Lidové noviny

Za tohle mě Boston přece platí

Výsledky NHL

- ROBERT RAMPA

BOSTON/PRAHA Naposledy před šesti lety. Hokejový svět tehdy obletěly záběry na teprve devatenáct­iletého zelenáče Tomáše Hertla, který čtyřmi góly ohromil NHL. Uběhla nemalá doba, než výjimečný počin některý z Čechů zopakoval. David Pastrňák prakticky sám skolil Anaheim. „Za to mě platí,“prohodil po výhře 4:2.

Že by snad neměl radost? Ale to ne, viditelně šťastný opět rozdával úsměvy. Ani nemusel tušit, že čtyři góly v jednom zápase NHL před ním vstřelilo „pouze“dvanáct Čechů. Kromě Hertla ještě Patrik Eliáš, Jaromír Jágr, Miroslav Fryčer nebo Vladimír Růžička.

I tak před zámořskými novináři v šatně vyprávěl, jak fajn pocit to je. „Vstřelit pár gólů pomůže sebevědomí. Já se prostě jen snažím být lepší než před rokem. Hlavně na to se soustředím,“vykládal.

Třeba v porovnání s nečekaným představen­ím Hertla možná pochopíte, proč Pastrňák euforické pocity nepopisova­l.

Nynějšímu zástupci kapitána San Jose v roce 2013 běžel nováčkovsk­ý kontrakt, celou ligu tehdy šokoval. Kdežto Pastrňák je dnes už hvězda – NHL a především Bostonu – jež ročně dostává téměř 6,7 milionu dolarů.

Možná i proto český útočník pronesl větu: „Za to mě platí.“Po ní nezapomněl pochválit parťáky

Boston – Anaheim 4:2

Branky: 5., 32., 43. a 45. PASTRŇÁK – 38. Rakell, 57. Henrique.

Ottawa – Minnesota 0:2

New Jersey – Florida 4:6

B.: 3. Hall (ZACHA), 20. Bratt (ZACHA), 21. Butcher, 22. ZACHA – 30. a 40. Connolly, 1. Huberdeau, 41. Weegar, 48. Acciari, 56. Dadonov.

NY Islanders – St. Louis 3:2pp

Buffalo – Dallas 4:0

B.: 27. Olofsson, 38. Reinhart, 45. Skinner (Sobotka), 47. M. Johansson.

Washington – Colorado 3:6

Chicago – Edmonton 3:1

B.: 25. P. Kane, 47. A. Nylander,

60. Saad (KÄMPF) – 58. Neal. z útoku a zdůraznit důležitost dvou bodů za výhru týmu.

„Jeho výkony jako samozřejmo­st neberu, cením si jich, protože jsou speciální. Má instinkt a především chce být rozdílovým hráčem. Chodí tam, kde to bolí. Obdivuhodn­é,“vrátil mu milá slova spoluhráč Patrice Bergeron.

Český šikula už individuál­ně výjimečné večery prožil. Teď jakoby mimoděk přidal další, přihlédnet­e-li ke stylu, jakým o čtyřech gólech mluvil. Stačí připomenou­t podobně úžasný výkon z play off 2018, kdy Pastrňák hattrickem a třemi asistencem­i rozebral Toronto. Nebo březnový hattrick s dvěma asistencem­i proti NY Rangers.

I přesto si za výkon během pondělního večera vysloužil velkou chválu. Vždyť se dostal do úzké společnost­i vyvolených. Sám rozhodl utkání NHL. „Má talent, je nebezpečný. Jeho musíte hlídat, jinak vám ten gól dá,“říkal Marchand. „Jo, měli jsme odvést lepší práci, aby si zápas tolik neužíval,“souhlasil anaheimský obránce Hampus Lindholm.

Spolupráce Pastrňáka, Bergerona a Marchanda opět patří k nejlepším v lize, to oni táhnou jinak slabší produktivi­tu týmu. „Od našeho útoku se body očekávají, jsme spolu dlouho,“doplnil teprve třiadvacet­iletý Pastrňák.

Hokejista, jehož důležitost pro Bruins stále roste.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia