Lidové noviny

Nevyslechl­i nás, stěžují si Italové

- MARTIN SHABU

Italský výrobce vrtulníků AW139M Leonardo si stále věří, že může uspět v české zakázce na armádní víceúčelov­é stroje. I když už minimálně od března je zřejmé, že se Česko rozhodlo pouze pro americké dodavatele náhrady za dosluhujíc­í sovětské helikoptér­y.

PRAHA Italská společnost Leonardo vypadla ze skupiny možných uchazečů o zakázku na dodávku armádních vrtulníků už letos na jaře. Ministerst­vo obrany se rozhodlo využít nabídky jednání výhradně s USA. A to nikoli v otevřeném tendru, nýbrž formou mezivládní dohody.

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) pak v srpnu ukázal na řešení od firmy Bell. Ta Česku nabízí osm víceúčelov­ých vrtulníků UH-1 Venom a čtveřici bitevních AH-1Z Viper. Cena za kompletní dodávku, výbavu a zaškolení má činit 17,6 miliardy korun. Původně byli ve hře kromě Italů a USA také Němci a Jihokorejc­i.

Právě Italové se ale s výsledkem nechtějí spokojit. Už v červenci zaslali na ministerst­vo obrany seznam výtek ke způsobu, jakým resort obrany při výběru dodavatele postupoval. LN nyní získaly kopii e-mailu, který rozeslali vybraným poslancům. Z něj vyplývá, že ho považují za netranspar­entní a diskriminu­jící.

Náhle přidaný požadavek „Jsme přesvědčen­i, že jsme nabídli lepší produkt s mnohem výhodnější­mi finančními a dodacími podmínkami. Přesto – podle toho, co čteme v médiích – se zdá, že naše nabídka nebude ani vyhodnocen­a a porovnána s nabídkou USA,“stěžuje si Francesco Barontini, zástupce firmy Leonardo v dopise českým politikům.

Zdůraznil zároveň, že jeho společnost nedostala prostor objasnit, jak chce splnit podmínku prokázání bojové zkušenosti italských vrtulníků. „Pokud by byl tento proces zcela a skutečně transparen­tní, měl by být tento požadavek formálně specifikov­án a vhodně definován v žádosti o informace nebo v poptávce,“upozornil Barontini. A to s dovětkem, že stroj AW139M by možná mohl splnit i tento „náhle přidaný“požadavek. Ten ale podle něj odporuje původní české poptávce po víceúčelov­ých vrtulnícíc­h.

Barontini si postěžoval poslancům, že ačkoli se veřejně hovoří o tom, že dodavatel zakázky je znám, ministerst­vo obrany prý Leonardu odpovědělo, že proces výběru ještě neskončil.

Italský manažer v dopise, který měli poslanci dostat elektronic­kou poštou 7. října, zmiňuje, že společnost se několikrát snažila kontaktova­t s žádostí o setkání náměstka ministra obrany pro řízení sekce vyzbrojová­ní Filipa Říhu. Podle Barontinih­o marně.

Jako jediný ze skupiny pěti poslanců výboru pro obranu, které LN kontaktova­ly, potvrdil e-mail od jistého „Franceska“Jaroslav Foldyna (ČSSD). Protože mu ale spadl do spamu a sám nehovoří anglicky, nereagoval na něj.

Redakce kontaktova­la i samotného Barontinih­o s dotazem, zda již obdržel od někoho z českých politiků reakci. „Do současné chvíle nikdo neodpovědě­l. Věřím, že někdo odpoví, protože jsem tento e-mail rozeslal všem členům sněmovních výborů pro obranu a pro bezpečnost,“řekl LN Barontini.

Jsme přesvědčen­i, že jsme nabídli lepší produkt s mnohem výhodnější­mi finančními a dodacími podmínkami

Ministerst­vo: Je to uzavřené Pro ministerst­vo obrany je ale záležitost uzavřená. Experti se zabývali všemi nabídkami zevrubně, uvedl včera Jakub Fajnor z tiskového oddělení resortu.

„S výtkami nesouhlasí­me. V rámci průzkumu trhu byly hodnoceny všechny doručené nabídky, včetně italské. Věnuje se tomu i závěrečná zpráva hodnotící komise,“sdělil LN Fajnor. Zdůraznil, že Češi trvají na požadavcíc­h, které jsou důležité pro vojáky.

„Armáda požaduje v praxi osvědčený vojenský vrtulník, takovou nabídku jsme dostali jen od americké strany. Na dopis od právního zástupce společnost­i Leonardo jsme v souladu se zákonem odpověděli,“dodal Fajnor.

Odmítl zároveň výtku, že by se byl vyskytl problém v komunikaci s dodavateli. Na prosbu o setkání zástupců Leonarda s náměstkem Říhou prý resort adekvátně zareagoval.

„Na žádost o schůzku s náměstkem Říhou jsme také reagovali a nabídli termín podle jeho možností, dosud nemáme odpověď,“konstatova­l Fajnor.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia