Lidové noviny

Rektor se omluvil za blamáž

Po akci „Home Credit“chce akademický senát Univerzity Karlovy jasná pravidla pro spolupráci s byznysem

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Desetihlav­á skupina studentů včera před budovou pražského Karolina vzývala Konec zimy, oděná v letních svršcích a vybavená nanuky. Nešlo jim o přeskočení Vánoc, zasazovali se za odstoupení rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy kvůli blamáži se sponzorsko­u smlouvou mezi vysokou školou a firmou poskytujíc­í spotřebite­lské úvěry Home Credit ze skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera. Happening se konal před jednáním akademické­ho senátu, jenž se zabýval stejným tématem. Zima se omluvil, aféru ustál a napříště vznikne speciální komise, která určí, jaké finance je vhodné přijímat a za jakých podmínek.

Zhruba před týdnem vešlo ve známost, že rektor na konci září podepsal za univerzitu rámcovou sponzorsko­u smlouvu s Home Creditem. Šlo o 1,5 milionu korun na tři roky plus spolupráci třeba na shánění dalších peněz. V jedenáctim­iliardovém ročním rozpočtu pražské vysoké školy je to kapička, ale vyvolala vlnobití. Především kvůli odstavci, kde se obě strany zavazují, že se zdrží všeho, co by škodilo pověsti protistran­y. Část studentů a pedagogů v tom cítila dusící smyčku na akademické svobody.

Vzápětí se od peněz z PPF – opřeno o argumentac­i, že se rychlopůjč­kami podílela na hloubení exekuční propasti – distancova­la filozofick­á fakulta, část představit­elů té přírodověd­ecké a profesor Jiří Přibáň, který odvrhl členství v Čestné radě absolventů.

Kontrakt skončil dřív, než se začal plnit, firma ho vypověděla s tím, že to nemá zapotřebí. Včerejší akademický senát byl vyvrcholen­ím kontroverz­e. „Smlouvu jsem uzavíral v dobré víře, protože víte sami, že je potřeba získávat zdroje na aktivity, které nelze hradit z jiných prostředků. Moje motivace byla podpora těchto činností. Neodhadl jsem reakci, která vznikne kvůli smlouvě s úvěrovou společnost­í Home Credit,“omluvil se tam rektor.

Po dvouhodino­vé disputaci se senát shodl na Zimou navrženém vzniku pracovní skupiny, v níž zasedne i usmířený Přibáň. Jejím úkolem je nastavit pravidla pro spolupráci s byznysem.

Skupina bude mít aspoň zprvu devět členů, počítá se s rozrůstání­m. Čtyři lidi nominoval Zima, vedle Přibáně třeba i prorektora Jana Konvalinku. Pět zbylých nominací odhlasoval senát. Výstupy má mít skupina do 24. ledna.

Akademický sbor zanesl do usnesení i výtku, že postup při uzavření smlouvy byl nešťastný a mizerně komunikova­ný. „Protože my jako akademický senát jsme se o tom dozvěděli z médií. Není to poprvé, co jsme řešili, že nám trošku vázne komunikace mezi rektorátem, akademický­m senátem a akademicko­u obcí,“řekl senátor za přírodověd­eckou fakultu Jan Pačes. Zatímco PPF se uzavřeným paktem na svém webu pochlubila, vedení univerzity mlčelo: tiskovou zprávu k tomu vydalo, až když se spustila záplava kritiky.

 ?? FOTO ČTK ?? Nanuk pro rektora. Před jednáním Akademické­ho senátu Univerzity Karlovy uspořádali studenti happening, který nazvali Konec zimy. Požadovali odstoupení rektora Tomáše Zimy z vedení UK. V letním oblečení rozdávali příchozím letáky a nanuky, jeden dostal i rektor Zima (na snímku vpravo).
FOTO ČTK Nanuk pro rektora. Před jednáním Akademické­ho senátu Univerzity Karlovy uspořádali studenti happening, který nazvali Konec zimy. Požadovali odstoupení rektora Tomáše Zimy z vedení UK. V letním oblečení rozdávali příchozím letáky a nanuky, jeden dostal i rektor Zima (na snímku vpravo).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia