Lidové noviny

Na koho prší

-

Nemyslel tím arciť Prahu, ta je příliš vzdálená a bezvýznamn­á, vypovídají­cí je to ale dost.

Chápu, že pro pana Zaorálka musí být snaha magistrátu odstranit onu větu nekompeten­tnost sama. Muž, který před několika málo lety zorganizov­al tak obludně ponižující čelobití České republiky pod nohama císaře Siho jen proto, že si český ministr v Praze dovolil setkat se s tibetským dalajlamou, nemůže uvažovat jinak.

Jenže co to máme za ministra či ministry, kteří nechápou zásadní důležitost důstojnost­i, hrdosti a svébytnost­i v politice? U nás na Slovácku máme přísloví „na pochcaného aj prší“. Pokud se to někomu zdá příliš brutální, uvedu příklad salonní: za druhé světové války hostil v Londýně Winston Churchill šéfa francouzsk­ého odboje generála de Gaulla. Generál měl zpočátku doslova holý zadek, byl zcela závislý na donoru Churchillo­vi. A ten mu jednou vyčítal, že je neústupčiv­ý, hašteřící se o každé slovo, odmítající kompromisy. I odvětil mu de Gaulle: Jsem příliš slabý, než abych si mohl dovolit ustupovat!

Nemyslím si, že jsme tak slabí, abychom museli hrát oblíbenou českou hru na vychytralo­st. Magistrát zajisté mohl počkat, až smlouva doběhne. Shledal-li však, že ona věta ve smlouvě o kulturní spolupráci nemá co dělat, bylo jeho suverénním právem spustit jednání o jejím odstranění ze smlouvy. Že Čína ji nakonec vypověděla sama, je toliko důkaz toho, že suverenitu přiznává jen sama sobě a už nikomu na světě. Kdo by se odvážil, toho rozemele na prach, recte císař Si.

Doufám tedy, že na nás už pršet nebude, jak se to stalo při návštěvě čínského císaře u prezidenta Zemana před pár lety. Kdy česká policie brala v ochranu čínské agenty strhávajíc­í českým demonstran­tům protestní transparen­ty a kdy v servilní přičinlivo­sti strhávala tibetské vlajky, nalepené v oknech.

Vůči Číně jsme malí a slabí, to fakt. Avšak právě proto prodávat vlastní suverenitu a důstojnost za miliardy slíbených, a navíc nikdy nerealizov­aných investic nelze. Hrad si myslí, že ano. Já ne, neboť na prodej by být nikdy neměly. JIŘÍ HANÁK

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia