Lidové noviny

Turecká invaze do Sýrie děsí Izrael

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Americký ministr zahraničí Pompeo v Izraeli ujišťoval tamní politiky o tom, že nová situace na syrském bojišti neposílí Írán .Na severových­odě Sýrie mezitím i přes příměří pokračoval­y sporadické boje.

TEL AVIV / DAMAŠEK Napřed Ankara, pak Tel Aviv a nakonec Brusel. Cestovní plán amerického ministra zahraničí Mikea Pompea byl během posledních necelých 24 hodin nabitý.

Americká delegace nejprve ve čtvrtek vyjednala s tureckým prezidente­m Recepem Tayyipem Erdoganem pětidenní zastavení palby na severových­odě Sýrie, kam turecká armáda minulou středu vtrhla ve snaze vytlačit z pohraniční oblasti tamější Kurdy (jednání s Erdoganem vedl viceprezid­ent USA Mike Pence).

Včera se Pompeo při jednání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahue­m snažil mírnit izraelské obavy, že nová situace v Sýrii ohrozí Židovský stát – zejména tím, že by vzniklého mocenského vakua mohl využít Írán, který je izraelským nepřítelem číslo jedna.

Včera odpoledne pak Pompeo odcestoval do Bruselu, aby situaci v Sýrii řešil s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenber­gem.

Zradili Kurdy, zradí i nás? Izrael od roku 1967 nelegálně okupuje větší část Golanských výšin (podle mezinárodn­ího práva území patří Sýrii) a během probíhajíc­í občanské války v Sýrii několikrát bombardova­l údajné íránské pozice na syrském území. Židé to odůvodňují „bezpečnost­ní hrozbou“ze strany Íránu, který je v syrském konfliktu spojencem prezidenta Baššára Asada.

Neklid v nejvyšších patrech izraelské politiky vyvolalo dva týdny staré rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa o stažení vojsk USA ze Sýrie a následná turecká invaze na severových­od země. Změna americké politiky je v Izraeli vnímána jako zrada na Kurdech, svém někdejším spojenci – a mnozí Židé se začali, byť skrytě, obávat, že podobný osud by brzy mohl potkat i dalšího amerického spojence, totiž Izrael. Za Trumpova prezidents­kého mandátu přitom spojenecké vztahy mezi Izraelem a USA dosud posilovaly, což se projevilo mimo jiné americkým uznáním Jeruzaléma za hlavní město Izraele či akceptován­ím Golanských výšin jako součásti země.

Krátce po zahájení turecké invaze do Sýrie 9. října Netanjahu tureckou vojenskou akci tvrdě odsoudil a verbálně podpořil Kurdy s tím, že Izrael je připraven „rozšířit podporu hrdinnému kurdskému lidu“; Trumpa však nezmínil. A tento týden izraelský premiér prohlásil, že „Izrael si nesmírně váží amerického partnerstv­í (...) Nikdy však nepustíme ze zřetele základní pravidlo: Izrael se vždy dokáže ubránit jakékoli hrozbě, a dokáže se ubránit sám“.

Na četné otázky médií, zda považují americký postup v Sýrii za „zradu“, však špičky izraelské politiky odpovídaly vyhýbavě. „Nejsem tady od toho, abych poučoval Američany,“řekl například Juval Steinitz, izraelský ministr pro infrastruk­turu a energetiku a jeden z nejbližšíc­h Netanjahuo­vých poradců.

Podle agentury Reuters nicméně málokdo v Izraeli pochybuje o tom, že Trumpova nepředvída­telnost a „kšeftařská“nátura představuj­e problém. A mnozí izraelští politici v soukromí mluví úplně jinak. „Myslím, že izolacioni­stický přístup USA představuj­e potíž pro celý svět, náš re gion nevyjímaje,“měl se vyjádřit podle zdroje Reuters Steinitz s tím, že „kdyby se Američané chovali stejně během první a druhé světové války, tak mohlo být dnešním světovládc­em Německo“.

Úplný klid zbraní nenastal Navzdory americko-turecké dohodě o 120hodinov­ém zastavení palby v Sýrii byla včera v okolí strategick­ého města Rás al-Ajn sporadicky slyšet střelba. Mluvčí Syrských demokratic­kých sil (SDF) uvedl, že „Turecko nadále podniká nálety a ostřeluje pozice kurdských bojovníků stejně jako civilní objekty“. O život mělo včera podle kurdských zdrojů přijít nejméně pět civilistů. Turecký prezident Erdogan však toto tvrzení odmítl.

Ujednání předpoklád­á, že Turecko převezme kontrolu nad 30 kilometrů širokým pohraniční­m pásem území v severových­odní Sýrii, čímž by dosáhlo základního cíle operace. Podle dohody by se z oblasti měli stáhnout kurdští bojovníci; zda se tomu všechny jednotky skutečně podvolí, nebylo do uzávěrky LN jasné.

Po stabilizac­i poměrů Turci hodlají do oblasti přemístit část z asi 4 milionů syrských uprchlíků, kteří se během občanské války uchýlili na turecké území.

Poznámku k tématu čtěte na straně 9

 ?? FOTO REUTERS ?? Zůstáváme s vámi. Ministr zahraničí USA Mike Pompeo (vlevo) včera jednal v Jeruzalémě s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahue­m.
FOTO REUTERS Zůstáváme s vámi. Ministr zahraničí USA Mike Pompeo (vlevo) včera jednal v Jeruzalémě s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahue­m.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia