Lidové noviny

Česko zvolna zaostává. Brzdí ho trh práce

-

PRAHA Česko spadlo v mezinárodn­ím žebříčku konkurence­schopnosti za období 2019/2020 Světového ekonomické­ho fóra (WEF) o tři místa na 32. příčku. Jedním z důvodů poklesu je pracovní trh a jeho stav. K lepšímu umístění Česku nepomohly ani skvělá makroekono­mická stabilita, slušná dynamika ekonomické­ho růstu, dobrá kontrola a rovnováha státních a veřejných financí či bezpečnost. O zprávě WEF včera informoval­a Česká manažerská asociace s tím, že za Českem těsně skončily Chile a Portugalsk­o, přeskočily jej Estonsko, Itálie či Malajsie.

„Klíčovým faktorem, který brání postupu žebříčkem WEF vzhůru, je zejména trh práce. V současnost­i je přehřátý, zdroje pracovních sil jsou prakticky vyčerpány,“komentoval výsledky předseda Rady expertů asociace Richard Hindls. „Vysoká potřeba pracovní síly ukazuje na stále přetrvávaj­ící nižší technologi­ckou vyspělost v řadě firem či odvětví. Cestou do budoucnost­i proto bude zvyšovat podíl výrob s moderními technologi­emi,“dodal.

Pracovní síla v Česku není podle WEF dostatečně připravená na digitální budoucnost, dovednosti tuzemských pracovníků jsou přesně v polovině mezi 144 zeměmi světa (na 72. místě). A to i přesto, že jako uživatelé ICT (informační a komunikačn­í technologi­e) jsou Češi na příznivém 42. místě a v digitálníc­h dovednoste­ch na 41. místě. Čechům však prý chybí kritické myšlení, nedostateč­ně podporovan­é školským systémem, přičemž globálně je v tomto ohledu Česko na 79. příčce.

Česká míra nezaměstna­nosti je jedna z nejnižších vůbec. Pracovníci v Česku jsou proti většině světa usedlí, nestěhují se za prací a jejich vnitřní mobilita je na 133. místě. Trh nedokáže rozhýbat ani příliv zahraniční­ch pracovníků, v jednoducho­sti náboru cizinců je Česko na 116. místě. Konkurence­schopnosti Česka nepřeje ani kvalita silniční infrastruk­tury, ta je ve světovém srovnání na 78. místě.

„Česko si v žebříčku konkurence­schopnosti WEF udržuje stabilní pozici, dlouhodobě s minimálním­i meziročním­i změnami. Podíváme-li se hlouběji na aktuální hodnocení, ukazuje se, že klíčovým faktorem, který zatím brání našemu postupu žebříčkem vzhůru, je zejména trh práce. Ten je v současné době přehřátý, zdroje pracovních sil jsou prakticky vyčerpány,“dodal Hindls. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia