Lidové noviny

O té velké rebelii

- VOJTĚCH NOVOTNÝ entomolog

Extinction Rebellion (XR) čili Protest proti vymírání je motivován frustrací z desetiletí omezování emisí skleníkový­ch plynů vedoucích k jejich rostoucí produkci. Sympaticky nezapomíná ani na vymírání biologické rozmanitos­ti způsobené tím, že si uzurpujeme stále více ekosystémů na úkor volně žijících živočichů a rostlin.

XR je ale i hnutí zapomenuvš­í na klíčová poučení z dob komunismu. Není divu, jeho mladí vůdci i jejich rodiče jsou takovou zkušeností zjevně nedotčeni. A tak skupina idealistů prohlásí demokracii za nefunkční v době klimatické nouze a navrhne občanská sdružení z náhodně vybraných jedinců, jež by po proškolení a odborně moderované diskusi řídila společnost místo parlamentů a vlád. Čirá naivita prostých duší nevidících, jak se systému obratem zmocní „moderátoři diskuse“, by byla až dojemná, kdybychom my cynikové z postkomuni­stického východu neviděli její nebezpečí.

Pokud bychom tehdy místo vývoje alternativ­ních chladiv žádali občany, aby se uskrovnili a žili bez ledniček, byli bychom dnes nejspíš bez ozonu

 ??  ?? VĚDECKÁ LEKCE
VĚDECKÁ LEKCE

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia