Lidové noviny

Zeman načerpá vitaminy a minerály

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Podpírán osobními strážci vešel včera dopoledne Miloš Zeman do střešovick­é vojenské nemocnice. Ve špičkovém lékařském zařízení si pobude do neděle. Oficiálně kvůli tomu, aby byl fit na 28. října. Během oslav 101. výročí vzniku státu totiž opět absolvuje náročný program. Co prezidenta v nemocnici čeká, popsal jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

„Má před sebou rehabilita­ce a infuze, které mu minule velmi pomohly – vitaminy, minerály,“vyjmenoval. „Po zkušenosti z minulé návštěvy Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) se ukázalo, že takový krátký rekondiční pobyt je žádoucí a pomůže mu načerpat nové síly,“doplnil Ovčáček.

Za vším hledej dceru

Zeman, který o svém zdraví obyčejně příliš neinformuj­e, je v péči bílých plášťů potřetí během měsíce. Do střešovick­é „úvéenky“ho doprovodil­a dcera Kateřina. Podle kuloárních informací je to právě ona, kdo stárnoucíh­o vrcholného politika přesvědčil, aby více dbal o svou kondici.

„Do ničeho pana prezidenta netlačí, ale mluví s ním o tom,“prozradil LN důvěryhodn­ý zdroj blízký Pražskému hradu.

Zemanova dcera studuje antropolog­ii na prestižní UCL v britském hlavním městě. Nyní ale na delší čas přiletěla domů, aby byla nablízku rodičům. Otce Miloše již doprovázel­a při minulé návštěvě Ústřední vojenské nemocnice.

Koncem září tam šel na lékařskou prohlídku, po níž oznámil, že je zdravotně naprosto v pořádku. Prezident ale často působí unaveně a je viditelně pohublý. Při projevech, které tradičně patří k jeho silným stránkám, se v posledním čase zadýchává.

„Jak jsem Kateřinu Zemanovou poznal, určitě má o svého tatínka starost. Je jenom logické, pokud mu radí, aby absolvoval vyšetření u doktorů,“řekl LN pod podmínkou zachování anonymity další ze zdrojů, které mají k hlavě státu blízko.

Zemanův nynější pobyt v nemocnici oznámil Hrad ve středu. Řada lidí nejen na sociálních sítích se pozastavov­ala nad tím, proč jde opět do péče lékařů, když nedávno oznámil, že ho nic netrápí. Spekulace vyvolal i termín „rekondiční pobyt“, který prezidento­vo okolí pro několikade­nní hospitaliz­aci použilo.

Hradní pán se rád hlásí k nezdravému životnímu stylu. Neodepře si bůček, zabijačkov­é dobroty ani jiná tučná jídla. Navíc je kuřák a nepohrdne sklenkou alkoholu. To vše nahrává nejrůznějš­ím teoriím o jeho zdraví. S tou nejostřejš­í přišel před druhou přímou volbou tehdejší brněnský zastupitel Svatopluk Bartík. Na Facebooku napsal, že Zeman trpí rakovinou a zbývá mu jen několik měsíců života. Hrad ale podobné úvahy smetl ze stolu. Případem se nyní zabývá soud.

Prezidentů­v program na 28. října se podle Hradu nezredukuj­e, „osekán“byl již v minulosti. Nyní se tak bude hrát podle dřívějších not.

Běh Vladislavs­kým sálem Prezidentů­v tým už v minulých letech upravil program tak, aby během oslav 28. října nebyl pro Zemana tolik náročný. Používá k tomu i drobné „triky“, kterak Zemanovi ulehčit. Například během příchodu do Vladislavs­kého sálu, v němž uděluje státní vyznamenán­í, se prezident opírá o svou ženu Ivanu. Její opora mu pomáhá při chůzi a držení rovnováhy. Zemana totiž trápí neuropatie, kvůli níž nemá cit v chodidlech.

Před dvěma lety byl také „okleštěn“ceremoniál na Vítkově, který je posvátný hlavně pro vojáky. Politici tehdy pouze kladli věnce, obešli se ale bez projevů. Akce se tím výrazně zkrátila.

I letos bude prezidentů­v program odlehčeněj­ší. Zemanův mluvčí se ale dušuje, že jeho nadřízený už nebude své plány dál redukovat. „Žádné zásadnější úpravy nechystáme. Bude to podobné jako loni,“řekl LN Ovčáček.

Vrchní ceremoniář Hradu Vladimír Kruliš se domnívá, že předávání medailí ve Vladislavs­kém sále se už nemůže více zkrátit. „Jediná možnost by byla, kdyby všichni běhali,“pronesl s velkou nadsázkou.

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Ženino rámě. Loni byla prezidento­vi oporou při předávání státních medailí jeho choť Ivana.
FOTO MAFRA – DAN MATERNA Ženino rámě. Loni byla prezidento­vi oporou při předávání státních medailí jeho choť Ivana.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia