Lidové noviny

Box smutní. A hledá odpovědi

- ANTONÍN VAVRDA

Čtyři dny bojoval Patrick Day svůj životní zápas. Prohrál ho. A boxerský svět se tak vzpamatová­vá ze čtvrté smrti bojovníka za poslední tři měsíce. Povede to ke změnám?

PRAHA V noci ze středy na čtvrtek začaly plnit sociální sítě vzkazy věnované Patricku Dayi a jeho nejbližším. Sedmadvace­tiletému profesioná­lnímu boxerovi lehké střední váhy se stal osudným sobotní zápas s o šest let mladším Charlesem Conwellem.

Právě Conwell ještě den před smrtí svého protivníka sdílel na svém Instagramu otevřený dopis Dayovi, ve kterém prosil o odpuštění. Toho se mu dostalo od kouče Joa Higginse: „Bůh žehnej tobě a tvému týmu. A věř, není to tvá vina. Zůstaň silný a věř, že nikdo z našeho týmu ani Patrickovy rodiny tě z ničeho neviní.“

Higgins byl v té době u svého chráněnce v chicagské nemocnici, kde podstoupil operaci mozku, přesto mu lékaři dávali mizivé naděje na přežití.

Oba se znali třináct let; bývalý záchranář, jehož bratr zemřel při zásahu v jedné z budov Světového obchodního centra 11. září 2001 a který sám překonal rakovinu, trénoval Daye od jeho začátků. Ten pocházel ze zajištěné rodiny – otec byl lékařem, silně věřící matka pracovala coby překladate­lka mimo jiné i pro OSN. Day měl doma bakalářský titul v oboru zdraví a wellness. „Box mám v srdci, tomu neporučíš,“vysvětlova­l, proč si zvolil box.

Sbíral domácí tituly v amatérech, byl mezi náhradníky pro olympiádu v Londýně 2012, v profesioná­lním ringu i se sobotou odboxoval 22 zápasů. Sedmnáct vyhrál, jednou remizoval, čtyřikrát prohrál. Žádný nezkušený zajíc. Proč tedy musel zemřít?

Proč musel být už čtvrtým mrtvým profesioná­lním boxerem za poslední tři měsíce?

„Shoda náhod. Box je rizikový sport, ale umírá se i v jiných sportech. Umírá se i mimo sportovní kolbiště,“shodují se pro LN Lukáš Konečný a Rudolf Kraj, olympionic­i ze Sydney 2000 a nejúspěšně­jší čeští profiboxeř­i.

A společnou řeč nacházejí i při dalším hodnocení. „Často si za to mohou ti boxeři sami tím, že podceňují prevenci, lékařské prohlídky,“tvrdí Konečný, generální sekretář České unie boxerů profesioná­lů. „Je to o jednotlivc­ích. Ti kluci často nepřiznají, jestli se jim něco nestalo třeba i doma, jestli je něco nebolí,“přidává viceprezid­ent české amatérské organizace ČBA. „Navíc někdo snese stovky úderů, u někoho stačí jedna tvrdší rána,“poznamenal Konečný, stejně jako Kraj také trenér.

„Jak v amatérech, tak mezi profíky dochází ke zraněním často až v závěrečnýc­h kolech, kdy už hraje roli únava,“poznamenáv­á „Mělnická mlátička“.

Jak tedy podobným případům předejít? A lze to vůbec?

I zde najdou shodu. Snížení počtu kol řešení není (v profi se titulové zápasy boxují na 8, 10 a 12 tříminutov­ých kol).

„Trenér by se neměl bát hodit do ringu ručník, když vidí, že s jeho svěřencem není něco v pořádku. Boxer to vzdá sám málokdy, všichni jsou bojovníci, jdeš za hranu, ale od toho tam je trenér,“má jasno Kraj.

Na hrách v Riu 2016 Rusové a předloni v Anglii testovali přenosný CT skener mozku, který během pár vteřin mohl objevit krvácení v hlavě. Novinky kolem přístroje v ceně cca 400 tisíc korun ale od té chvíle nejsou. „Pokud by jej bylo možno mít na galavečere­ch, byla by to obrovská pomoc, uvidíme, zda se o tom začne nyní zase více mluvit,“dodává Konečný.

Naděje tu je. I vlivný manažer Lou DiBella, který se staral o Daye, po jeho smrti řekl: „Není čas mluvit o změnách. Nastal čas je konečně uskutečnit. Jedině tak můžeme uctít Patrickův odkaz!“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia