Lidové noviny

Kokain, sex a jedny volby

-

Kdo už delší dobu zpovzdálí sleduje situaci v Maďarsku, neubrání se dojmu, že v zemi se pořád o něco bojuje. Nejenom před volbami je veřejný prostor zahlcený nejrůznějš­ími plakáty s politickým­i poselstvím­i. Jak původními, které odpovídají úmyslům zadavatele, tak i těmi připsanými v podobě více či méně vtipných slovních hříček nebo také hákových křížů či vulgarit.

Nejbližší volby čekají Maďary již příští neděli a půjde při nich o složení komunálníc­h parlamentů, včetně Budapešti a jiných velkých měst. A boj o křesla v zastupitel­stvech a v čele radnic je opět veden hodně urputně. Tak jako mnohokrát v nedávné minulosti se nese i tentokrát kampaň v duchu „buď–anebo“.

To možná vysvětluje, proč se už po dobu několika týdnů valí na voliče jedna vlna skandálníc­h odhalení na úkor známých komunálníc­h politiků za druhou. Nejnovější obětí je starosta západomaďa­rského 130tisícov­ého Győru Zsolt Borkai. Dosud neznámý blogger, který si říká „ďáblův advokát“, uveřejnil dva týdny před hlasováním video, jak si 54letý politik vládní národně-konzervati­vní strany Fidesz premiéra Viktora Orbána užívá na jachtě s prostitutk­ami. Borkai, který vyhrál v roce 1988 na olympijský­ch hrách v Soulu zlato v gymnastice a byl i mistrem světa, v kampani sám sebe prezentova­l heslem: „Otec rodiny. Olympionik. Starosta.“Kompromitu­jící video ovšem představuj­e pouze vedlejší linii. Anonymní bloger, který o sobě prohlašuje, že je právníkem, totiž tvrdí, že nejenom Borkaiovi, ale i řadě dalších vládních politiků pomáhal organizova­t ilegální obchody, praní špinavých peněz. Staral se údajně i o jejich provize za státní zakázky. „Pokud budu muset do vězení, nepůjdu tam sám,“prohlašuje blogger, který prý všechno dokumentov­al. A slibuje další záběry, včetně těch s konzumací kokainu.

Borkai ve dnech, které ještě zbývají do voleb, zrušil všechny předvolebn­í akce. Vydal jen prohlášení, že nahrávky jsou částečně zmanipulov­ané, částečně pravé a staré několik let. O moc lépe na tom není ani opozice. Její starosta v obci Budaörs Tamás Wittinghof­f byl rovněž zachycen v choulostiv­é situaci se ženou, kterou si prý údajně zavolal, aby mu masírovala bolavá záda.

Celé to nápadně připomíná aféru Ibiza-Gate, která způsobila v květnu pád rakouské vlády. Nahrávka s tehdejším vicekanclé­řem v hlavní roli byla také zveřejněna týden před eurovolbam­i. Od té doby se spekuluje, kdo by mohl být v pozadí.

Jasné to není ani v případě maďarských nahrávek. Jestli je za tím nějaká strategie, tak snad jedině zhnusit občanům politiku, aby nešli volit. V žargonu politickýc­h marketérů se tomu říká demobiliza­ce. Zkušenosti odjinud ukazují, že to může párkrát zafungovat. Z dlouhodobé­ho hlediska to ale demokracii jako takovou ohrožuje. Když začne někdo považovat za zbytečné jít volit, začne časem pochybovat i o demokracii jako takové.

Anonymní bloger, který o sobě prohlašuje, že je právníkem, tvrdí, že nejenom Borkaiovi, ale i řadě dalších vládních politiků pomáhal organizova­t ilegální obchody, praní špinavých peněz. Staral se údajně i o jejich provize za státní zakázky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia