Lidové noviny

Roth byl neobyčejně laskavý člověk

Spisovatel Ivan Klíma a jeho manželka, psycholožk­a Helena Klímová byli v první polovině 70. let hlavními kontakty Philipa Rotha v Praze.

- PETR ZÍDEK

LN Poznali jste Philipa Rotha už v roce 1969, když jste přednášel na univerzitě v Michiganu?

Ivan Klíma: Ne, z Ameriky jsem ho neznal, poznali jsme se, teprve když přijel sem a sám se ohlásil.

LN Tedy na jaře 1972, když přijel do Prahy poprvé?

Helena Klímová: Ano, byli jsme asi jedni z prvních, na které se obrátil. Bydlel v estébáckém hotelu Jalta...

Ivan Klíma: ... ony byly tehdy všechny hotely estébácký...

Helena Klímová: Ano, a tenhle zvláště. Ještě se tady nevyznal, tak jsem pro něj jela tramvají. Tehdy jsme ještě bydleli v Hodkovičká­ch v takovém nájemním bytě, tak si pamatuju, jak jsme ho usadili v kuchyni a jak si s námi povídal.

LN Zdá se, že k vám měl blíže než k jiným českým spisovatel­ům, s nimiž se setkal. Čím to bylo. Jeho židovstvím? Nebo tím, že jste mluvili anglicky? Ivan Klíma: Židovstvím...

Helena Klímová: Asi hlavně tou angličtino­u. Byli jsme tehdy jediní, kdo mluvil anglicky. Poslali jsme ho za Ludvíkem Vaculíkem a oba byli tím druhým nadšeni. Soutěžili spolu o to, kdo zná více indiánskýc­h kmenů, a Vaculík samozřejmě vyhrál. S Philipem Rothem jsme si pak léta psali.

Ivan Klíma: Manželka si s ním psala, já ne. Proto ho zná mnohem lépe.

LN Byli jste v kontaktu i s jeho tehdejší ženou Barbarou Sproulovou?

Helena Klímová: Byli spolu u nás minimálně jednou. Pamatuji si, že jsme měli oběd a naší dceři to moc nechutnalo. Barbara jí říkala: „Mysli na děti v Africe, které nemají co jíst,“jak se to v Americe dětem říká. No a Philip ji okřikl, že u nás se takové věci dětem neříkají, protože je to skoro jako v Africe.

LN Zatímco Philip chodil v Praze po spisovatel­ích, Barbara navštěvova­la rodiny politickýc­h vězňů, monitorova­la jejich situaci a hledala způsoby, jak jim pomoci. O této její činnosti pro Amnesty Internatio­nal jste věděli?

Helena Klímová: To jsme nevěděli. I teď mě to překvapuje, ale úplně to odpovídá jejímu charakteru. Ona byla trochu ideologick­y zaměřená. Philip ne, ten byl prost veškerých ideologií.

LN V Americe ale Roth pak založil fond na podporu českých spisovatel­ů, kteří nemohli vydávat doma.

Helena Klímová: Na tom se podíleli téměř všichni přední američtí spisovatel­é, někteří pak také přijeli do Prahy, ale většinou jen na krátkou dobu.

Ivan Klíma: Arthur Miller, Norman Mailer, William Styron... všichni chodili k nám, protože lidé se báli nebo neuměli anglicky.

LN Roth také založil v Americe knižní edici východoevr­opských autorů.

Helena Klímová: Myslím, že založil světovou slávu Milana Kundery. Uveřejnil s ním dlouhé interview a tím mu ohromně pomohl. LN Jak na vás Roth osobně působil?

Helena Klímová: Na první pohled to tak nevypadá, protože některé jeho knihy jsou dost ostré, ale osobně byl neobyčejně milý člověk. Ostrý byl jen vůči lidem, kterých si nevážil. Byl velice laskavý a velkodušný.

LN To, že si vybral právě Prahu, souviselo s jeho zájmem o Kafku?

Ivan Klíma: Do jisté míry určitě ano. Diskutoval­i jsme spolu o Kafkovi často.

Helena Klímová: Říkal, že Kafka měl uši jako andělská křídla, to mi utkvělo v paměti.

LN Myslíte, že Rothovy Pražské orgie reflektují nějaké jeho reálné zážitky z Prahy?

Helena Klímová: Je to založené na jeho zkušenosti z bytu Jiřího Muchy. Mělo to pověst, že se tam vyskytují konfidenti StB. Ale já tam nikdy nebyla.

Ivan Klíma: Já jsem tam s ním byl, ale když to začalo být divoké, tak jsem odešel. Byli tam už nějací estébáci, ti mě přemlouval­i, abych zůstal, že přijdou ještě nějaké holky, tím spíše jsem šel pryč.

LN A Philip Roth tam zůstal?

Ivan Klíma: Myslím, že odešel taky.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK ?? Ivan Klíma (88) s manželkou Helenou (82)
FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK Ivan Klíma (88) s manželkou Helenou (82)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia