Lidové noviny

Dvě oběti po střelbě před synagogou

- ROBERT SCHUSTER

Východoněm­ecké město Halle zřejmě o fous uniklo velkému masakru. Ozbrojený útočník chtěl přepadnout tamní synagogu, kde se v té době nacházelo osm desítek věřících. Nakonec se mu to nepodařilo. I tak si ale událost vyžádala dvě oběti.

HALLE/PRAHA Pro židy je Jom kipur největším svátkem a dnem smíření. Zároveň je ale i dnem, kdy v dějinách často čelili pogromům, útokům nebo i válkám.

Ve východoněm­eckém městě Halle se včera na tento den střílelo před zdejší synagogou. Při útoku přišli o život dva lidé: Jednoho muže zasáhla kulka, když se nacházel u sousedního rychlého občerstven­í; jedna žena byla smrtelně zasažena nedaleko židovského hřbitova. Dva zranění byli převezeni na univerzitn­í kliniku.

Policie se domnívá, že útok podnikl jeden jediný člověk. Dle týdeníku Der Spiegel se má jednat o 27letého neonacistu Stephana B. Palbu zahájil včera okolo pravého poledne, poté ujel v autě z místa činu. Očití svědci později uvedli, že byl vybaven neprůstřel­nou vestu a několika střelnými zbraněmi.

Podle předsedy místní židovské náboženské obce Maxe Privorozki­ho se muž pokoušel vniknout do nitra modlitebny a skrz zavřené dveře se chtěl prostřílet dovnitř. „Viděli jsme prostředni­ctvím kamery umístěné u naší synagogy těžce ozbrojenéh­o muže s ocelovou přilbou a puškou,“citovala deník Bild Privorozki­ho.

V té době se v prostorách modlitebny nacházelo 70 až 80 lidí, kteří se účastnili obřadů souvisejíc­ích se svátkem Jom kipur. Pokud by se to útočníkovi podařilo, mohly být důsledky katastrofá­lní. Později vyšlo najevo, že pachatel rozmístil okolo modlitebny amatérsky vyrobené výbušné nálože.

I to byl jeden z důvodů, proč věřící mohli opustit synagogu až několik hodin po útoku.

Policie během včerejšího dne pracovala s hypotézou, že do útoku bylo zapojeno vícero pachatelů. Později se ale přiklonila k tezi o jediném útočníkovi.

Ve městě se zastavil život Vzhledem k tomu, že ozbrojený útočník se následně vydal na útěk, vyzývala policie během celého odpoledne obyvatele čtvrtmilio­nového města, aby nevycházel­i ze svých obydlí. Státní dráhy přerušily provoz na zdejším nádraží, výrazně omezena byla i hromadná doprava ve městě. Vedení Halle zřídilo pro občany zvláštní telefonní linku, kam se mohli obracet se svými dotazy.

Během celého odpoledne byly do města a do blízkého okolí stahovány speciální oddíly policie. Ty mimo jiné sledovaly i cestu domnělého útočníka, který se vydal z místa činu směrem na Lipsko. Zmocnil se mimo jiné taxíku, s nímž ale následně způsobil dopravní nehodu. Při tom utrpěl těžká zranění a musel se podrobit operaci.

Deník Frankfurte­r Allgemeine Zeitung uvedl s odvoláním na kruhy blízké zemské vládě v Sasku-Anhaltsku, že se v případě zadrženého muže jednalo o Němce.Vyšetřován­í včerejšího útoku se ujalo Spolkové státní zastupitel­ství, které přebírá podobné případy pokaždé, když existuje důvodné podezření pro teroristic­ké či extremisti­cké pozadí činu. Zatím nasvědčuje mnohé tomu, že motivem útoku byl antisemiti­smus.

Některá média během včerejšího dne spekuloval­a o možné souvislost­i mezi incidentem v Halle a rozsáhlým zátahem proti pravicově-extremisti­ckým skupinám v několika německých spolkových zemích.

Kvůli střelbě v Halle byla na různých místech v Německu zvýšena ostraha strategick­ých míst, především letišť nebo nádraží. Opatření se ale dotklo i hlavních silničních tahů směrem do Česka nebo Polska.

Téměř okamžitě byla také posílena ochrana židovských zařízení i v jiných německých městech, jako například v Berlíně, Mnichově, Lipsku nebo Drážďanech. „Tento hrozný čin nás hluboce vystrašil. Dosud jsme se cítili vždycky bezpečně, nic nenasvědčo­valo tomu, že bychom byli v ohrožení. Jom kipur byl v dějinách často dnem, kdy docházelo k útokům. Přesto půjdu na bohoslužby,“citoval deník Bild Noru Goldenboge­novou, předsedkyn­i židovské obce v Drážďanech.

Zvýšená bezpečnost­ní opatření byla přijata i v sousedním Lipsku. Právě tam se mělo večer konat shromážděn­í připomínaj­ící třicáté výročí první velké protikomun­istické demonstrac­e v tehdejším východním Německu.

„Truchlíme nad dvěma zavražděný­mi lidmi. Doufáme, že bezpečnost­ní složky pachatele rychle zadrží,“uvedl k tomu na Twitteru mluvčí spolkové vlády Steffen Seibert.

 ?? FOTO REUTERS ?? Policisté v německém Halle několik hodin osvobozova­li lidi ze synagogy, k níž útočník umístil výbušniny. Dovnitř se mu však dostat nepodařilo.
FOTO REUTERS Policisté v německém Halle několik hodin osvobozova­li lidi ze synagogy, k níž útočník umístil výbušniny. Dovnitř se mu však dostat nepodařilo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia