Lidové noviny

Začínal díky české pomoci

- TOMÁŠ VLACH

Úřadující mistr světa v řeckořímsk­ém zápasu Abujazíd Mancigov se ke sportu dostal jako uprchlík před válkou v Čečensku. Podmínky mu k tomu vytvořila humanitárn­í pomoc z Česka.

PRAHA Na světovém šampionátu v zápase v metropoli Kazachstán­u Nur-Sultanu nedal Abujazíd Mancigov svému soupeři šanci. V řeckořímsk­ém stylu v kategorii do 72 kilogramů porazil 15. září Arama Vardanjana 9:0 a získal tak titul mistra světa.

Potěšil tím fanoušky a rodinu nejen doma v Čečensku, ale hrdé může být i Česko. Mancigov totiž začal se sportem za čečenské války v uprchlické­m táboře v Ingušsku a tyto aktivity podporoval­i čeští humanitárn­í pracovníci.

V bývalé strojní a traktorové stanici Altijevo sídlil jeden z divokých táborů, které během druhé čečenské války vyrostly v Ingušsku. Lidé tehdy hromadně utíkali před kulkami a bombami z Čečenska a sousední Ingušsko se nabízelo jako první bezpečné útočiště.

Malou severokavk­azskou republiku tehdy zaplavily statisíce uprchlíků. Do oficiálníc­h táborů se nevešli, obsazovali proto hospodářsk­á stavení, kravíny, opuštěné domy, každý objekt, ve kterém se dalo bydlet.

Říkalo se tomu „divoké tábory“a na rozdíl od těch velkých stanových tu lidé neměli zajištěno vůbec nic: jídlo si museli vařit, peníze vydělávat a sami si museli dělat i úpravy bydlení.

I tady žily desetitisí­ce lidé v primitivní­ch podmínkách, pomáhala jim hrstka humanitárn­ích organizací včetně České katolické charity a Člověka v tísni.

Tělocvična v silážní jámě

Právě Člověk v tísni stál u zrodu neformální­ho zápasnické­ho oddílu v Altijevu. „Vzal jsem děti a zkoušeli jsme to na trávě. Aby poznali, že existuje nějaký sport, a ne jenom válka a přežívání v lágru,“říká pro LN trenér Beslan Albukajev, sám bývalý zápasník.

„Přišel za mnou s tím, že děti zahálejí, on sám stejně nemůže sehnat práci, a tak budou trénovat. Jen potřebují zápasnický koberec,“říká Šárka Kuchtová, která tenkrát působila jako koordináto­rka pro uprchlíky. „Přivítala jsem to, protože jsme stíhali starat se nanejvýš o výuku ve stanových školách, kam chodili děti na směny,“dodává.

Koberec dostali a mohli začít trénovat naplno. Podmínky se ještě více zlepšily, když v místě silážní jámy vybudovali tělocvičnu o rozměrech osm krát dvacet metrů. Tehdy osmiletý Abujazíd Mancigov se objevoval na trénincích od samých počátků existence oddílu.

„Vůbec nevynikal, byli tam i lepší kluci. Jenže on se vypracoval svým úsilím,“říká trenér Albukajev. Když už bylo v roce 2004 v Čečensku bezpečněji a uprchlíci se stěhovali domů, bylo podle trenéra jasné, že Mancigov má nakročeno k hvězdné sportovní kariéře. „Bylo vidět, že má cíl a tvrdě za ním jde,“říká Albukajev.

V Grozném se trenér domluvil s ředitelem školy nedaleko svého bydliště a získal místo na pravidelné tréninky. Člověk v tísni daroval koberec a posilovací stroje.

V té době už ale ruské úřady dávaly mezinárodn­ím humanitárn­ím organizací­m stále více najevo, že nejsou vítány a v roce 2005 zrušily Člověku v tísni registraci. Společnost musela svoji činnost v Rusku ukončit. „My jsme ale byli už rozjetí a měli jsme podporu od státu,“říká Albukajev.

Souhrou okolností trenérem Favorit Mancigov zápasil pod Albukajejo­vým vedením do roku 2010, kdy odešel studovat do ruského města Vladimir nedaleko Moskvy.

Vyhrál juniorské mistrovstv­í světa, v dospělé kategorii pak mistrovstv­í Ruska a řadu mezinárodn­ích soutěží.

Je mistrem sportu Ruské federace a letos zvítězil na mistrovstv­í světa, přitom ve svých šestadvace­ti letech má další roky sportovní kariéry stále ještě před sebou.

Mancigovův úspěch pomohl i trenéru Albukajevo­vi. Jeho svěřenci mají vzor a oddíl své zázemí, navíc je v Čečensku zápas „národním sportem“, a tak se těší přízni státu i sponzorů.

„Jezdíme na turnaje po Rusku i do Evropy, koncem října se s několika chlapci chystáme k vám do Česka,“říká Albukajev, který původně prý vůbec trenérem být nechtěl.

„Jenže když jsem viděl, jak ty děti sport potřebují, začalo se mi to líbit. Víte, nešlo mi ani tak o to, aby byli špičkovými sportovci, ale o jejich správné vychování,“dodává.

 ?? FOTO ARCHIV TOMÁŠE VLACHA ?? Z táborů za sny. Napodobí některý z těchto zápasníků Mancigova?
FOTO ARCHIV TOMÁŠE VLACHA Z táborů za sny. Napodobí některý z těchto zápasníků Mancigova?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia