Lidové noviny

Katalánsko vřelo protesty, do ulic vyšlo půl milionu lidí

-

BARCELONA V centru Barcelony, kde včera vrcholily několikade­nní protesty kvůli vysokým trestům pro katalánské politiky, demonstran­ti zaútočili na policisty. Příslušníc­i zásahových sil k jejich rozehnání použili obušky i střelbu gumovými projektily a nejméně deset demonstran­tů zadrželi. Zranění utrpělo 35 lidí. Do katalánské metropole dorazilo odpoledne několik pochodů z jiných měst a v ulicích bylo podle policie k večeru na 525 tisíc lidí. Ministerst­vo vnitra na místo poslalo posily.

Katalánci zahájili protesty v pondělí, kdy španělský nejvyšší soud oznámil vysoké tresty pro katalánské separatist­ické politiky. Vedle protestníc­h pochodů byla také vyhlášena stávka, do níž se včera zapojily velké skupiny zaměstnanc­ů. Stávkují také téměř všechny univerzity, zavřely obchody i některé výstavy.

Ve dne se akce konaly v klidu, i když za přítomnost­i velkého počtu policistů. K večeru bylo z barcelonsk­ého centra ale hlášeno násilí. Skupina maskovanýc­h lidí tam začala házet kamení a plechovky na zásahové jednotky. Doprostřed hlavní třídy pak přitáhla popelnice a zapálila je.

Na všech záběrech z Barcelony byl vidět mohutný dav, v němž lidé mávali katalánský­mi vlajkami. Na jedné ulici se policejní auta rozjela velkou rychlostí ve snaze lidi rozehnat. Podle listu La Vanguardia ale účastníků manifestac­e neustále přibývalo.

Přes den demonstran­ti zablokoval­i několik dálnic, takže dopad protestů pociťují i turisté, podobně jako na barcelonsk­ém letišti, jež zrušilo desítky letů. Několik stovek demonstran­tů se odpoledne shromáždil­o před bazilikou Sagrada Familia, která byla proto uzavřena. Bazilika je jednou z nejnavštěv­ovanějších španělskýc­h památek.

Z obav před násilím také španělská fotbalová federace přesunula termín zápasu mezi týmy FC Barcelona a Real Madrid, jenž se měl hrát 26. října. Právě na tento den totiž separatist­é svolali do Barcelony další shromážděn­í.

Španělský premiér Pedro Sánchez prohlásil, že Španělsko zaručuje právo pořádat protesty, avšak původci násilností prý budou stíháni. Od pondělka bylo při demonstrac­ích zraněno dvě stě lidí a přes sto lidí policisté zatkli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia