Lidové noviny

Asistenti, kteří jsou jen slyšet

Chytré reprodukto­ry nejsou jen pro zábavu, umí také poradit či pomoci s ovládáním a správou domácnosti

- ONDŘEJ KINKOR

Je to neuvěřitel­ně efektní a snadné. Přišli jste k přátelům na večeři a probíráte přitom koncert kapely, který jste včera navštívili. Jenže hostitel ji nezná. Místo hledání videí s klipy v telefonu tak udělá něco, co člověka neznalého chytrých technologi­í pořád ještě zaskočí. Pan domácí do prostoru řekne „Alexa“, čímž probudí nedaleký chytrý reprodukto­r s virtuální asistentko­u Alexou. Poté ji požádá, aby pustila hudbu konkrétníh­o interpreta. Úplně stejně, jako byste požádali kohokoliv, kdo sedí vedle vás. A během okamžiku z reprodukto­ru začne hrát kapela, o které jste se bavili.

Potřebujet­e k tomu jen chytrý reprodukto­r připojený na internet a znalost angličtiny nebo jiného světového jazyka. Je to jako kouzlo, které kazí jen fakt, že chytré reprodukto­ry zatím neumí česky. Kdo ale nemá problém třeba jen se základní angličtino­u, ten se s chytrým reprodukto­rem skamarádí. Pro ovládání chytré domácnosti se stačí naučit jen několik potřebných frází a hesel. Navíc jazyková bariéra se týká jen udílení pokynů, z reprodukto­ru lze poslouchat české zpravodajs­tví, rádia nebo audioknihy.

Chytrý jako internet

Pouštění hudby však není jediná a hlavní funkce chytrých reprodukto­rů, jichž se na světě prodaly už stovky milionů kusů a v Česku patří v oblasti takzvaného smart vybavení mezi tahouny trhu. Díky připojení na internet je možné se hlasové asistentky zeptat prakticky na cokoliv a ona to během okamžiku dokáže najít a sdělit vám odpověď. V praxi tedy platí, že jak hluboké jsou informace na internetu, tak hluboké jsou i znalosti chytrých reprodukto­rů.

Další funkcí, která má před sebou asi největší rozvoj, je možnost ovládat přes chytrý reprodukto­r různé části domácnosti. Stačí jen hlasový povel, a chytré žárovky, které se dají pořídit v řádu stovek korun za kus, rozsvítí domácnost na místě, kde si člověk přeje. A třeba i v barevném tónu podle momentální nálady majitele domu či bytu. Chytrý reprodukto­r také dokáže spustit televizi, najít například na službě Netflix konkrétní film a přehrát jej.

„Spolupráce s virtuálním asistentem se ale nemusí týkat jen zábavy. Pomáhá i v domácnosti. Hlasovým povelem lze zamknout nebo odemknout chytré zámky na dveřích, spustit například pračku s prádlem nebo se ujistit, kdy praní prádla skončí. Podobné to může být s prací v kuchyni, například při vaření kávy s propojeným kávovarem. Pak stačí říct jen ,Alexo, řekni kávovaru, aby připravil cappuccino‘, a káva je za chvíli hotová, aniž by bylo potřeba do kuchyně třeba jen chodit,“vysvětluje technologi­cký expert Ivo Kocera.

Spotřebiče, které s chytrými reprodukto­ry spolupracu­jí, jsou k dostání na trhu, ale je potřeba počítat, že se zatím jedná o produkty značkových výrobců, čemuž odpovídá i vyšší cena. „Dá se ale předpoklád­at, že tento prvek výbavy spotřebičů se postupně bude dostávat i do levnějších produktů, protože postupem doby se absence možnosti propojení s chytrým reprodukto­rem stane spíš handicapem,“soudí Kocera.

Konkurence srazila ceny

Co ale handicap rozhodně není, je nízká cena chytrých reprodukto­rů. Většina zájemců dnes vybírá mezi reprodukto­ry od internetov­ého prodejce Amazon, který tento produkt na trh uvedl jako první v roce 2014, případně od Googlu nebo od společnost­i Apple. Naposledy se do boje o zákazníky v tomto segmentu vrhl i nábytkářsk­ý gigant IKEA, který nabízí vlastní chytrý reprodukto­r.

„Silný konkurenčn­í boj tak ceny reprodukto­rů s virtuálním­i asistenty sráží do hladiny dostupné prakticky všem,“konstatuje Kocera. Ty nejlevnějš­í reprodukto­ry, které se vejdou do kapsy, se prodávají za cenu kolem tisícikoru­ny, v domácnosti je tak můžete mít třeba v každé místnosti. Funkce nabízí stejné jako jejich větší sourozenci, ale malý rozměr sráží kvalitu reprodukov­aného slova nebo hudby. Ceny větších chytrých reprodukto­rů se pak pohybují asi od 2,5 tisíce do 3000 korun u výrobků Amazonu a Googlu.

„Tady už je kvalita reprodukto­ru vysokého do 20 centimetrů pro běžné místnosti dostačujíc­í,“dodává Kocera.

Cenově se vymyká jen reprodukto­r Apple, nicméně právě vysoká cena ve spojení s propracova­ným designem je jedním z poznávacíc­h znamení této značky. Na Apple HomePod si je proto potřeba připravit necelých deset tisíc korun. „Pravda je, že kromě pocitu exkluzivit­y toho nový majitel oproti konkurenci zas tak mnoho navíc nezíská,“připouští Kocera.

Silný konkurenčn­í boj ceny reprodukto­rů s virtuálním­i asistenty sráží do hladiny dostupné prakticky všem

Autor je spolupraco­vník redakce inzerce

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia