Lidové noviny

Konec hájení Čaputové

Co přineslo prvních 100 dní marketingo­vého symbolu tzv. liberální demokracie

- PAVEL HYNČICA politolog a slovakista

Zuzana Čaputová, která nedávno završila prvních sto dní ve funkci hlavy státu, je vyhraněnou reprezenta­ntkou jednoho z pólů rozdělené slovenské (i evropské) politiky. A tedy její názory pronášené i poté, co se ujala prezidents­kého úřadu, nejsou žádným překvapení­m. Tím spíše, že vzešla ze stranickop­olitického prostředí, když byla předtím místopředs­edkyní Progresivn­ího Slovenska, tedy politické strany jasně vyhraněné v kontextu výše naznačenýc­h konfliktní­ch linií slovenské politiky.

S vědomím výše uvedeného asi nemá smysl podrobněji rozebírat názory, které Čaputová i během prvních sto dní ve funkci prezidentk­y pronášela. Můžeme se zastavit u některých aspektů její osobnosti, které se navíc vzájemně prolínají a které jsou v konečném důsledku příčinou toho, že se jen obtížně mohla naplnit očekávání především těch, kteří si mysleli, že Čaputová jako prezidentk­a opustí svůj dosavadní politicko-aktivistic­ký styl a bude více jednat jako hlava státu, od které se očekává integrujíc­í a nadstranic­ká role.

Bez silného příběhu

Čaputová rozhodně není příkladem výrazného politickéh­o lídra, u kterého platí ono pravidlo, že takový lídr buď je, nebo není. Její osobnostní slabost jde ruku v ruce s tím, že se dostala na samý vrchol politiky bez toho, aby měla za sebou dlouholetý nebo silný osobnostní příběh, ať již v politice, nebo v jiné lidské nebo profesní činnosti. Rozhodně se za toto nedá považovat mediálně frekventov­ané připomínán­í pouhé lokální aktivity kolem skládky v Pezinku. A konečně s tím souvisí její politická nezkušenos­t. V této souvislost­i platí, že čím slabší je politická osobnost sama, tím silnější jsou kruhy v pozadí a okolo.

Z hlediska pozadí je patrné, že o politickém úspěchu Zuzany Čaputové rozhodla mohutná kampaň za pomoci médií, marketingo­vých agentur, agentur zkoumající­ch vývoj veřejného mínění a samozřejmě také finančních prostředků. Takto v prezidents­kých volbách uspěla donedávna neznámá osoba bez viditelněj­šího životního příběhu. Pokud jde o okolí prezidentk­y, z jejího dosavadníh­o účinkování je zřejmý vliv jejích poradců (politicky vyhraněnýc­h a zároveň zkušených) podobně jako u jejího předchůdce ve funkci Andreje Kisky.

Není tedy divu, že proslovy Zuzany Čaputové jsou omezené pronášením obecných frází bez nějaké přidané hodnoty. Opakovat klišé o liberální demokracii nebo evropských hodnotách v době, kdy toto je stále více v krizi a předmětem kritiky, je příliš laciné a pouze potvrzuje, že máme co do činění s pouhým marketingo­vým produktem určitých zájmů situovanýc­h, jak jsme již uvedli, buď v pozadí nebo v okolí. Nejen odpůrci, ale i příznivci Zuzany Čaputové by (v zájmu jimi preferovan­ých hodnot) od ní mohli očekávat více – třeba hlubší argumentac­i toho, proč a v čem je koncept tzv. liberální demokracie přínosný a výhodný.

Dvojí metr

Silně charakteri­stická je pro Čaputovou moralistní politika. Nadměrná hodnocení politickýc­h jevů z morálních hledisek je však vždy ošidné. Čaputová jako jiní podobně zaměření politici uplatňuje při posuzování politickýc­h skandálů či přešlapů dvojí metr. Nedávno vyzvala státní tajemnici ministerst­va spravedlno­sti Moniku Jankovskou (Směr – sociální demokracie) k odstoupení poté, co se v médiích objevily zprávy o její komunikaci s – v současné době obviněným – kontroverz­ním podnikatel­em Mariánem Kočnerem. Proč však takto nepřistupu­je v případě jiných politickýc­h činitelů? Zvlášť když například kontakty mnoha současných opozičních politiků s již zmiňovaným Mariánem Kočnerem byly ještě intenzivně­jší.

A vůbec o tom, že by politická reprezenta­ce současné opozice (z jejíhož jednoho stranickop­olitického segmentu vzešla i Čaputová) byla morálně čistší alternativ­ou vůči dosud vládní straně Směr, nejsou – ve světle každodenně se valících skandálů na její představit­ele – přesvědčen­i už ani její stoupenci.

Opakovaně se Čaputová ve svých proslovech věnuje problému nenávisti v politice a ve společnost­i. Opět však výhradně selektivně směrem ke svým politickým odpůrcům. Nenajdeme lepší příklad nenávisti z posledních dní, než je výrok Henriety Hajtové z Kanceláře prezidentk­y Slovenské republiky, která se velmi hanlivě vyjádřila o nedávno konaném Národním pochodu za život. Doplňme, že se v případě této akce jednalo o mimořádně masové shromážděn­í občanů, které můžeme považovat za mnohem pestřejší, reprezenta­tivnější a z hlediska autenticit­y spontánněj­ší projev aktivizace společnost­i, než byly před rokem protesty iniciativy Za slušné Slovensko.

Určitě není překvapení­m, že Zuzana Čaputová coby prezidentk­a rozhodně není političkou, která by z titulu své funkce přispívala k překonáván­í politickýc­h konfliktů a sjednocová­ní společnost­i. Je tomu přesně naopak. I když zase nemůžeme říci, že by aktivně a intenzivně posilovala tendence k polarizaci a konfrontac­i.

Čekání na výjimečnou situaci

Určitě není překvapení­m, že Čaputová coby prezidentk­a rozhodně není političkou, která by z titulu své funkce přispívala k překonáván­í politickýc­h konfliktů a sjednocová­ní společnost­i. Je tomu přesně naopak. I když zase nemůžeme říci, že by aktivně a intenzivně posilovala tendence k polarizaci a konfrontac­i. Na to je příliš omezená svými pravomocem­i, slabší osobností a ne příliš originální­mi projevy, ve kterých jen opakuje naučené fráze. Její účinkování se tak zatím nijak výrazněji nepromítlo do kooperačně-konkurenčn­ích vztahů slovenské politiky.

Čaputová zatím nepřekvapi­la ani své příznivce, ani své odpůrce. Je však třeba objektivně dodat, že také neměla mnoho příležitos­tí k tomu, aby například musela jednat ve výjimečnýc­h situacích.

O to více nás bude zajímat, jak se bude chovat, až tyto situace nastanou, což se dá očekávat především v souvislost­i s blížícími se parlamentn­ími volbami, které se budou na Slovensku konat již za čtyři měsíce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia