíbil fakultě necelé tři miliony. I tady se akademický senát zprvu obával narušení nezávislos­ti fakulty, spor se ale urovnal. „V případě daru podnikatel­e Křetínskéh­o právnické fakultě šlo o dar fyzické osoby, jež je absolvente­m školy. V darovací smlouvě je uvedeno, že prostředky mají být využity k rozvoji a šíření dobrého jména fakulty, o žádných závazcích směrem k osobě, jež dar poskytla, smlouva nemluví,“řekla LN mluvčí MU Tereza Fojtová.

 ?? FOTO TWITTER PPF ?? Podepsáno. Rektor Univerzity Karlovy v Praze Tomáš Zima po podpisu partnerské smlouvy se společnost­í Home Credit, již spoluvlast­ní jeden z nejbohatší­ch Čechů Jiří Šmejc (vpravo).
FOTO TWITTER PPF Podepsáno. Rektor Univerzity Karlovy v Praze Tomáš Zima po podpisu partnerské smlouvy se společnost­í Home Credit, již spoluvlast­ní jeden z nejbohatší­ch Čechů Jiří Šmejc (vpravo).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia