Lidové noviny

Puškinův rok

- MILAN UHDE spisovatel a dramatik

Alexandr Sergejevič Puškin se narodil před dvěma sty dvaceti lety. Jeho kulaté výročí jsem slavil čtenářským návratem. Literární láska zrozená ve studentské­m věku mi vydržela. Počínal si geniálně ve všem, nač sáhl: od satirickýc­h a rouhavých poem přes lyrické básně a rozsáhlé skladby, veršované romány, dramata a povídky až k pohádkám. Fascinuje mě jeho Měděný jezdec: chudák, kterého výstavba Petrohradu připravila o příbytek, zahrozí v hněvu jezdecké soše cara Petra I., strůjce velkého státního projektu i hrdinovy bídy, a zachvátí ho představa, že se socha nese za ním a pronásledu­je ho až ke zničení. Čtu ty verše jako současné.

Připomněl jsem si však i Puškinovo stanovisko k polskému povstání v roce 1830. Geniální autor nebyl schopen nadhledu. Přísně se na povstalce osopil: jak to, že neberou ohled na mimořádný význam Ruska ve světě?

Jako gymnazista jsem si oblíbil krátké prózy Lva Nikolajevi­če Tolstého, soubor Kavkazský zajatec a jiné povídky. Důstojníci Žilin a Kostylin se ocitnou ve vražedném tatarském zajetí, snaží se uniknout, ale druhému z nich se to nepodaří. Teprve s dlouhým časovým odstupem mě to napadlo: co oba pohledával­i na území, kde je pokládali za vetřelce?

Stejný prožitek jsem prodělal, když jsem se po letech vrátil k Lermontovo­vě pentalogii Hrdina naší doby. Ruští vojáci končili občas jako otřesné oběti s hlavami uřezanými rukama čerkeských bojovníků. Ruské právo na zábor cizí země přitom vychází z děje jako samozřejmé. Nikdy jsem nezalitova­l, že jsem si na fakultě zapsal ruštinu. Ani za zoufalých srpnových dní roku 1968 jsem nepropadl rusofobii. Miluju Rusy skrze jejich klasiky, skvělé, ale namnoze přesvědčen­é o ruské nadřazenos­ti jiným národům. Politicky to působí hrozivě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia