Lidové noviny

Kritici paktu s firmou z PPF chtějí odchod rektora

-

PRAHA Akademici a tři členové vědecké rady Přírodověd­ecké fakulty Univerzity Karlovy (UK) včera vyzvali k odstoupení rektora Tomáše Zimu. Popudila je smlouva o vzájemné podpoře uzavřená na konci září mezi univerzito­u a úvěrovou firmou Home Credit. Podle nich rektor nebyl schopen vyhodnotit dopad smluvních závazků na fungování vysoké školy. Zima opáčil, že tato diskuse patří na jednání akademické­ho senátu; ten se schází dnes. Home Credit od kritizovan­ého paktu před týdnem sám odstoupil.

Podle signatářů výzvy rektor při vyjednáván­í smlouvy s Home Creditem selhal. „Vystavil univerzitu nebezpečí zneužití jejího dobrého jména. Jsme přesvědčen­i, že profesor Tomáš Zima prokázal, že není způsobilý nejvyšší funkci vykonávat a jeho další působení ve funkci rektora by bylo ohrožením pro celou Univerzitu Karlovu,“píší v otevřeném dopise, který podepsalo devět akademiků. Vědecká rada fakulty ho však neschválil­a, uvedl jeden z autorů – profesor Tomáš Fischer. Podle mluvčího UK Tomáše Hájka byli pro tři členové vědecké rady fakulty, 12 bylo proti, 12 se zdrželo a pět nehlasoval­o.

Pakt v minulých dnech kritizoval­i i zástupci Filozofick­é fakulty a stovky studentů vysoké školy.

„Informace, jež šíří zmíněná výzva, považuji za zavádějící a nepravdivé. Věřím proto, že i o bodech, na něž petice upozorňuje, povedeme diskusi na pátečním jednání Akademické­ho senátu UK, neboť právě tam podle mého názoru tato diskuse patří,“uvedl včera rektor Zima.

Společnost Home Credit, jež patří mezi největší světové poskytovat­ele spotřebite­lských úvěrů a spadá do skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera, se ve smlouvě zavázala poskytovat univerzitě po dobu tří let půl milionu korun ročně. Před týdnem sama ze smlouvy vycouvala.

Podle Zimy rozhodnutí firmy jen urychlilo řešení, k němuž univerzita směřovala – spolupráci plánovala ukončit. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia