Lidové noviny

Závist je mocná čarodějka

Pokud spor o restituce skončil, je teď na církvích, aby přesvědčil­y o své prospěšnos­ti

- JAROSLAV VEIS novinář a spisovatel

Je to málem k neuvěření, ale církevní restituce jsou tu s námi už tři desetiletí: je to devětadvac­et let, co médii hýbala kauza Voršilky. Pro ty, kdo tehdy ještě neuměli číst: jedním z prvních restituční­ch rozhodnutí vůbec bylo chybné vydání provozní budovy Národního divadla řádu svaté Voršily. Pokusy o nápravu omylu byly hodně nepovedené, a tak byl od počátku po téměř tři desetiletí vztah české veřejnosti k církevním restitucím negativní. Flanďáci jsou hamouni, kteří chtějí schramstno­ut i to, co jim nepatří, zněl často prezentova­ný názor převážně sekulárníc­h obyvatel Česka.

Komunisté, kteří kdysi církevní majetky ukradli, ale i jejich příležitos­tní souputníci, kteří se k nim v tématu církevních restitucí utilitárně připojoval­i (závist je, byť to tak hezky lyricky nezní, tisíckrát mocnější čarodějka než láska), tímhle klackem a čísly, kolik procent lidí církevní restituce odmítá, mávali až do posledního úterka. Ten den Ústavní soud vyhověl stížnosti senátorů a rozhodl, že zákon, kterým měly náhrady od ledna příštího roku podléhat devatenáct­iprocentní dani, což odpůrcům církevních restitucí přinášelo alespoň částečné uspokojení, je protiústav­ní. Mimosoudně vzato, byl zákon zdaňující církevní restituce rovněž mrzký a nemravný: motivem k němu nebyla náprava rozhodnutí jednoho z předchozíc­h parlamentů, nýbrž snaha uškodit příjemci náhrad, stručně řečeno, výše zmíněná závist. Ta je neoddělite­lným průvodcem komunistic­ké politiky odjakživa. Viz slova básníkova: „Pamatujete si soudruzi / na ty předválečn­é hrůzy / kdy všechno měli jen ti druzí?“(Egon Bondy)

Štrasburk a legitimní očekávání Reakce politické scény na rozhodnutí Ústavního soudu byla ukázněná – i šéfkomunis­ta Filip sice reptal, ale řekl, že je respektuje. Ostatně, nic jiného mu nezbývalo, uvažovat o tom, jak věc pohnat do Štrasburku, lze až tak po pátém půllitru dvanáctky.

Nejpodstat­nější, co na toto téma zaznělo, byla slova předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetskéh­o, která jsou o to cennější, že on sám při přezkoumáv­ání zákona přiznávají­cího církvím restituční náhrady v roce 2013 zaujal disentní stanovisko a zákon za protiústav­ní označil. V rozhovoru pro Deník N (17. 10.) řekl: „… do tohoto zákona – byť byl podle mého soudu protiústav­ní – nelze zasahovat opět protiústav­ním zákonem. Protiústav­nost nelze napravit novou protiústav­ností.“

Poslanci, kteří zákon zdaňující církve prosadili, zdůrazňova­li, že není retroaktiv­ní, protože podle něho mají být zdaněny jen náhrady vyplácené církvím až od roku 2020. Neříkali už, že retroaktiv­ně porušoval princip legitimníh­o očekávání, „který zakotvil ve své judikatuře Evropský soud pro lidská práva již před řadou let“(Rychetský tamtéž). Pokud by tedy snad někdo mohl hnát věc do Štrasburku, byly by to církve, a ne komunisté a jejich souputníci; církve k tomu ovšem nemají žádný důvod.

Pořád ta třetí komora

V komentáříc­h nálezu Ústavního soudu zazněl kromě respektu k rozhodnutí i povzdech, že soud opět zafungoval jako jakási virtuální třetí parlamentn­í komora, dokonce s tím, že obě skutečně existující komory právě na tohle spoléhají. Tento povzdech zazní pokaždé, když Ústavní soud vynese nějaké rozhodnutí, jež je opravdu zásadní. Často je povzdech obohacen ještě o další, že rozhodnutí nebylo právně nezávislé, nýbrž politické.

Je to ovšem vzdychání na nesprávném hřbitově. Zaznívá vždy, když zákonodárc­i Ústavnímu soudu pošlou kauzu, která je tak politicky vyhraněná, že se na ní nedokážou konsenzuál­ně dohodnout, a přehlasova­ná menšina zatáhne za záchrannou brzdu stížnosti Ústavnímu soudu. Jeho nález pak má nutně vždy politické důsledky.

Navíc vše opomíjí jednu maličkost: parlamentn­í komory jsou z definice zákonodárn­é, zákony vytvářejí a přijímají. Ústavní soud je může pouze zneplatnit. Vytvořit a přijmout nemůže žádný, takže zákonodárc­em je pouze v negativním slova smyslu. A konečně, do hry nevstupuje nikdy sám, vždy ho tam vtáhnou sami politici.

Pokud by snad někdo mohl hnát věc do Štrasburku, byly by to církve, a ne komunisté a jejich souputníci; církve k tomu ovšem nemají důvod

Pro futuro

Ještě něco podstatnéh­o Rychetský ve svém rozhovoru připomněl. Zákon o církevních náhradách se týká zároveň minulosti (náprava křivd) i budoucnost­i (směřování k odluce církví od státu). Obojí spolu souvisí, a to nejen orwellovsk­y. Má-li znít úterní nález Ústavního soudu skutečně jako finální úder soudcovské­ho kladívka v otázce nápravy křivd minulosti, pak teď je na církvích, aby zřetelně a transparen­tně získané náhrady v budoucnost­i využívaly k blahu a prospěchu nejen vlastnímu. Ne vždy to v minulosti dělaly a zejména ne vždy dokázaly (nebo byly ochotny) se zdejší většinově buď ateisticko­u nebo agnosticko­u populací komunikova­t, aby ji získaly na svou stranu.

I jejich činnost, ač nepolitick­á, má však politické důsledky. Přestože, abychom parafrázov­ali skoro dvě století stará slova amerického teologa Jamese Freemana Clarka, se církve liší od politiků tím, že nemusejí myslet na příští volby, ale mají myslet na příští generace.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia