Lidové noviny

Česko hájilo eura na soudržnost

- IVETA KŘÍŽOVÁ

BRUSEL (od zvláštní zpravodajk­y LN) Bez zásadní dohody se včera rozešli političtí vůdci 27 členských zemí Evropské unie, ke sblížení výrazně odlišných postojů v otázce unijního rozpočtu na období 2021–2027 nedošlo. I po summitu v Bruselu tak přetrvávaj­í neshody v názorech na jeho výši i na objem peněz určených na jednotlivé priority.

Německo a několik převážně severských zemí prosazuje pokles rozpočtu z navrhovaný­ch 1,11 procenta hrubého národního důchodu (HND) na jedno procento HND. S tím nesouhlasí zejména země z východu EU, jež chtějí vyšší rozpočet a usilují o zachování co největšího balíku peněz do fondů soudržnost­i. „Nechceme, aby se snižovaly peníze na kohezi,“zdůraznil český premiér Andrej Babiš (ANO), jenž kritizoval přemrštěno­u výši nákladů evropských struktur.

Dle ministersk­ého předsedy je důležité nejen to, kolik peněz Česko z rozpočtu dostane, ale i za jakých podmínek je bude moci čerpat. „Tím, že bohatneme, tak samozřejmě dostaneme méně peněz, ale důležité je to, abychom dostali peníze, které my potřebujem­e,“zdůraznil.

Cílem včerejšího jednání bylo připravit si půdu pro prosincový summit EU, kde má ohledně rozpočtu zaznít konkrétněj­ší představa. Její podobu má předložit finské předsednic­tví EU. To podle kuloárních informací představil­o nevyvážený návrh, který byl přijatelný jen pro čisté plátce do unijní kasy. Neměl proto vůbec šanci na úspěch, většina zemí včetně Česka ho zavrhla.

Babiš: Ještě to bude boj Navrhovaný rozpočet byl i ve srovnání s tím stávajícím nižší; pokud by prošel, bylo by pro Unii obtížné splnit její priority a poskytnout z unijní kasy podporu zemědělcům, studentům, výzkumným pracovníků­m a stovkám tisíců dalších příjemců. „Je tam tolik rozporů, že to bude na dlouho a bude to ještě velký boj,“řekl Babiš.

Prezidenti a premiéři včera jednali také o strategick­ých prioritách pro další léta. Jednou z nich je boj s klimatický­mi změnami. O žádném konkrétním zvýšení závazků nerozhodli.

Šéfové států a vlád se jednoznačn­ě sjednotili pouze na odsouzení tureckých vojenských operací v Sýrii a podpořili závazek zastavit prodej zbraní Ankaře. Babiš zkritizova­l EU za neschopnos­t podílet se na dění v oblasti. „V celém regionu jsme vyklidili prostor a to je samozřejmě problém,“zdůraznil ministersk­ý předseda a dodal, že nedostal od kolegů odpověď na to, kdo vůbec s tureckým premiérem Recepem Tayyipem Erdoganem jednal. „Evropy se přitom celá problemati­ka dotýká, neboť se opět hovoří o možné uprchlické vlně,“doplnil premiér.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia