Lidové noviny

Volkswagen váhá, zda dělat superby v Turecku

- ROMAN ŠITNER WOLFBURG, Německo

Mezinárodn­í kritika Turecka je problém pro Volkswagen. Ten chtěl v zemi otevřít nový výrobní závod. Z linek měly sjíždět dva manažerské bestseller­y Evropy – Volkswagen Passat a Škoda Superb.

Německému koncernu došlo, že nyní by oznámení takové investice nebylo vhodné. Turecko je kritizován­o kvůli vojenským operacím, které provádí na severových­odě Sýrie. USA i Evropa je kritizují a žádají zastavení bojů.

„Situaci pečlivě sledujeme a s obavami se díváme na současný vývoj,“prohlásil včera mluvčí koncernu. Firma proto rozhodnutí o továrně odkládá. Důvodem mají být i obavy o pověst firmy.

Nový závod ale Volkswagen potřebuje, plánoval jej otevřít v roce 2022, kdy by v něm rovnou začala výroba nové generace Passatu a Superbu. Každé zdržení znamená problém – buď bude třeba současné modely vyrábět déle a riskovat ztrátu tržního podílu, nebo bude třeba výrobu novinek odstartova­t jinde.

Volkswagen preferoval Turecko před evropskými zeměmi, a to i před Bulharskem, které je členem EU. Důvodem měl být tlak dozorčí rady – mezi velké akcionáře koncernu patří katarský fond a Turecko je důležitým spojencem této země, vůči níž její sousedé vyhlásili blokádu.

Další motivací byly i strategick­é zájmy Německa, které chce mít Turecko na své straně. Jde také o investice v energetice, stavbu vysokorych­lostní železnice i velký domácí trh. Závod Volkswagen­u na západě Turecka, který by vyráběl 300 tisíc relativně drahých aut každý rok, by německým zájmům mohl pomoci.

Turecko vyrábí i vyváží více aut než Česko. V zemi vzniká například Fiat Tipo, Renault Megane, Toyota Corolla, Hyundai i20 nebo dodávky Ford Transit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia