Lidové noviny

Brexit: „Skvělá nová dohoda“, ale nejistá

Smlouvu o odchodu Spojeného království z EU ještě musí schválit britský i Evropský parlament

- IVETA KŘÍŽOVÁ BRUSEL (od zvláštní zpravodajk­y LN)

Ujednáno. Velká Británie může opustit Evropskou unii „po dobrém“. Doslova pár minut před zahájením bruselskéh­o summitu to včera oznámili dosluhujíc­í předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker spolu s britským premiérem Borisem Johnsonem.

Dlouho očekávanou dohodu o podmínkách takzvaného brexitu předložili odpoledne šéfům unijních států a vlád. Ti se do belgické metropole sjeli na dvoudenní schůzku Evropské rady.

„Kde je vůle, je i dohoda – máme ji! Je to spravedliv­á a vyvážená dohoda pro EU a pro Spojené království,“napsal Juncker. „Máme skvělou novou dohodu,“ pochvalova­l si britský protějšek. Smlouvu poté podpořil i summit.

„Dohodu jsme odsouhlasi­li, teď se předpoklád­á, že v sobotu ji schválí britský parlament. Europarlam­ent by ji měl schválit v pondělí,“uvedl po jednání český premiér Andrej Babiš (ANO), který je na schůzce za Českou republiku.

Podstatou dohody je, že Severní Irsko se bude částečně řídit unijními pravidly, aby bylo možné zachovat dosavadní bezbariéro­vý pohyb zboží přes hranice. Zároveň ale zůstane součástí jednotného britského celního prostoru.

Mimo to Evropská rada schválila politickou deklaraci, která nastavuje rámec budoucího vztahu Británie a EU. O něm se ale začne jednat až po faktickém vystoupení, které je naplánován­o na 31. října.

Lídři se zabývali také možností, že by dohoda na ostrovech ještě narazila. V takovém případě by Česká republika podle Babiše nepodpořil­a tvrdý brexit. Naznačil tím, že by spíše byla ochotna jednat o dalším odkladu. „Česká republika určitě podpoří odchod Británie s dohodou,“uvedl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia