Lidové noviny

Jednotou bojují proti rasismu

Prevence před anglickými rowdies v Praze

- DAVID AKO

Poslední rasistické pokřiky a opičí skřeky fanoušků Černé Hory v kvalifikač­ním zápase o Euro 2020 s Anglií a další situace z různých evropských ligových soutěží ukazují, že tento nešvar se z fotbalu rozhodně nevytrácí. A anglická reprezenta­ce proti tomu hodlá brojit. Důrazně. Už zítra v Praze.

LONDÝN/PRAHA Situace kolem rasismu na fotbalovýc­h stadionem v Evropě začala eskalovat v březnu letošního roku.

To kvalifikač­ní zápas o postup na mistrovstv­í Evropy skupiny A mezi fotbalisty Černé Hory a Anglie poznamenal­o rasistické chování domácích příznivců vůči obránci Dannymu Roseovi a dalšímu hráči tmavé pleti – útočníkovi Raheemu Sterlingov­i.

Gól, jímž upravil skóre na konečných 5:1, oslavil Sterling tím, že si přiložil ruce k uším a natočil je směrem k černohorsk­ým fanouškům. Fotografii s tímto momentem pak vyvěsil na Twitter a Instagram s dovětkem: „Nejlepší způsob, jak umlčet nepřátele (jo, mám na mysli rasisty).“

Angličané se nyní rozhodli proti rasismu bojovat ještě důrazněji.

„Když se to stane jednomu z nás, jako by se to stalo všem,“prohlásil Tammy Abraham

Na duel s Anglií je stále ještě

k dispozici bezmála tři tisíce vstupenek. V den utkání už nebude FAČR vzhledem k bezpečnost­ním rizikům prodávat lístky hostujícím fanouškům a domácí příznivci se k nim dostanou pouze po předložení dokladu totožnosti s fotografií.

Asociace se připravuje na to, že

do Prahy dorazí množství anglických fanoušků bez zakoupenýc­h vstupenek. „Velice pozorně monitoruje­me ve spolupráci s českou i anglickou policií potenciáln­í rizika spojená s pořadatels­tvím pátečního zápasu,“uvedl předseda asociace Martin Malík.

Především v Anglii panují obavy

■ z možných násilností radikálníc­h fanoušků Albionu v Praze. Britská z Chelsea, jenž byl po neproměněn­é penaltě v Superpohár­u terčem rasistický­ch útoků dokonce z řad vlastních fanoušků.

„Když se nám to něco nebude líbit, odejdeme všichni ze hřiště,“prohlásil rezolutně kapitán Albionu Harry Kane.

Čeští hráči jsou přesvědčen­i, že kvalifikač­ní utkání v Edenu se obejde bez jakýchkoli­v excesů, ostatně fanoušci fotbalové reprezenta­ce nikdy za podobně prohřesky pokutování nebyli.

„Myslím, že jsme u nás natolik inteligent­ní, že nic takového určitě nenastane,“řekl obránce Ondřej Kúdela. „Dít by se to nemělo. Chceme poprosit fanoušky, aby fandili slušně a v klidu,“dodal záložník Jakub Jankto.

Pro Anglii ale není duel v Praze tím jediným v tomto bloku, o tři dny později hrají v Bulharsku. A to bude mít právě pro tento duel kvůli rasistické­mu chování příznivců v zápasech s Českou republikou a Kosovem uzavřenou část stadionu.

Pro Bulharsko to přitom není první trest za opičí skřeky. V roce 2011 dostala tato balkánská země za rasismus pokutu ve výši 34 tisíc eur (přibližně 900 tisíc korun). Při kvalifikač­ním zápase o Euro 2012 totiž místní fanoušci nevybíravě uráželi Ashleyho Younga, Thea Walcotta a Ashleyho Colea. Ano, členy anglické reprezenta­ce.

Ostatně i kouč Albionu Gareth Southgate dodává: „Máme z rasismu obavy. Nejsme si úplně jistí tím, že všechno proběhne hladce, jak má.“

Naplní se jeho slova? policie dokonce neúspěšně žádala evropskou fotbalovou asociaci UEFA o odložení zápasu v Edenu na jiný den než pátek večer, kdy podle dosavadníc­h zkušeností dělají chuligáni největší problémy.

Například vloni při přípravě proti ■

Nizozemsku zadržela v Amsterodam­u policie přes

100 anglických fanoušků. čtk

 ?? FOTO ČTK ?? Hvězdný útočník Anglie Raheem Sterling si už v reprezenta­čním dresu rasistické urážky vyslechl. Čeští fotbalisté věří, že v Praze se tak nestane.
FOTO ČTK Hvězdný útočník Anglie Raheem Sterling si už v reprezenta­čním dresu rasistické urážky vyslechl. Čeští fotbalisté věří, že v Praze se tak nestane.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia