Lidové noviny

Test Tureckem

Lze vyloučit střet vojáků NATO a Ruska v Sýrii?

- Zbyněk Petráček

Když Washington oznámil, že Turecko chystá ofenzivu proti syrským Kurdům a USA od ní dávají ruce pryč, západní média reagovala morálním rozhořčení­m. Slovy jako zrada či podraz na spojence. Na syrské Kurdy, kteří nesou zátěž boje proti džihádistů­m. Ale to americké rozhodnutí – ač ho prezident uhlazuje a hrozí Turecku „totálním zničením a vyhlazením“ekonomiky – přináší i praktická rizika.

Reflektuje to hlavně Izrael. Dokládají to novinové titulky Když v tom Trump nechává Kurdy, Izrael ví, že může spoléhat jen sám na sebe. Ano, Trumpova gesta jako přesun ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma nemusí znamenat mnoho, nezná-li prezident význam spojenectv­í. Spíš může navázat na Obamu, jenž si více hleděl dohody s Íránem než tradičních spojenců.

Tak by mělo zpozornět i NATO. Když včera armáda Turecka (členské země NATO) vpochodova­la do Sýrie, nelze vyloučit, že narazí na ruské vojáky, kteří jsou tam legálně, jak rádi zdůrazňují. Před čtyřmi lety Turci sestřelili ruské bitevní letadlo. Nebylo to cíleně, jen shodou nepříznivý­ch okolností v nepřehledn­ém pohraniční­m terénu. Ale vnucuje se otázka: Kolik konfliktů začalo kiksem při shodě nepříznivý­ch okolností?

Nastala doba, kdy by se odpovědní lidé NATO měli slušně, leč přesvědčiv­ě vyjádřit k Turecku. Měli by stanovit mantinely rizikového chování členských zemí i mantinely spojenectv­í. To vede k ještě těžší otázce: Je Donald Trump schopen mluvit s Turky slušně, leč přesvědčiv­ě? Nebo dokáže jen hrozit „totálním zničením a vyhlazením“turecké ekonomiky? To zatím nefunguje ani na Kima Čong-una. Těžko si představit, že by to fungovalo na Erdogana.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia