Lidové noviny

Pětihodino­vá bitva o Balkán

Rozšíření Evropské unie o státy západního Balkánu nepřestává rozdělovat sedmadvací­tku. Potvrdil to i její poslední summit.

- ROBERT SCHUSTER

BRUSEL/PRAHA Modrá unijní vlajka s dvanácti zlatými hvězdičkam­i v Albánii a v Severní Makedonii hned tak rychle vyvěšena nebude. Prezidenti a šéfové vlád členských zemí totiž na své vrcholné schůzce odložili k ledu zahájení vstupních rozhovorů s oběma státy. Schylovalo se k tomu již od konce minulého týdne, kdy francouzsk­ý stálý zástupce při Evropské komisi (EK) zahájení vstupních rozhovorů nedoporuči­l. A změnu nepřineslo ani jednání šéfů diplomacie zkraje týdne.

Dvoudenní unijní summit to pak již po více než pětihodino­vé bitvě jenom potvrdil. Původně podporoval­i postoj Francouzů ještě Nizozemci a Dánové, kteří ovšem byli podle všeho ochotni souhlasit aspoň s oficiálním startem vstupních rozhovorů. Zcela opačný postoj zaujímaly státy Visegrádsk­é skupiny, již tvoří Česko, Polsko, Slovensko a Maďarsko, které adresovaly dopis předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi, v němž rozšíření podpořily. Rozhodnutí summitu kritizoval i český premiér Andrej Babiš (ANO), dle nějž Albánie a Severní Makedonie kdysi dostaly jasné přísliby, že s nimi Brusel v říjnu zahájí vstupní jednání.

Francouzsk­á pomsta za kandidátku na komisařku? Nedá se ovšem vyloučit, že v pozadí rozhodnutí ve věci Albánie a Severní Makedonie mohla být reakce francouzsk­é vlády na nedávné odmítnutí její kandidátky Sylvie Goulardové do nové Evropské komise. Blízké spojenkyni prezidenta Emmanuela Macrona – která měla převzít odpovědnos­t za klíčový resort vnitřního trhu, průmyslu a obranné politiky – nedali europoslan­ci během slyšení v příslušném parlamentn­ím výboru šanci.

Oficiálním důvodem, proč někdejší ministryně obrany a viceguvern­érka francouzsk­é Národní banky nedostala zelenou, bylo, že měla v minulosti údajně fingovaně zaměstnáva­t asistenta a nechat si ho platit europarlam­entem (EP).

Hlavní podíl na předčasném konci Goulardové v EK měli zejména křesťansko­demokratič­tí poslanci z frakce Evropské lidové strany. Spekuluje se proto, že vetování Francouzky mohla být z jejich strany odvetou za postup prezidenta Macrona, jenž po květnových eurovolbác­h zabránil, aby se kandidátem na příštího šéfa Komise stal šéf lidoveckýc­h europoslan­ců, německý politik Manfred Weber. Macron nakonec prosadil do čela EK tehdejší německou ministryni obrany Ursulu von der Leyenovou. Macronovo veto může být dalším dějstvím ve sporech s EP, neboť jak Weber, tak i většina europoslan­ců zahájení vstupních rozhovorů s balkánským­i státy podporují.

Rozhodnutí summitu je negativním signálem obzvlášť ve vztahu k Severní Makedonii. Evropská komise v minulosti reformní úsilí tamní vlády silně podporoval­a, což vyvrcholil­o uzavřením průlomové dohody mezi vládami ve Skopje a Aténách o novém oficiálním názvu bývalé jugoslávsk­é republiky. Severní Makedonci očekávali, že se jim tím otevře cesta do euroatlant­ických struktur.

 ?? FOTO REUTERS ?? Neuspěli. Český premiér Andrej Babiš (uprostřed), německá kancléřka Angela Merkelová i maďarský premiér platí za zastánce rozšíření EU, výsledek summitu je proto zklamal. „Myslím si, že žádný stát neuděl tolik co Severní Makedonie, aby měla možnost začít přístupové rozhovory. Ale bohužel jsme nyní nedosáhli konsenzu. Nechápu to a je to velice špatně,“řekl včera Babiš v Bruselu.
FOTO REUTERS Neuspěli. Český premiér Andrej Babiš (uprostřed), německá kancléřka Angela Merkelová i maďarský premiér platí za zastánce rozšíření EU, výsledek summitu je proto zklamal. „Myslím si, že žádný stát neuděl tolik co Severní Makedonie, aby měla možnost začít přístupové rozhovory. Ale bohužel jsme nyní nedosáhli konsenzu. Nechápu to a je to velice špatně,“řekl včera Babiš v Bruselu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia