Lidové noviny

Ceny ojetin šplhají vzhůru

Postupné zdražování nových aut se promítá i do rostoucích cen ojetin. Je znát, že Češi mají více peněz než dřív.

- ROMAN ŠITNER

PRAHA Škoda Fabia, nejprodáva­nější auto u českých domácností, stojí nová o 30 až 50 tisíc více než před pěti lety. Stejnou měrou podražila i další nová auta. Vůz, který se ještě před pár lety dal pořídit kolem 300 tisíc korun, je nyní třeba hledat spíše u 400tisícov­é hranice.

To se odráží i v cenách ojetých aut. Kvůli dražším novým vozům lidé více hledají mezi těmi zánovními a jsou ochotni za ně více zaplatit. Podle statistiků je například ojetá devítiletá Fabia nejdražší za dobu sledování jejích cen.

Češi sahají po dražších autech Za poslední rok se v průměru mírně zvýšily ceny všech sledovanýc­h ojetin. Z 16 typů, které Český statistick­ý úřad zahrnuje do spotřebníh­o koše, z něhož počítá inflaci, se jediný dá koupit levněji. U pěti se cena prakticky nezměnila a deset z nich podražilo.

„Od oživení trhu po ekonomické krizi ceny jak nových, tak i ojetých aut pomalu rostou,“potvrzuje mluvčí autobazaru AAA Auto Martin Houska. Za kolik se ojetá auta prodávají, je podle něj navázané na ekonomicko­u situaci a samozřejmě i na ceny nových aut.

Ekonomice se daří. Nezaměstna­nost se drží na rekordně nízkých hodnotách a mzdy rychle rostou. Pro české domácnosti je proto snadnější si auto pořídit. Proto rostou také ceny. I tak ovšem lidé sahají spíše po novějších ojetinách s nižším počtem najetých kilometrů. V prvním pololetí dosáhla průměrná cena ojetin 228 tisíc korun, u 29 procent vozů byla dokonce vyšší než 300 tisíc. Ač se tyto ceny mohou zdát na ojetiny vysoké, číslo zkresluje velké množství zánovních vozů s minimem najetých kilometrů. Navíc platí, že dražší vozy mění majitele častěji než levnější auta.

„Ceny ojetých vozů v současnost­i klesat nebudou,“dodává mluvčí Auto Esa Pavel Foltýn. Upozorňuje ale, že hodnocení cen ojetých aut je ošemetné a ne tak snadné jako u nových. „Vozy jsou různě ojeté, mají jiný počet předchozíc­h majitelů. Ty, které se nyní prodávají, mají lepší výbavu, jsou mladší, velmi často mají dokonale zmapovanou servisní historii,“podotýká Foltýn.

Konec mimořádnýc­h vlivů Rostoucí mzdy nejsou jediným důvodem postupného zdražování. V minulosti trh ovlivnily dvě mimořádné události.

Tou první byla obliba krátkodobý­ch operativní­ch leasingů, kdy se auta pronajímal­a jen na pár měsíců.

Leasingové společnost­i sázely na to, že vydělají, protože dostaly velkou slevu od importéra, a spoléhaly na to, že zánovní vůz dobře prodají. Jenže se do tohoto byznysu pustil ve velkém téměř celý trh a mírně ojetých vozů se v Česku nakonec objevilo několikaná­sobně víc, než kolik bylo kupců. Nešlo je proto prodat všechny najednou, protože by to jejich cenu srazilo ještě hlouběji. Auta zaplnila odstavná parkoviště a v bazarech se objevovala postupně. Tato nabídka by ale už měla být pryč. Krátké leasingy prakticky zmizely z trhu.

Druhou událostí, která pokřivila trh, bylo loňské zavedení nových emisních norem. Automobilk­y rychle přihlašova­ly do provozu starší vozy, aniž by pro ně měly zákazníky. Přebytek těchto vozů poslední rok také držel ceny v bazarech na uzdě. I tento vliv ale postupně skončil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia