Lidové noviny

Rodina zveřejnila Gottovo parte

-

PRAHA Smuteční hosté na žluté lince metra, fotbaloví fanoušci na zelené a zájemci o Signal Festival mohou do béčka i áčka. Pražský dopravní podnik se včera pokusil přispět ke zvládnutí mnohahlavé­ho náporu, jenž na hlavní město čeká v pátek a sobotu ve spojitosti s pohřbem Karla Gotta a zápasem Česko–Anglie.

Cizelují se poslední detaily, Gottova rodina včera zveřejnila parte, kde definitivn­ě stvrdila časoprosto­rové souřadnice dvoudenníh­o loučení. Zítra od 8 do 22 hodin vystavení zavřené rakve v horním sále paláce Žofín. Zádušní mše ve svatovítsk­é katedrále o den později v 11 hodin. Do kostela mohou jen zvaní hosté, veřejnosti je vyhrazeno III. nádvoří Hradu, kde bude velkoplošn­á obrazovka s přímým přenosem.

Další budou i na Hradčanské­m náměstí, kam na rozdíl od třetího nádvoří nevede cesta přes bezpečnost­ní rám a policejní prohlídku. Mši slouženou kardinálem Dominikem Dukou v reálném čase odvysílá také Česká televize.

Na páteční tryznu povede plotem vymezený kordon, do něhož nepůjde vstoupit jinde než na Janáčkově nábřeží – tedy na protilehlé­m břehu Vltavy tomu, na němž se nachází Slovanský ostrov s Žofínem. Ven z paláce budou lidé vycházet na druhé straně, u galerie Mánes. Celé Masarykovo nábřeží od Národního divadla k Jiráskovu mostu se promění v pěší zónu bez aut i tramvají. To je zase policejní hřivna k důstojnému a bezpečnému průběhu.

Dát poslední sbohem Gottovi se podle odhadů chystá tři sta tisíc lidí. Z oficiálníc­h zahraniční­ch hostů jsou nahlášení jen slovenský premiér Peter Pellegrini a šéf parlamentu Andrej Danko. Očekává se ale početná neprotokol­ární účast fanoušků z Německa. kms

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia