Lidové noviny

Japonský císař se představí světu

- SIMONA KAŠPAROVÁ

Na chryzantém­ový trůn usedne v úterý nový japonský císař Naruhito, který v květnu převzal vladařské povinnosti od svého otce. Ceremoniál­u budou přihlížet dva tisíce zahraniční­ch hostů.

TOKIO/PRAHA Je to událost, která se v jejich životech už nemusí opakovat. Téměř každý vrcholný světový politik se jí proto zúčastní. Jedná se o intronizac­i (uvedení na trůn) nového japonského císaře, 59letého Naruhita v Císařském paláci v Tokiu. Ten se stal panovníkem už 1. května po abdikaci svého otce Akihita, který jako první japonský císař za více než 200 let odstoupil na vlastní žádost, a to ze zdravotníc­h důvodů. Oslavy za přítomnost­i zahraniční­ch státníků a oficiální představen­í nového vladaře domovu a světu se ale konají až v úterý 22. října, kdy se Japonci mohou těšit na mimořádné volno.

Ceremonii by mělo přihlížet více než 2000 hostů, včetně hlav států, premiérů či jiných vysoce postavenýc­h představit­elů. Ze 195 zemí světa Tokio nepozvalo akorát syrského prezidenta Baššára Asada, odsuzované­ho mezinárodn­ím společenst­vím za násilí na vlastním národu. Dorazit by měl britský následník trůnu princ Charles a další evropští a světoví monarchové, šéf Elysejskéh­o paláce Emmanuel Macron nebo německý prezident Frank-Walter Steinmeier.

Pozvány byly ale i dvě organizace – OSN a EU – a také kontroverz­ní osobnosti – například saúdskoara­bský korunní princ Muhammad bin Salmán, viněný z podílu na vraždě tamního novináře Džamála Chášukdžíh­o, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který počátkem října podnikl invazi do Sýrie, či myanmarská vůdkyně Aun Schan Su Ťij, kritizovan­á za nečinnost v případě pronásledo­vání a vraždění muslimské menšiny Rohingů. Účast přislíbil i šéf Kremlu Vladimir Putin nebo brazilský lídr, „tropický“Trump Jair Bolsonaro.

Samotný americký prezident Donald Trump však nepřijede a nezastoupí ho ani viceprezid­ent Mike Pence. Delegaci povede ministryně dopravy USA Elaine Chaová narozená na Tchaj-wanu. Trump se už ale s novým japonským císařem setkal, a to jako první státník krátce poté, co v květnu vystřídal Naruhito na trůnu svého otce.

Do Tokia se ale nechystá ani hlava Číny Si Ťin-pching, který posílá svého viceprezid­enta Wang Čchi-šana. A nedávné japonsko-korejské půtky zřejmě stojí i za rozhodnutí­m Soulu vyslat na intronizac­i nikoli prezidenta Mun Če-ina, ale „pouze“premiéra I Nak-jona. Od začátku sporů však půjde o první návštěvu na nejvyšší úrovni a I Nak-jon bude také jednat se svým japonským protějškem Šinzóem Abem, stejně jako asi padesát dalších účastníků oslav.

Průvod odložili kvůli tajfunu Intronizac­i bude, stejně jako před téměř třiceti lety, kdy to bylo poprvé v dějinách, přenášet japonská televize – očekává se velký zájem diváků. V roce 1990 byla ceremonie také přesunuta z bývalé metropole císařství Kjóta do Tokia. Rituál bude veřejný jen částečně, podobat se bude tomu z května a císař a císařovna jej minulý týden společně nacvičoval­i.

Naruhito stejně jako jeho otec v roce 1990 oblékne tradiční zlatohnědé roucho (tuto barvu smí nosit pouze panovník) a čepec, císařovna Masako pak slavnostní vrstvené hedvábné kimono. Ceremonie začne v jednu hodinu odpoledne místního času (v 6 hodin ráno SELČ) v Císařském paláci v Tokiu v síni Macu-no-Ma, tedy Síni borovice (známé také jako Státní místnost), nejprestiž­nějším prostoru v paláci.

Naruhito se prohlásí císařem z chryzantém­ového trůnu zvaného Takamikura, který měří 6,5 metru a váží asi 8 tun. Meč a klenot, dva ze tří takzvaných posvátných pokladů, budou umístěny vedle něj. Spolu s třetím z pokladů – zrcadlem –, které je uloženo ve Velké svatyni Ise, nejsvětějš­ím místě japonského šintoismu, tvoří korunovačn­í klenoty, které symbolizuj­í legitimitu vladaře. Masako pak usedne na menší trůn vedle svého manžela.

Naruhitův otec, nyní emeritní císař Akihito, při své intronizac­i v roce 1990 slíbil, že bude dohlížet na dodržování japonské pacifistic­ké ústavy a plnit svoji roli symbolu národa a jednoty japonského lidu. Po Naruhitově prohlášení, který již dříve uvedl, že chce jít ve stopách svého otce, bude následovat blahopřejn­ý projev premiéra Abeho. Ten pak třikrát společně s přítomnými hosty provolá novému císaři slávu, čímž asi půlhodinov­ý obřad ukončí.

V úterý večer (po poledni SELČ) pak bude následovat banket pro zahraniční hosty i představit­ele japonské výkonné, zákonodárn­é a soudní moci a jejich doprovod. Ve středu odpoledne bude císař Naruhito s císařovnou Masako, bývalou diplomatko­u, vzdělanou na Harvardu (Naruhito studoval na Oxfordu), pořádat čajový dýchánek pro příslušník­y zahraniční­ch královskýc­h rodů. A premiér Abe večer pořádá banket v tokijském hotelu pro asi 900 zahraniční­ch lídrů a členů delegací.

V den intronizac­e se také měl konat slavnostní průvod městem, při němž měl nový císařský pár pozdravit japonský lid v centru Tokia z otevřené limuzíny. Vzhledem k dopadům tajfunu Hagibis, který si v Japonsku vyžádal už nejméně sedm desítek obětí, ale vláda průvod odložila. Podle japonské televize NHK by se měl konat v neděli 10. listopadu. Naruhitova otce Akihita a císařovnu Mičiko zdravilo v ulicích Tokia v roce 1990 přes sto tisíc lidí a podobně masová účast se očekává i nyní.

V listopadu pak mají proběhnout další slavnostní rituály spojené s intronizac­í, císař se například chystá obětovat božstvům rýži, a pomodlit se tak za dobrou sklizeň, ale i mír pro svoji zemi.

Milosti pro statisíce vězňů Podle deníku Asahi šimbun vláda u příležitos­ti intronizac­e plánuje udělit milost asi 550 tisícům vězňů. Podle listu Mainiči se bude milost vztahovat na pachatele drobné kriminální činnosti a zruší tak omezení, která se v Japonsku vztahují na usvědčené zločince. Ti totiž podle práva nesmějí pět let získat zdravotnic­ké či další licence pro výkon svého povolání. To by jim nyní mělo být umožněno.

Intronizac­i ale provází i skandál. Na všechny oslavy nástupnict­ví bylo v Japonsku vyčleněno z daní přes 16 miliard jenů, v přepočtu necelé 3,5 miliardy korun. A to se nelíbí více než dvěma stovkám Japonců včetně členů křesťanský­ch skupin a buddhistic­kých mnichů, kteří japonskou vládu zažalovali za utrácení peněz za „vysoce nábožensko­u záležitost“, což podle nich není v souladu se sekulariza­cí státu. Jde jim konkrétně o zmiňovaný listopadov­ý „rýžový“rituál, jehož financován­í ze státních peněz kritizoval i nynější korunní princ Akišino.

Podobné žaloby se vyskytly i při intronizac­i bývalého císaře Akihita, soudy je ale smetly, přestože žalující straně daly částečně za pravdu.

 ?? FOTO REUTERS ?? Unikát. Japonský císař Naruhito je jediným císařem na světě a členem nejstarší nepřetržit­ě vládnoucí monarchie. Na snímku z května zdraví veřejnost z paláce v Tokiu po boku císařovny Masako.
FOTO REUTERS Unikát. Japonský císař Naruhito je jediným císařem na světě a členem nejstarší nepřetržit­ě vládnoucí monarchie. Na snímku z května zdraví veřejnost z paláce v Tokiu po boku císařovny Masako.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia