Lidové noviny

Letošní podzim

-

dobrých vztahů nikdy nepřestanu obdivovat. Věru nevím, co bych si počala, kdybych měla příslušnou sobotu už zablokovan­ou nějakým jiným slibem. Naštěstí je to nemožné, setkání se připravuje už od jara a pevně věřím, že tomu tak zůstane i v příštích letech.

Ani má poslední cesta nesouvisel­a s výročím – v Budapešti uspořádali konferenci věnovanou Rudolfu Kučerovi a časopisu Střední Evropa. Do Budapešti je to samozřejmě z Vinohrad dál než do Břevnova, ale naštěstí jezdí šikovný noční vlak a doma bych v noci taky spala, takže vlastně neztratím cestováním moc času.

Konference byla hodně nezvyklá. Měla jsem z toho trochu strach, protože maďarsky se rozhodně nedomluvím, a když jsem koukla do slovníku, pochopila jsem hned, že už se nikdy nestihnu naučit ani pár základních slovíček. Naštěstí pořadatelé o nekompatib­ilitě češtiny a maďarštiny věděli, takže zajistili skvělého tlumočníka – navíc bylo jasné, že se v sále sešli zčásti lidé, kteří uměli česky. Ta „naše“, česká část pro mne nebyla tak zajímavá jako ta maďarská. Rudolfa Kučeru jsem znala celkem dobře, pracovala jsem v samizdatov­é Střední Evropě, kterou řídil, od roku 1985 (a pak ještě chvíli na začátku devadesátý­ch let), takže jsem se moc nového dozvědět nemohla. Taky dokument Charty 77 Právo na dějiny, jehož hlavním autorem Kučera byl, i následnou diskusi o českých dějinách a dějepisect­ví mám v živé paměti. Jenže maďarská část konference byla zaměřená spíš jinak, na vztahy k maďarské menšině na Slovensku. A bylo pro mne velezajíma­vé si poslechnou­t, jak to vidí naši sousedé z druhé strany hranic.

Z Budapešti jsem toho moc neviděla, ale i při tom letmém projíždění jsem si všimla, že se notně změnila od doby, kdy jsem tam byla naposledy před nějakými patnácti lety. Tenkrát jeden z mých společníků trefně prohlásil: „Tady by se daly točit filmy ze sedmdesátý­ch let.“Tak to by teď už nešlo, Budapešť prokoukla. A česky hovořící účastníci konference nám hrdě hlásili, že v nedělních volbách ve velkých městech vyhráli kandidáti opozice. Takže další rozdělená společnost…

Ale teď už musím skončit, musím se připravit na česko-polské setkání v Krkonoších. PETRUŠKA ŠUSTROVÁ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia