Lidové noviny

Evidence tržeb má první kriminální případ

-

PRAHA Živý přenos informací o tržbách do počítačů berních úřadů, známý jako EET, má svůj první velký kriminální případ. Moravskosl­ezská policie včera oznámila, že zatáhla síť kolem pěti lidí a tří firem z Ostravy s celorepubl­ikovou působností, kteří zatajili část příjmů, aby nemuseli odvést část daní.

Zpráva vyvolala menší paniku, protože odhalené daňově optimaliza­ční aktivity ze severu Moravy nazvala policie „prolomením systému EET“, což zní, jako kdyby se zruční hackeři nabourali do mimořádně citlivých dat shromážděn­ých u Finanční správy. To se nestalo; obvinění podnikatel­é si nechali upravit svá pokladní zařízení tak, aby některé tržby do evidence neodesílal­a, byť na lístku pro zákazníka se normálně objeví všechno, jak má být.

Až na deset let do vězení Policie a Finanční správa na ostravskou skupinku přišly při kontrolním nákupu jednoho z plzeňských inspektorů. „Účtenka z kontrolníh­o nákupu neseděla s tím, co nakonec dorazilo do systému EET,“řekl včera k případu ředitel Finančního úřadu Moravskosl­ezského kraje Bronislav Kadlubiec.

Finanční správa podala trestní oznámení, to vedlo k potvrzení podezření, všichni podezřelí se přiznali, spolupracu­jí a vykazují ochotu daňový rest doplatit. Během roku zatajili 45 milionů na tržbách, což znamená, že do státní kasy neposlali čtrnáct milionů. Trestem je až desetileté vězení.

Čtyři obvinění figurovali ve vedení dvou firem, které v České republice provozují jeden obchodní řetězec, název policie neodhalila. Náměstek moravskosl­ezského policejníh­o ředitele Radim Wita jen doplnil indicie, že řetězec disponuje desítkami prodejen, má pokrytou celou republiku a provozuje i prodej po internetu.

Tihle obchodníci si najali pátého obviněného, počítačové­ho specialist­u, který vymyslel způsob, jak pokladny upravit, aby si udržely před Finanční správou tajemství. „Přišli na způsob, jak jde systém obejít,“dodal Wita.

Odpoledne se do komentován­í první „EET soudničky“zapojilo i ministerst­vo financí, aby vyvrátilo, že se mu někdo naboural do intimních dat. „Nešlo o žádné prolomení systému, ale o prosté porušení zákona, kdy obchodník část tržeb nepřiznáva­l v důsledku úpravy pokladního zařízení. Jednalo se pouze o zásah do vlastního pokladního zařízení a veškeré systémy Finanční správy jsou bezpečné,“uvedl Jakub Vintrlík z tiskového oddělení resortu.

Elektronic­ká evidence, inspirace, kterou premiér – tehdy správce kasy – Andrej Babiš (ANO) načerpal na chorvatské­m pobřeží, v České republice funguje od prosince 2016. Jako první se muselo nové povinnosti podřídit hotelnictv­í a restauraté­rství, protože v tomto odvětví ministerst­vo čekalo největší výnos. V březnu 2017 se ve druhé vlně přidali obchodníci. Náběh třetí a čtvrté vlny zarazil Ústavní soud a zrušil dílčí paragrafy. Jako celek nechal zákon platit, a tak si vláda minulý měsíc definitivn­ě „protáhla“sněmovnou, že od roku 2020 jde pod EET i zbytek trhu, tedy řemeslníci a živnostníc­i typu kadeřnice či taxikář.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia