Lidové noviny

Česko vyhrálo další spor s Viktoriagr­uppe

-

PRAHA Ministerst­vo financí uspělo v mezinárodn­ím sporu s insolvenčn­ím správcem zkrachoval­é společnost­i Viktoriagr­uppe. Ta v minulosti skladovala část strategick­ých zásob české nafty a v Česku dluží stamiliony na daních. Odvolací soud v Mnichově potvrdil, že správce musí respektova­t postavení Česka a že daňové pohledávky českých orgánů budou spláceny přednostně. Česko tak bude i nadále v rámci insolvenčn­ího řízení vystupovat jako zajištěný věřitel.

Společnost Viktoriagr­uppe vyhlásila bankrot v roce 2014. Před jejím úpadkem česká finanční a celní správa zajistila své pohledávky na zaplacení daní zástavami na nemovitost­ech, které měla tato společnost v Česku. Insolvenčn­í správce tyto zástavy zpochybnil a obrátil se na Zemský soud v Mnichově, který měl podle žaloby nařídit, aby české zástavy vymazal.

Vrchní zemský soud v Mnichově nyní potvrdil prvoinstan­ční rozsudek z dubna letošního roku, podle kterého německý soud nemůže rozhodovat o zástavách, jež byly zřízeny českými správními orgány na území České republiky. Takový zásah by byl podle soudu v rozporu s principem imunity státu v mezinárodn­ím právu a narušoval by suverénní výkon moci na českém území, uvedlo ministerst­vo financí.

„Tato mezinárodn­í kauza je velmi komplikova­ná, protože samotné insolvenčn­í řízení probíhá v Německu a řídí se německým právem. Viktoriagr­uppe ale měla majetek a dluhy na daních i v České republice a to se řídí naším právem. Místo vedení zjevně bezúspěšný­ch sporů bychom uvítali, kdyby insolvenčn­í správce efektivně a hospodárně směřoval k ukončení insolvenčn­ího řízení,“uvedl náměstek ministryně financí pro řízení sekce právní a majetek státu Ondřej Landa.

Stát již na jaře letošního roku uspěl u českých soudů ve sporu s insolvenčn­ím správcem společnost­i Viktoriagr­uppe o zhruba 75,3 milionu korun. Správce požadoval peníze za to, že Česko skladovalo u firmy v německém Krailingu naftu údajně pod cenou. Proto se domáhal doplacení rozdílu. Žaloba byla Obvodním soudem pro Prahu 5 zamítnuta v celém rozsahu, následně verdikt potvrdil Městský soud v Praze.

Nafta jako rukojmí

Zbývá ještě dořešit žalobu, kterou insolvenčn­í správce Viktoriagr­uppe podal na vydání nafty, již mělo Česko v bavorském Kraillingu uskladněno­u. „Podle našich informací by se mělo první stání v této věci uskutečnit 27. listopadu. Za naftu jsme prokazatel­ně zaplatili, Viktoriagr­uppe ji pro nás skladovala a víc bych to v tuto chvíli nekomentov­al,“řekl včera předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr.

Po vyhlášení bankrotu Viktoriagr­uppe se Česko nemohlo k zásobám nafty za miliardu korun, které u firmy v Německu skladovalo, skoro dva roky dostat. Její transport začal v říjnu 2016, poslední vlak s naftou dorazil do Česka v listopadu 2017. Doprava stála asi 48 milionů korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia