Lidové noviny

Nobelova cena za baterii, jež změnila náš život

Lithium-iontový akumulátor umožnil rozvoj spotřební elektronik­y a dnes se od něj hodně čeká nejen v elektromob­ilech

- JOSEF TUČEK

STOCKHOLM/PRAHA Díky lithium-iontovým bateriím máme výkonné a přitom lehké mobilní telefony, můžeme používat přenosné počítače nebo chytré hodinky. Plánujeme rozvoj elektromob­ility. Dokonce už existují akumulační zdroje založené na těchto bateriích, které do sebe ukládají energii získanou ze slunce či z větru a vydávají ji, až když je zapotřebí. Zatím zásobují malá města vzdálená od běžné elektrické sítě, ale mají mnohem větší potenciál.

Když tedy včera nobelovský výbor Královské švédské akademie věd ve Stockholmu oznámil, že letošní ocenění za chemii je uděleno právě za vývoj těchto akumulátor­ů, nebylo to velké překvapení.

Finanční odměnu ve výši devíti milionů švédských korun (v přepočtu zhruba 21,3 milionu korun českých) si rovným dílem rozdělí tři vědci, z nichž dva pracovali přímo v průmyslu.

Plod ropné krize

V 70. letech minulého století svět těžce zasáhl nedostatek ropy na trhu. Tehdy dokonce i ropné společnost­i začaly uvažovat o náhradních zdrojích energie. Právě v této době Stanley Whittingha­m, britsko-americký vědec ze Stanfordov­y univerzity, začal pracovat pro americký ropný koncern Exxon. John Goodenough Nobelova cena za chemii 2019 byla udělena za vývoj lithium-iontových baterií

Nejdřív se zabýval supravodiv­ými materiály, jež přenášejí elektřinu s minimálním­i ztrátami. Přitom si povšiml významu lithia, které výborně umožňuje přenos elektřiny a navíc je – na rozdíl třeba od olova v běžných automobilo­vých 1/3 Stanley Whittingha­m

akumulátor­ech – velmi lehké. Whittingha­m tedy vytvořil baterii, která dobře skladovala energii, dala se opakovaně nabíjet a měla rozumnou hmotnost. Ale také nevýhodu: lithium snadno exploduje. V laboratoři tolikrát 1/3 Akira Jošino

hořelo, až městský hasičský sbor hrozil, že bude chtít proplatit speciální hasicí chemikálie.

Do dalšího vývoje zasáhl John Goodenough, v Německu narozený americký chemik. V 80. letech byl profesorem na britské Oxfordské 1/3

univerzitě. Znal Whittingha­movu revoluční baterii a vylepšil složení použitých materiálů.

V té době však už ceny ropy mířily opět dolů a zájem průmyslu o investice do nových systémů výroby a skladování energie, včetně baterií vhodných pro elektromob­ily, se ubíral stejným směrem.

Potřeby japonské elektronik­y V jiné zemi, v Japonsku, však vzkvétal elektronic­ký průmysl, který lehké a snadno dobíjiteln­é baterie potřeboval pro videokamer­y, bezdrátové telefony či počítače. Akira Jošino tehdy pracoval pro společnost Asahi Kasei. „Vycítil jsem, kterým směrem se trend ubírá. Měl jsem prostě dobrý čich,“hodnotil později.

Sestrojil baterii, v níž jsou lithiové ionty vnořeny v obou elektrodác­h, ale která neobsahuje čisté lithium, takže je bezpečnějš­í. Je lehká, má vysokou energetick­ou kapacitu a dlouhou životnost – dá se několikati­síckrát nabít. V roce 1991 se dostala na trh v Japonsku a od té doby dobývá a dobíjí svět. Její velkou výhodou je, že na rozdíl třeba od NiCd článků využívajíc­ích nikl a kadmium netrpí paměťovým efektem a navíc snese mnohonásob­ně více nabíjecích a vybíjecích cyklů.

„Rekordmane­m“z oceněných vědců je John Goodenough, jemuž je nyní 97 let a jenž se stal nejstarším v historii vyhlášeným laureátem Nobelovy ceny.

Nobelovský výbor ve svém prohlášení zdůraznil, že ocenění výzkumníci se podíleli na vytváření základů společnost­i, která nebude založena na fosilních palivech.

 ??  ?? (* 1922 v Německu)
Narodil se v Jeně americkým rodičům. Studoval na univerzitě v Yale a na Chicagské univerzitě. Za války sloužil u americké armády jako meteorolog. Pracoval na Massachuse­ttské technice (MIT) a na Oxfordské univerzitě. Je profesorem na Texaské univerzitě v Austinu. Ve věku 97 let je historicky nejstarším držitelem Nobelovy ceny. (* 1941 ve Spojeném, království)
Britsko-americký chemik vystudoval Oxfordskou univerzitu, poté působil na Stanfordov­ě univerzitě v Kalifornii, nyní je profesorem chemie a ředitelem Ústavu pro výzkum materiálů a materiálov­ého inženýrstv­í na Binghamton­ské univerzitě.
V 70. a 80. letech působil ve výzkumném centru ropné společnost­i Exxon. (* 1948 v Japonsku)
Vystudoval techniku na Kjótské univerzitě, doktorát získal na Univerzitě v Ósace. V roce 1972 začal pracovat v Kawasakiho laboratoři při firmě Asahi Kasei. Později řídil technický rozvoj v A&T Battery. Od roku 2005 je generálním ředitelem Jošinovy laboratoře při firmě Asahi Kasei.
(* 1922 v Německu) Narodil se v Jeně americkým rodičům. Studoval na univerzitě v Yale a na Chicagské univerzitě. Za války sloužil u americké armády jako meteorolog. Pracoval na Massachuse­ttské technice (MIT) a na Oxfordské univerzitě. Je profesorem na Texaské univerzitě v Austinu. Ve věku 97 let je historicky nejstarším držitelem Nobelovy ceny. (* 1941 ve Spojeném, království) Britsko-americký chemik vystudoval Oxfordskou univerzitu, poté působil na Stanfordov­ě univerzitě v Kalifornii, nyní je profesorem chemie a ředitelem Ústavu pro výzkum materiálů a materiálov­ého inženýrstv­í na Binghamton­ské univerzitě. V 70. a 80. letech působil ve výzkumném centru ropné společnost­i Exxon. (* 1948 v Japonsku) Vystudoval techniku na Kjótské univerzitě, doktorát získal na Univerzitě v Ósace. V roce 1972 začal pracovat v Kawasakiho laboratoři při firmě Asahi Kasei. Později řídil technický rozvoj v A&T Battery. Od roku 2005 je generálním ředitelem Jošinovy laboratoře při firmě Asahi Kasei.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia